Ötletes ökokarácsonyfák

Peter Horn – Easy Living: stilizált fenyőt formázó letisztult led fénycsíkok fa vagy kartontáblán - Fotó: Peter Horn

Amennyiben az idén úgy döntöttünk, hogy védjük környezetünket, és a fákat, ezért nem szeretnénk valódi fenyőt felállítani – a műfenyőt pedig valamilyen oknál fogva nem kedveljük – akkor jól jöhetnek az itt látható praktikus, stilizált ökokarácsonyfa megoldások.

A fenyőfa – akármilyen modern világban is élünk, és modern környezetet teremtünk magunk körül – még mindig az Ünnep jelképe Karácsonykor.

Számos felfogás és nézet tartja magát arra vonatkozóan, hogy mit is szimbolizál maga a fa, és a rá akasztott díszek. A karácsonyfa, mint Életfa – Jézus születésével – életnapot is jelent. A zöld szín szimbolizálja az új élet reményét, az ágak spirális elrendezése pedig az életspirált mintázza – melyet akár kreatívan fel is festhetünk a falra, a fényeket és az ünnepi díszeket ugyanúgy megjelenítve, mint egy kézzelfogható fenyőfán.

A fenyő háromszög formája utalás lehet a Szentháromságra is. A klasszikus fenyő-formát pedig - ha síkra levetítjük, és leegyszerűsítjük sematikusan - akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, mely csúcsával mindig az ég felé törekszik: ez a tudatosságot, a tudás magas szintjét is jelképezheti, a spirális elrendezése pedig az életben efelé való törekvésünket, haladásunkat.

Peter Horn – Easy Living: ötletes és kreatív fenyőfát mintázó polcrendszer a karácsonyi ajándékok számára - Fotó: Peter Horn

Érdemes tehát ezt a formát megjeleníteni a stilizált karácsonyfát utánzó dekorációnkon is, akár egy egyszerű létrával, vagy a stilizált formát praktikusan megjelenítő keretezett polcrendszerrel, melyet színes dobozokkal, ajándékcsomagokkal, vagy akár hangulatos gyertyákkal, mécsesekkel is díszíthetünk. A polcrendszer ilyen módon való kreatív átalakítása azért is praktikus, mert a polcok az ünnep elmúltával, visszafestve egy semleges színre egészen új funkciót kaphatnak…

A fa az örök fejlődés, növekedés, valamint a folytonos megújulás szimbóluma is volt a magyar hagyomány szerint. Gondolkodhatunk tehát a fa átvitt értelmében is - ha modern, ugyanakkor egyedien személyes lakásdekorációt keresünk az ünnepre.

Peter Horn – Easy Living: egy elvontabb jelentésű „életfa” – hófehér és ezüst mennyei színekben - Fotó: Peter Horn

Peter Horn – Easy Living projektjében a tipikus fa forma jelenik meg. A már kiszáradt, de szép formájú, klasszikus faágat kaspóba helyezve, és ezüstre vagy hófehérre festve egy letisztult téli táj jelenhet meg a nappaliban vagy az étkezőben. Az angyali szárnyakra hajazó hófehér papírlevelekkel egészen mennyeivé, és mindenképpen egyedivé varázsolhatjuk az ünnepi dekorációt.

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

Újpest Felszíni Víztisztítómű hasznosítási ötletpályázat

Újpest Felszíni Víztisztítómű hasznosítási ötletpályázat

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft