A határozott ízlés ékszere: Wladis

Wladis ékszer - Fotó: Máté Gábor

A kortárs ékszer valahogy mintha még mindig mostohatestvér lenne a hazai képző- és iparművészeti ágak között, legalábbis a közönség általi ismertségét és főként elismertségét illetően – egyetlen név az, amely az ismeretlenség homályából a laikus közönség számára is hívószóként bevillan: Péter Vladimiré.

Péter Vladimir vitathatatlanul a hazai kortárs ékszertervezés legmeghatározóbb alakja, munkássága alfája és omegája a ma Magyarországon létező ékszer-iparművészetnek. A 70-es évek közepe óta következetesen építi életművét, 1984-től tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, illetve elődjén. Az idők folyamán mintegy 150, azóta többségében nevet és elismertséget szerző fémműves iparművész került ki a keze alól, akik saját művészi karakterüket és stílusukat megtalálva és felépítve is munkáikon viselik mesterük hatását.

Wladis ékszer - Fotó: Máté Gábor

A Péter Vladimir munkásságát meghatározó irányelv az a következetesen és tudatosan végigvitt szemlélet, amely a kézműves hagyományokban gyökerezik, de tudatosan designelvű iparművészetként definiálja önmagát. A Wladis ékszer hamisítatlanul kortárs, mégis kortalan, köszönhetően annak, hogy munkáinak jellegzetes stílusa nagyon határozottan kötődik a klasszikus európai design hagyományhoz, ugyanakkor ősi és távoli kultúrák formavilágára is rezonál. Az alapanyag, amivel dolgozik, szinte kivétel nélkül az ezüst – ez a nemes anyag, amelynek hidegen elegáns, letisztult felületét gyakran meghagyja a maga egyszerű minőségében érvényesülni, sokszor egészen nagy, testes darabok formájában is. Kiegészítőül ha mégis társít hozzá egyebet, az a kézzel csiszolt, válogatott minőségű hegyikristály hasonlóan nemes, letisztultan elegáns minősége.

Wladis ékszer - Fotó: Máté Gábor

A Wladis ékszer viseléséhez „kell egyfajta autonómia, kialakult ízlés… Számítok azokra a felhasználókra, akik határozott ízléssel választják ki, hogy igen: ez az, amire szükségem van. Ők azok, akik ugyanolyan határozott ízléssel tudják bizonyos dolgokra azt mondani, hogy nem. Ez egyfajta kulturális hátteret is előír. Ez egy konzervatív modernizmus.” /Péter Vladimir/

Az Ezüstláz Ékszergalériában a POSZT ideje alatt gazdag válogatás tekinthető meg Péter Vladimir munkáiból, első ízben Pécsett. A régi és új ékszerek széles spektruma jól reprezentálja Péter Vladimir teljes életművét, bepillantást nyújtva a formavilág gazdagságába. A többnyire klasszikus, igényes kézi megmunkáltság mellett (még a zárszerkezetek is egyedileg, kézzel készültek!) a formai invenciók és merészség, akár grandiózus méretek, illetve a játékosság is jól megfigyelhető a kiállított darabokon: a madaras ékszerek például megszólaltathatók (fütyülnek).

A kiállítás megtekinthető a POSZT ideje alatt, június 10-18-ig az Ezüstláz Ékszergalériában (Pécs, Király u. 8.)

A kiállított munkákat Alföldi Róbert 13-án hétfőn 17.45-kor méltatja. Bort szolgáltat hozzá a Mokos Pincészet.

Közreműködik: Nagy Roland zeneszerző, zajzenész

Wladis ékszer - Fotó: Máté Gábor

 

Leírhatatlanul mesés volt Náray Tamás tavasz-nyár 2016 kollekciójának, a Rose de Maquillage-nak a bemutatója, amely már a tavasz illatát, színeit idézte. Összefoglaló Náray Tamás rajzaival.

Metcalf Éva munkái egyszerűen magával ragadóak, az anya-lánya szettek sugároznak a gondoskodástól. Egyszerű,  kifinomult, divatos és kényelmes viselet mindkét lánynak, melyek itthon is elérhetőek.

Nora Sarman legújabb, 2017-es tavasz/nyári kollekciója Aphroditének, a nőiesség ősi istennőjének madarát idézi. A ruhákon finoman megjelenő madártoll és galamb motívumok, valamint a fehérneműk által inspirált gyönyörű csipkerészletek teszik igazán különlegessé az álomba illő ruhakölteményeket.

Egy újabb tavaszi szezon indult el és újabb mesés divattrendeket hozott. De vajon melyek a szezon legjobb trendjei a kifutón látott kollekciók alapján? Jurik Fanni, a Mod'Art International Hungary divatiskola tervező diákja megmutatja.

Képes adatbázis ajánló

Calzedonia fürdőruha

Calzedonia fürdőruha

Forrás: 
Calzedonia