Billenő kocka a Pic-Saint Loup-i csúcson

Szerző: 
2017.04.11.
Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

Christophe Benichou francia építész szó szerint lélegzetelállítóan izgalmas kilátót tervezett Montpellier emblematikus hegyére, a 658 méter magasságú Pic-Saint Loup sziklás csúcsára. 

Pic-Saint Loup húsz kilométerre fekszik a csodálatos egyetemi várostól, Montpelliertől, és a Héroult régió egyik legfőbb vonzerejének számít, amit számos legenda övezett a régmúlt időktől fogva.
Christophe Benichou ezt a vonzerőt szerette volna megtoldani látványos és meglepő, minimalista szoborra emlékeztető, "Basculement" névre keresztelt kilátó-projektjével.

Az építmény madártávlatból nézve, leginkább egy arccal előrebillenő játékkockára emlékeztet - melyet épp egy hajszál választ el a lezuhanástól.

Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

A meredek sziklán elhelyezett, „megdöntött” kocka, első pillantásra, bizonytalanul áll a „semmi határán”, pontosabban egyensúlyozik a szédületes mélységek felett – dacolva minden fizikai törvénnyel. Ám a doboz belsejéből feltáruló látvány – ígéri a művész - még ennél a látványnál is szédületesebb lesz.
Az egyszerű, dobozformájú, szögletes szerkezet belsejéből ugyanis – a tervek szerint –egyedülálló, 360 fokos panoráma nyílik majd a hegy alatt húzódó Földközi tengerre Cévennesig.

A lépcsőzetes struktúrájú belső térben a lépcsők padokként funkcionálnak majd, míg a magas, átlátszó perem – az erős dőlés szög dacára – teljes mértékben garantálja a biztonságot. A lépcsők ráadásul „többfunkciósak”, melyek alkalomadtán akár fekhelyként/éjjeli menedékként is szolgálhatnak az erdőben éjszakázó turisták számára.

A szobor-kilátó jelen pillanatban még csak elméletben létezik, ám a projekt – remélhetőleg – hamarosan a valóságban is testet ölt. A meghökkentő alkotásokat, no és a bizarr élményeket kedvelők örömére.

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Pike and Henry Street, Manhattan - 1935/36

Pike and Henry Street, Manhattan - 1935/36

Forrás: 
Lumas Galéria