Határok (nélkül) a Bánkitó Fesztiválon

Végh Júlia- Bánkitó Fesztivál

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Bánkitó Fesztiválra nemcsak a zene és színház területéről érkeztek neves alkotók, hanem a kortárs hazai képzőművészeti szcénából is számos művész, alkotócsoport kapott kiállítási lehetőséget.

A művészeknek érdekes kihívást jelentett a szokatlan tér (a Bánki-tó és környezete), és ennek bevonása munkáikba, illetve hatalmas lehetőséget is, hiszen több ezer ember tekinthette meg műveiket a fesztivál négy napja alatt. Ebben az évben a résztvevők a határ fogalmára reflektáltak alkotásaikkal: átlépték, keresztülvágták, vagy újrarajzolták azt.

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

A fesztiválon, a főút mellett sétálva látványos installáció vonta magára a látogatók figyelmét. A piros-fehér kordonszalagokkal beszőtt, elhagyatott vasúti sínek izgalmas hatást keltve emelkedtek ki a környező fák zöldjéből.

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

A landart alkotója, Végh Júlia már korábban – a Ferenciek tere 2013-as felújítása során – felfigyelt a kordonszalag motívumára, melyet 2014 óta folyamatosan dokumentál, amerre csak lezárt közterekkel találkozik. Emellett saját térinstallációinak részeként – így 2016 májusában a GAP Galéria kiállítóterében – is felhasználta a szalagot, mely egyszerre elszigetelő gesztus, és egy olyanfajta metamorfózis megjelenítője, ahol a régi megújul. A Barcsay-díjas festőművész kordonszalaggal operáló munkáinak célja az emberek kizökkentése a megszokottból: egy univerzális jelet alkalmaz arra, hogy kisajátítson, kivonjon a forgalomból egy szeletet a közösből: legyen az egy galéria tere, vagy akár maga a természet. Az alapvetően közlekedésre (is) szolgáló terekben megnehezíti, sőt ellehetetleníti a mozgást a kordonszalagokkal, hasonlóan, mint ahogy Marcel Duchamp is tette az 1942-es szürrealista kiállításon, ahol több száz méter zsineggel tekerte körbe a termet, megakadályozva a műalkotások szemügyre vételét. A bánki akadálypálya azonban nem szegte a fesztiválozók kedvét, sőt örömmel vetették bele magukat a szalagok alatt-felett való bujkálásba-ugrálásba.

 

Végh Júlia- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Dekovics Dóra

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh
 
Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Júlia Odin Végh- Bánkitó Fesztivál - Fotó: Júlia Odin Végh

 

Balogh Adrienn Beáta belsőépítész, enteriőrtervező munkája az a Budapest belvárosában nemrég megnyílt H2O Budapest iroda, amelynek formája két fő irányvonalat ötvöz: a meeting studio és az open-office koncepciójáét.

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A jövő építészete nem uralja a természetet, hanem alárendeli magát neki, így kihasználva az előnyeit: a fenntartható építészet integrálódik a természetes környezetbe és kiegyensúlyozott kölcsönhatásban él vele.  

Képes adatbázis ajánló

lounge club

lounge club

Forrás: 
Alex Turco