Múlt századi miliő és modern életstílus - Gus Wüstemann

Szerző: 
Forrás: 
2017.04.14.
Gus Wüstemann - Fotó: Bruno Helbling©

Napjainkban reneszánszukat élik a régi és az új kombinációjából született épületek, amik e kétféle alapnak köszönhetően, egyszerre hordozzák letűnt korok nosztalgikus hangulatát és a modern ember életérzéseit.

Ilyen izgalmas „kombinációnak” lehetünk tanúi az alábbi, kilenclakásos, zürichi bérház esetében is, mely Gus Wüstemann svájci építész tervei alapján nyert új formát a közelmúltban.

Az újjépített kilenclakásos lakóház - Fotó: Bruno Helbling©
Az újjáépült XIX. századi, zürichi lakóház - Fotó: Bruno Helbling©

Az eredeti épület két részből állt: egy XIX. századi, nagypolgári miliőt árasztó, négyemeletes lakóházból, valamint egy hasonló korhangulatot hordozó fogadóból, ami néhány évvel később, egy autószerelő műhellyel és egy raktárral egészült ki.
Az épület – eredeti funkcióinak és a korabeli, építészeti stílusnak megfelelően – gyönyörű, boltíves mennyezetekkel és hatalmas, osztatlan terekkel rendelkezett.

Az újjáépített lakóház kiindulópontját a történelmi, masszív kőfalak jelentették, amiket Gus Wüstemann megfosztott a fedőrétegtől és a külső vakolattól, melyek az idáig eltakarták a régi falak természetes, - mai szemmel nézve archaikusnak ható - szépségét.  A falak mellett az építész, némi renoválást követően, megőrizte a korábbi kőpadló egy részét is, illetve betonnal egészítette ki.

Az átépítéshez – a falakhoz és a padlózathoz illeszkedő – természetes, „nyers, durva” anyagokat használtak, betont, gipszet, fát és faforgácslapot.

Boltíves mennyezet és eredeti kőfalak - Fotó: Bruno Helbling©

Betonból, illetve helyenként beton-fa kombinációjából készültek a rusztikus és minimalista stílusú, beépített bútorok is, egyebek mellett a konyhasziget tartozékai, a konyhapult és a vastag, beton munkalapok, valamint a fürdőhelyiség „bútorai”, a szögletes mosdókagylók, és a süllyesztett, beton kád. Míg az ablakkeretek stílszerűen, natúr fából, az ajtók egy része pedig faforgácslapból készült. 

Archaikus hatás a natúr kőfalak és a beton kombinációjával - Fotó: Bruno Helbling©

A lakások alsó szintjén helyezkedik el a tágas és nyitott terű nappali, továbbá a konyha és az étkező, ahonnan kőlépcső vezet a második szinten található kisebb, intimebb lakótereket biztosító helyiségekig, a hálóig és a boltíves fürdőszobáig.

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

A design értelme nem csupán az esztétikus kinézetben rejlik, hanem a praktikumban is. Az alábbi három használati tárgy ötlete más-más országban született meg és különböző funkciókat szolgálnak, közös azonban bennük a „design gondolkodás”, amely egyesíti az ízléses kinézetet és a használhatóságot.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

A neves olasz építésztervező, Massimo Iosa Ghini a fenntarthatóság, az esztétikum és a költségtakarékosság jegyében tevezte meg saját otthonát és tervezőirodáját.

Képes adatbázis ajánló

NQ701

NQ701

Forrás: 
Novo Quadratum