Újjáépül Greenwich a világhírű Santiago Calatrava tervei alapján

Szerző: 
2017.03.24.
A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Egy milliárd fontos beruházás keretében, gyaloghíddal és utópisztikus tornyokkal épül újjá a híres greenwichi negyed London szívében.

A világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján indul az a gigaprojekt, mely gyökeresen átalakítja London Greenwich negyedét. A Temze déli partján fekvő londoni kerületet mindenekelőtt tengeri történelme, valamint csillagvizsgálója tette nevezetessé, hiszen annak közepén halad keresztül a zónaidő-számítás alapjául szolgáló 0 hosszúsági kör, azaz a „greenwichi délkör”.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Greenwich London egyik leglátogatottabb turista negyede, ami a híres csillagvizsgáló mellett, köszönhető a városrész különleges építészeti örökségének és egyéb turistalátványosságainak, egyebek közt az Európa egyik legnagyobb arénájaként ismeretes, O2 Arénának.
A közeljövőben ráadásul - a „Peninsula Place” névre keresztelt, több lépcsőben megvalósuló projekt eredményeképp – mely számos újabb, izgalmas építészeti elemmel és multifunkcionális épületegyüttessel gazdagítja a területet, - feltehetően tovább nő a negyed ázsiója.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

A 150 ezer négyzetméteres projektterületen megvalósuló beruházás leglátványosabb eleme valószínűleg a jelenlegi városkép fölé emelkedő három légies és elegáns, ugyanakkor némi utópisztikus jegyeket hordozó torony lesz. De nagy népszerűségre számíthat a hasonló stílusban megálmodott, Temze fölött épülő gyalogoshíd is. A tervek között szerepel mindemellett több mint tizenhatezer lakás, színház, mozi, buszpályaudvar, de itt talál otthonra majd a brit főváros első nagyobb filmstúdiója is.  

E tervek ugyanakkor csak egy részét képezik a greenwichi kerület fejlesztésére irányuló, 8,4 milliárd angol fontos összköltségvetésű gigaprojektnek, melynek célja egy nagyobb kulturális központ létrehozása.

Az Allies & Morrison építésziroda ugyanis további két projektet tervezett a Penninsula Projekt és a O2 aréna szomszédságában.

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Erdő, 60x110 cm, olaj

Erdő, 60x110 cm, olaj

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán