Mono Lamp – az analóg televíziózás fénykorából

Szerző: 
Forrás: 
2017.03.02.
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

A rendszerváltás előtti évek televíziózásának emlékét idézi meg a magyar designer által tervezett Mono Lamp – op-artos hatásokkal és némi nosztalgikus mellékzöngével.

A monoszkóp – azaz a tesztadást jelző, a műsort nyitó, ill. záró kép – egy korszak tárgykultúrájának jellegzetes szimbóluma. A 70-80- és 90-es évek analóg televíziózásának jelképe, ami az ekkori felnőttek, valamint az ez idő tájt felnövekvő generációk tudatában kitörölhetetlen nyomokat hagyott.

Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Erről beszélt maga a tervező, a szoftverdesginnal foglalkozó Forgács Simon is, aki – mint mondja – gyerekkori élményét élte újra a monoszkóp designlámpa megalkotásakor.
„Gyerekként teljesen magával ragadtak a monoszkópok. Megbabonáztak a fura geometriai formák, élénk színek és a tény, hogy mindez ugyanabban a dobozban látható, mint a Csillagok háborúja vagy a Vissza a jövőbe!” 

Forgács Simon designer - Fotó: Szemerey Bence©

Ez az alapélmény ihlette tehát a kétdimenziós síkból a térbe álmodott designlámpát, mely közel egy éves kísérletezés eredményeképp nyerte el végleges formáját.
Simon a lámpa gyártásához az Indiegog nevű blogon keresztül gyűjtött támogatókat. A finanszírozási kampány a közelmúltban, sikerrel zárult, így ennek köszönhetően, Olaszországban megkezdődhetett a Mono Lamp gyártása.
A designlámpa színes és fekete-fehér változatban, könnyen cserélhető, hagyományos izzókkal kerül forgalomba. A gömb 30 cm átmérőjű. A lámpa talapzata fából, a tartó alumíniumból készül.

Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Forgács Simon
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

A design értelme nem csupán az esztétikus kinézetben rejlik, hanem a praktikumban is. Az alábbi három használati tárgy ötlete más-más országban született meg és különböző funkciókat szolgálnak, közös azonban bennük a „design gondolkodás”, amely egyesíti az ízléses kinézetet és a használhatóságot.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

A neves olasz építésztervező, Massimo Iosa Ghini a fenntarthatóság, az esztétikum és a költségtakarékosság jegyében tevezte meg saját otthonát és tervezőirodáját.

Képes adatbázis ajánló

aquaMart

aquaMart

Forrás: 
Rio Lámpastúdió Kft.