Iroda egy medvebarlangban - Paul Coudamy

2017.03.20.
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

Paul Coudamy igen szokatlan irodát tervezett. A falak plafonját eltakarja egy örvénylő, falapokból felsorakozó hullámtömeg, mely nagyon határozott dinamikát ad a térnek.  Túlságosan elvonja a figyelmet? Nyomasztó hatása van, vagy épp ellenkezőleg puhítja, otthonosabbá teszi a környezetet? Egy irodánál ezek nagyon fontos szempontok, hisz a cél, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A népszerű és unásig ismételt homogén, hideg sítlusú irodák szinte kivetik magukból az ott dolgozókat. Kevesen érzik magukat kényelmesen egy ilyen környezetben, ezért a megoldás sokszor az otthoni csecsebecsék becsempészésében merül ki. Lehet matricákkal teleragasztani a monitort, szívszaggató üzenetekkel gravírozott tárgyakat kirakni az asztalra, és lehet teát inni a családod fotójával leprintelt bögréből. Szerencsére azonban vannak más megoldások is. Egyre több az olyan projekt, ami foglalkozik azzal, hogy a dolgozóknak egy kellemes atmoszférát teremtsenek, ahol a környezet pozitív hatással van a munkára és közérzetre. Paul Coudamy csak egy a sok közül, de munkája  mégis kiemeli kortársai közül.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A tervező csapat egy Párizs második kerületében álló boltot alakított át egy számítógépes cég, a  Bearstech Company főhadiszállásává. A névadásnál fontos szempont volt, hogy tükrözzék saját politikájukat: egyfajta vad, energikus hozzáállás a virtuális technológiához. Ebből merítkezve alakultak az iroda belső terére vonatkozó tervek: a medve barlangot idézve egy igazán energikus, buja, zeg-zugos környezet kialakítása, fiatalos bútorokkal.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A 60 négyzetméteren elterülő belső tér egy dolgozó szobából, egy pihenő helyiségből, és egy megbeszélésekre alkalmas részből áll. A plafonra és a falra felnyúló falapok használt és kidobásra szánt anyagokból készültek, amiket szép lassacskán, spontán építgettek fel, napról-napra haladva. A dinamikája egy természeti folyamat hatását sugallja, olyan érzés, mintha gyarapodna, mozogna, nőne a faléctömeg. Formája lágyságot ad a tér egyenes, szigorú vonalainak. Egyszerre érezzük határozottnak, élesnek és puhának, kedvesnek az irodát. A mozgalmas hatást erősíti a lámpák több szinten való elhelyezése, mely véletlenszerűnek hat, akárcsak a falapok. 

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A méhsejt szerkezetű karton pad elválasztja a tárgyalóhelyiséget a dolgozószobától. A sűrűn megjelenő harsány zöld többször is feltűnik, kiemelve a visszafogott téglafal barna színét. Ez az iroda egy olyan fiatalos csapatnak való, akik nyitottak, lendületesek, mindig képesek megújulni. Dizájnja mindenképp kreatív gondolkodára sarkall, de ami a legjobb benne, hogy egyszerre dinamikus és megnyugtató. Kis területe ellenére van, ahol meg lehet pihenni, kicsit eévonulni lazítani. Irígylésre méltó az, aki ilyen környezetben dolgozhat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

 

Dizájn: Paul Coudamy

Közreműködő partner: Arnaud Depeyre

Projekt vezető: Pierre Brochot

Aszisztáltak: Bastien Gache and Martial Coudam

Cím: 40 Passage des Panoramas, 75002 Paris

Elkészülés dátuma: 2009 májusa

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Guangzhou Operaház, Kína, 2003-2010

Guangzhou Operaház, Kína, 2003-2010