Ron Arad ikonikus épülete - Design Museum Holon

2014.11.20.
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán

A Design Museum Holon 2010-ben nyílt meg, azzal a céllal, hogy a világ egyik vezető design és kortárs művészeti múzeuma legyen.

Ron Arad ikonikus épülete - Design Museum Holon - Fotó: Kőszegi Zoltán

Az épületet az 1951-ben Tel Aviv-ban született világhírű designer Ron Arad tervezte, aki a múzeum tevékenységében folyamatosan részt vesz tanácsadóként. Ron Arad számos ismert vezető cégnek dolgozik designerként, pl. Kartell, Vitra, Moroso, Fiam, Driade, Alessi, Cappellini, Cassina, WMF és a Magis termékek között találhatjuk meg alkotásait.

Az utcafront. - Holon Tel Avivtól, Ron Arad szülővárosától néhány kilométerre délre fekszik, 180 ezer főt számláló város. - Fotó: Kőszegi Zoltán

A múzeum épületének forma- és színvilága  magán hordozza  Ron Arad jellegzetes stílusát, az épület design motívumait viszontláthatjuk sok általa tervezet tárgyon (pl. Kartell polc). Az épület markánsan ellenpontozza a modern, dinamikusan fejlődő Holon építészetét. A város története évezredekre nyúlik vissza (a Bibliában Józsua könyvében említik a város nevét), azonban a mai Holon épületei többnyire az elmúlt évtizedekben épültek, jellegzetes, mai izraeli stílusban.  A Design Museum Holon kimondott célja, hogy az épület feloldja a város monoton építészeti világát, színesítse a város építészeti képét.

A múzeum épületének forma- és színvilága magán hordozza Ron Arad jellegzetes stílusát. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Bookworm polcrendszer - tervező: Ron Arad, gyártó: Kartell, 1997 - Fotó: Kartell

A Design Museum Holon kiállításai, programjai segítik az izraeli design, kortárs művészet megjelenítését, ezen kívül bemutatják az országban a világ aktuális design trendjeit. A múzeum folyamatosan helyszíne és szervezője fontos eseményeknek, a napokban pl. az izraeli Fashion Week fő helyszíne lesz.

Modellfotózás a múzeum épülete előtt. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Az épület feloldja a város monoton építészeti világát, színesíti a város építészeti képét. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán
Ron Arad (2008-ban készült portré) - Fotó: David Bailey ©

 

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Egy kreatív lakberendező számára nem lehet akadály a kicsiny méret: jó elosztással, praktikus elrendezéssel, harmonikusan megválasztott formák és színek alkalmazásával még a legkisebb terű lakásból is szemrevaló otthonmegoldások születhetnek.

„Egy épület architektúrája a benne élő embereket tükrözi” – vallja a Tóth Project építésziroda csapata, akik építészirodaként az Internorm prémium minőségű nyílászárók hazai forgalmazói is. 

Képes adatbázis ajánló

Dubai repülőtér VIP fogadó tér

Dubai repülőtér VIP fogadó tér