Belvárosi tetőterasz

Forrás: 
Womorrow
2015.04.16.
Színes bútorok és fa felületek törik meg a fehér tereket - Fotó: Holló Hunor

Családi házas hangulat a belvárosban, egy hatodik kerületi bérház tetőterében. A lakásban letisztult, fehér tereket és karakteres formavilágot tervezett Rakonczai Gábor építész, a Womorrow építész stúdió vezetője.

Kétszintes lakás Budapest tetején, gyönyörű kilátással a város háztetőire. A tetőteraszra kilépve olyan érzésünk támad, mintha egy kertes ház udvarán lennénk, persze mindez több emelet magasságban.

Nappali kilátás a hálószobából a budapesti tetőkre - Fotó: Holló Hunor

A tervezést ennél a lakásnál is a funkcionális elrendezéssel kezdtem – idézi fel a kezdeteket a tervező. „A lakás egész koncepcióját újragondoltuk, ami egy új térrészt, egy emeleti ráépítést is eredményezett. Itt, a korábbi ferde tetősík helyén kapott helyet a hálószoba kubusa, amelyet  engedélyeztetni is kellett.

Hálószoba tetőterasszal - Fotó: Holló Hunor

A lakás alapterülete így mintegy 160 négyzetméterre nőtt, ami kényelmes lakóteret jelent a gyermekes család számára. A hálószoba közvetlen kapcsolatban áll a tetőterasszal és a télikerttel, a nyílt tér perspektívájával gazdagítva és tágítva a teret és a természet hangulatával megtöltve a lakást. A galérián alakították ki a könyvtárat és a dolgozószobát, ide lépcső vezet fel a tágas nappaliból.

Fa lépcső vezet a galériára - Fotó: Holló Hunor

A gyerekszoba kivételével a többi funkció az alsó szinten kapott helyet. Belépéskor a konyha-étkező terével találkozunk, illetve az előtér másik felén a fürdőszobával és a háztartási helyiséggel. Tovább haladva a nappalihoz közvetlenül kapcsolódik a gardrób és a dolgozószoba. Az alaprajzi elrendezést követte a formai koncepció, az anyagok, textúrák kiválasztása. Az volt a cél, hogy minél egyszerűbb eszközökkel minél erőteljesebb hatást érjünk el. Az alapkoncepció a steril fehér tér volt, amit az amerikai dió furnéros felületek lágyítanak.

Fa felületek oldják a fehér steril hatását - Fotó: Holló Hunor

 

A nappali íves falburkolata beépített szekrény is - Fotó: Holló Hunor

A lakás minden részlete a tervezői elképzelések szerint formálódott, a beépített bútorok is a koncepció részét képezik. Az egységes hatásról a fehér felületek, a fehér falak és a fehér öntött műgyanta padló gondoskodik. A lakás karakteres jellegét az egyedi tervezésű bútorok íves, áramló formavilága adja, amelyek fa felülete keretet ad a fehér térnek, valamint a lépcső, amely felfelé viszi a tekintetet. A tér domináns eleme a térbe állított konyhasziget.

Étkező és konyhasziget - Fotó: Holló Hunor
A konyha-étkező és nappali tere - Fotó: Holló Hunor

A nappali íves falburkolata rejtett funkcióként beépített szekrény is, a kandalló és a média falmélyedés is a részét képezi.” A tervező gondossága egészen a kivitelezés felügyeletéig tartott, a bútorokat pedig csomóponti szintig kidolgozta, hogy a kivitelezők számára ne legyenek félreérthető részletek.

Fa felületek melegsége, és színes Ligne Roset bútorok a fehér térben - Fotó: Holló Hunor

 

A nappaliban élénk színfoltot jelentenek a Ligne Roset kárpitos ülőbútorok, amelyek a Luce Plan lámpákkal együtt a megrendelő ízlését dicsérik. A Lignet Roset különösen kényelmes komfortérzetet nyújtó Ottoman foteleit és kanapéit Noé Duchafour-Lawrance designer tervezte eg y marrakeshi munka inspirációja nyomán. A letisztult, minimál stílusú keretbe foglalt tágas lakás családias, meleg hangulatáról az amerikai dió felületek, illetve a felső szinthez kapcsolódó tetőterasz gondoskodik, amely egy kertes ház hangulatos világát varázsolja a belvárosi környezetbe.

Belvárosi tetőterasz - Fotó: Holló Hunor

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

A neves olasz építésztervező, Massimo Iosa Ghini a fenntarthatóság, az esztétikum és a költségtakarékosság jegyében tevezte meg saját otthonát és tervezőirodáját.

A régi, tetőtéri kislakás, ízlésesen szép modern külsőt kapott az ügyes átalakításoknak köszönhetően, a Batiik Studio jóvoltából.

Képes adatbázis ajánló

Superleggera székek

Superleggera székek