A 25 éves matematikus lány, Fekete Ildikó húsvéti hímes tojás festéssel hódítja meg a világot

Szerző: 
Forrás: 
Zerocom
2017.04.11.
Fekete Ildikó tojásfestő alkotása
Fekete Ildikó

A virágmotívumok, a népi hímzés, és az önazonosság megtalálása az ősi mintákban megint népszerű nemcsak itthon, de a legnagyobbaknál is: a Valentino népművészeti motívumokkal díszíti ingeit, a Gucci nyári cipőin hímzett virág nyílik. Ebbe a trendbe illeszkedik Fekete Ildikó tojásfestő, aki újra felfedezett mintáival már a sokadik kontinenst hódítja meg. Mindössze 25 éves - szakmáját tekintve matematikus - lány már majdnem egy évtizede rendez kiállításokat, járt Ausztráliában és Ázsiában is, számtalan szakmai és nagyközönség számára is ismert díjat besöpört, idén áprilistól pedig az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba került be. A fiatal iparművész hímestojásait az ország több pontján is kiállítják Húsvét alkalmából; április 16-ig a Duna Palotában láthatóak a festett remekművek.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

Az ELTE matematika szakán tanuló lány szerint a tojásfestés és a matematika között a geometria a közös pont: a hagyományos hímes tojás motívumok különféle szimmetria rendszerekbe sorolhatók, egyes darabok elkészítése jó térlátást is igényel.

Fekete Ildikó több éve rendszeresen megrendezett kiállításain, melyeken általában 1000 megfestett tojással szerepel, végére ért a dokumentált, tájegységekhez kapcsolódó motívumoknak, így új kalandba kezd. Saját maga indul el feltérképezni, összegyűjteni, lejegyezni és a tojásokon megjeleníteni az egyes tájegységekre jellemző mintakincset. Ha végigjárta a legizgalmasabb motívumokkal rendelkező területeket, a Drávamelléket, Kékesdet vagy Hont vármegyét, Ildikó célja egy húsvéti album létrehozása, amely részletesen tárgyalja a mintákat, leírásokkal közreadva.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

“Őseink hittek benne, hogy a festett tojásnak varázsereje van: a szimmetriában megnyugvást, a klasszikus motívumokban örök szépséget, a szimbolikában újjászületést, míg a formában a világegészt látták.” - mondja Ildikó akinek kezei között virágzik a folk: írókájából kibontakozik az az ősi nyugalom és kreativitás, azok a szimbólumok, piros virágok és zöld levelek, amibe néhány éve újra beleszeretett a világ, Pekingtől Sydney-ig.

Fekete Ildikó

A varázslatos hímestojás című kiállítás a Duna Palotában (1051 Bp. Zrínyi u. 5.) április 16-ig naponta 9-től 18 óráig megtekinthető;

A hímesek bűvöletében című kiállítás a Ceglédi Galériában (2700 Cegléd Kossuth tér 5/a) április 21-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 8-tól 12-óráig.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Forrás: 
Lima Design