Modigliani nagyszabású kiállítása

Szerző: 
2016.08.02.
Amedeo Modigliani: Fekvő akt kibontott hajjal, 1917 olaj, vászon, 60 × 92,2 cm Oszaka Város Modern Művészeti Múzeum

A 20. század egyik legismertebb avantgarde alkotójának élete nem tartott sokáig, ám aktív, termékeny művész volt, aki portréival örökre beírta magát a történelembe. 

A több mint nyolcvan alkotást felsorakoztató nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát.

 

Amedeo Modigliani: Fiatal nő ingben, 1918 olaj, vászon, 100 × 65 cm Albertina, Bécs –Batliner gyűjtemény

 

A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

 

Amedeo Modigliani: Női fej, 1912 kő, 58 x 12 x 16 cm Centre Pompidou, Párizs, Musée national d’art moderne/Centre de création

 

A kiállításon látható aktok, portrék és szobrok öt nagyobb szekcióba csoportosítva mutatják be az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét. A művek között görög kariaditákat idéző szobrokat, az első világháború tájékán készült, többek között Picassot, Max Jacobot, Jean Cocteaut, Diego Riverat ábrázoló avantgárd portrékat és klasszikus előzményekre visszavezethető, ugyanakkor újszerű aktokat is találunk.

 

Minden túlzás nélkül állítható, hogy – Picasso-kiállítás után – még egy szenzációsnak ígérkező tárlattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Galéria. Még világviszonylatban is csak a legnagyobb művészeti intézményeknek, a leghíresebb múzeumok tudják megszerezni a két művész alkotásait.

 

Amedeo Modigliani: Paul Guillaume, Novo Pilota, 1915 olaj, karton, 105 × 75 cm Musée de l’Orangerie, Párizs, Jean Walter és Paul

 

A kiállítás kurátorai: Kovács Anna Zsófia (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria) és Sophie Lévy, Jeanne-Bathilde Lacourt, Marie-Amélie Senot (LaM, Villeneuve d’Ascq). A tárlatot kétnyelvű (magyar-angol) katalógus kíséri.

 

 

Gáspár Bonta belsőépítész, designer rögtön meglátta a szépséget a budai ingatlanban, a feladat az volt, hogy mindezt fel is tárja a történelem rétegei alól. A végeredmény egy barátságos hangulatú, modern otthon lett.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Egy kreatív lakberendező számára nem lehet akadály a kicsiny méret: jó elosztással, praktikus elrendezéssel, harmonikusan megválasztott formák és színek alkalmazásával még a legkisebb terű lakásból is szemrevaló otthonmegoldások születhetnek.

„Egy épület architektúrája a benne élő embereket tükrözi” – vallja a Tóth Project építésziroda csapata, akik építészirodaként az Internorm prémium minőségű nyílászárók hazai forgalmazói is. 

Képes adatbázis ajánló

3-Tonnen Edition 03, 1973-85

3-Tonnen Edition 03, 1973-85

Forrás: 
Lumas Galéria