Parametrikus design és generatív építészet

2017.02.03.
Guangzhou Opera House (Render © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

Mit jelent a „parametrikus” kifejezés a formatervezés kontextusában, és mi köze van az algoritmusoknak az építészethez? Cikkünkben ezt igyekszünk feltárni.

Mi az oka annak, hogy az informatikai világban megszokott „algoritmus” kifejezés egyre gyakrabban felmerül a kortárs építészet kapcsán? A válasz abban keresendő, hogy az építészek manapság már nem csak a látványtervek megrajzolására használják a számítógépet, mint korábban, hanem egyre többször alkalmaznak olyan nyílt forráskódú és szabad, ún. „parametrikus” szoftvereket (ilyen pl. a Grasshopper tervezőszoftver kiegészítője), amelyek különösebb programozási ismeretek nélkül is lehetővé teszik számukra az ún. „generatív” tervezést. Utóbbi kifejezés (nagyon leegyszerűsítve) egy újfajta módszertant jelöl az építészetben, ami a digitális technológia adta lehetőségeket aknázza ki. A tervező itt már nem az adott formára, hanem a forma létrejöttének folyamatára koncentrál, ami nem egy megrajzolt látványtervben, hanem algoritmusokban kifejezhető tervezési alternatívákban ölt testet.

A generatív rendszerekben az építész algoritmusokat tervez meg parametrikus szoftverek segítségével. A parametrikus tervezés során a tervező egy algoritmusban dolgozza föl a különböző formák és struktúrák analízise során nyert digitális adathalmazt. Végeredményül pedig egy olyan dinamikus rendszert kap, amiben egyetlen paraméter megváltoztatása megváltoztatja az egész testet annak minden komponensével együtt. Ennek egyik legnagyobb előnye az, hogy a tervező sokkal nagyobb hatékonyságot érhet el a szerkezetek megtervezésénél, illetve nagyobb szabadságot és rugalmasságot tapasztalhat meg a hagyományos munkafolyamatokhoz képest. Pl.: ha a megrendelő módosítja az elképzelését, egy háromszintes házat könnyedén, egyetlen paraméter megváltoztatásával négy szintessé alakíthat át.

Sunrise Tower (Model Photography © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

A másik igen vonzó adottság, ami a parametrikus tervezésből adódik mind a formatervezés, mind az építészet számára, hogy olyan új formák és szerkezetek születhetnek meg általa, amiket a hagyományos eszköztárral lehetetlen lett volna megrajzolni. A parametrikus design egyik leghíresebb úttörője Zaha Hadid, jó néhány alkotásával remekül szemléltethetőek a módszer adta határtalan lehetőségek.

Parametric Tower Researche, AIT ArchitekturSalon - Fotó: Zaha Hadid Architects
Guangzhou Opera House (Render © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects
A pekingi új repülőtéri terminál épülete (Render by Methanoia © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

Köszönet a képekért a parametric | art oldalnak és a Zaha Hadid Építészirodának!

 

Egyedi és igen hatékony megoldások kicsi, ám funkcionális és dinamikus térmegoldásokra - irodákba, vagy ifjúsági szobákba tökéletes opció.

A 255 méter magas Fusion Towerben földalatti parkoló, bevásárlóközpont, irodák, szálloda és lakások kapnak helyet.

Fejlődő infrastruktúra, friss és újító otthon illetve munkahely fejlesztések ütemterve mellett zöld utat kapott végül a 120 méteres toronyház terve Újbudán, a Kopaszi-gát bejáratánál...

Letisztult anyagok, egyszerű színválasztás mellett érvényesül igazán a forma és funkció – vallja az Artgroup Építész Stúdió vezetőtervezője, Tóth Zoltán.

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design