Egy magyar tervező Milánóban

Forrás: 
Kerékgyártó András
2014.08.05.
Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

Kerékgyártó András a milánói Salone Satellite kiállításon mutatta be Finnországban készített bútorait.

A fiatal magyar designer miután 2011-ben mesterdiplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, úgy döntött hogy nemzetközi környezetben is kipróbálja magát, és két évig Helsinkiben, az Aalto Egyetem bútor tervezői szakán folytatta tanulmányait. Az ott töltött időszak alatt több bútortervének is elkészítette a prototípusát, amelyek Milánóban is kiállításra kerültek. Alkotásaiban keverednek egymással az északi benyomások a magyar kulturális gyökerekkel.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

András a finn egyetemen ismerkedett meg a tervek elkészítéséhez szükséges technológiákkal, ahol minden eszköz és faipari gép segítségére volt a prototípusok legyártásához.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

A Biela rétegelt lemez szék két részből áll, viszont ugyanabból a gyártósablonból származik. A tervező célja az volt, hogy a Biela hasonlítson az egy darabból készült rétegelt lemez székekre, de a két darab előállításánál egyszerűbb és olcsóbb a gyártási folyamat. A szék két része az ülőlap és a hátlap szimmetria tengelye mentén lett összeillesztve.

Biela szék - Fotó: Kerékgyártó András

 

Egyszerű és ötletes a Bag helper, azaz nyírfa fogantyú műanyag szatyrok számára. A Bag helpernek nemcsak a tapintása jobb, de környezetbarátabb is a plasztiknál.

Bag helper - Fotó: Kerékgyártó András

A Grey field szék ülőlapja és hátlapja követi a benne ülő mozgását a dinamikus ülés szellemében.

Grey field szék - Fotó: Kerékgyártó András

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Floating No. V., 2013

Floating No. V., 2013

Forrás: 
Lumas Galéria