Bútorrá növő fák - Full Grown

Szerző: 
Forrás: 
2017.02.27.
Full Grown - Fotó: Full Grown Ltd©

Gavin Munro designer átértelmezi a bútorkészítésről alkotott hagyományos elképzeléseinket - szó szerint bútorrá növesztett fa-csodáival.

Full Grown - Fotó: Full Grown Ltd©

A brit tervező által kifejlesztett technika a fák speciális metszésén, oltásán, kötözésén és megfelelő keretekbe/formákba „növesztésén” alapszik. Így azok – e kivételes eljárásnak köszönhetően – néhány év leforgása alatt, szinte kész bútorrá és egyéb lakberendezési tárgyakká nőnek.

Az élő fától a székig - a Full Grown szék fázisai - Fotó: Full Grown Ltd©

 

Munro és csapata, a Full Grown Ltd. az első lépéstől az utolsóig, mindent saját maga végez: a facsemeték telepítésétől és gondozásától kezdve a „bútorrá cseperedett”, felnőtt fák learatásáig, ill. megmunkálásáig.
Ez utóbbinál arra törekednek, hogy minél kevésbé avatkozzanak bele a természet munkájába, azaz a lehető legnaturálisabb formájában hagyják meg a természet által megalkotott „remekműveket”. Ennek megfelelően, nem alkalmaznak ragasztást vagy festést; a bútorok egyetlen darabból készülnek.

Munro – meséli – szülei kertjében, mintegy kísérletképpen nevelte ki első alkotásait évekkel ezelőtt, ám mostanra egész gazdaságot rendezett be e különleges célra.

A lámpakészítés első fázisa - Fotó: Full Grown Ltd©

Az ötlet – állítja a tervező – nem volt teljesen előzmények nélküli, hiszen az ókori egyiptomiak és kínaiak, hasonló céllal már ültettek növényeket különböző formájú, lyuggatott kövekbe, ahol a réseken kinövő gyökérzet hozott létre sajátos, absztrakt alakzatokat. Ám ezeket, az évezredekkel ezelőtti kísérleteket leszámítva, Munro találmánya mégiscsak forradalmian új ötletként robbant be a lakberendezés világába, jelentős elismeréseket aratva a nemzetközi designversenyeken és kiállításokon.

Full Grown székek a barcelonai design kiállításon - Fotó: Full Grown Ltd©

A Full Grown filozófiája mindenekelőtt a türelmet, az egyediséget, valamint a természettel való együttműködést hangsúlyozza.
A Full Grown bútorok és lakberendezési tárgyak nem tartoznak az olcsó termékek közé, hiszen létrehozásuk igen időigényes és költséges folyamat. A várakozási idő bútoronként mintegy 8-12 év. (De a lámpa búrák előállítása sem igényel sokkal rövidebb időt.) Minimum ennyi szükséges ahhoz, hogy a facsemetékből „betakarítható” sorozat legyen.
Az első fűzfa szék a Skót Nemzeti Múzeum birtokába került, de a többi, első szériás tárgy is hamar gazdára/otthonra lelt az egyediséget és természetes eleganciát kedvelő vásárlók körében. Az újabb termékekre azonban már előjegyezhetünk a designer csapat honlapján.

 

Full Grown lámpa - Fotó: Full Grown Ltd©

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

A design értelme nem csupán az esztétikus kinézetben rejlik, hanem a praktikumban is. Az alábbi három használati tárgy ötlete más-más országban született meg és különböző funkciókat szolgálnak, közös azonban bennük a „design gondolkodás”, amely egyesíti az ízléses kinézetet és a használhatóságot.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

A neves olasz építésztervező, Massimo Iosa Ghini a fenntarthatóság, az esztétikum és a költségtakarékosság jegyében tevezte meg saját otthonát és tervezőirodáját.

Képes adatbázis ajánló

Ligne Roset enteriőr

Ligne Roset enteriőr