Színek, minták, huzatok

Szerző: 
2015.08.02.
Evuska

Az idei nyár sláger kiegészítői lettek a színes, vidám, egyedi grafikával printelt huzatok. Ezért fiatal tervezők budapesti műhelyeiből kiválogattunk pár mutatós darabot, amik  elengedhetetlenek lesznek a kényelmes kerti ejtőzésekhez.

Az evuska története 2010 végén indult, egyedi filc párnák készítésével. Szép Éva, tervező, grafikáit szerette volna új formába önteni a használati tárgy funkciójával felruházva azokat. Ezt az irányvonalat követve alakultak ki, a szezononként megújuló, kis szériás szitanyomott párnahuzat kollekciók is, melyekhez vászontáskák, és juharfa ékszerek is kapcsolódnak. 
Minden 'evuska' grafika mögött egy-egy történet áll, csipetnyi abszurditással. Emellett a márka meghatározó hangulata a természetes anyagok használatában rejlik, melyek  új vagy szokatlan módokon jelennek meg. Ezek közé tartoznak a filc-gyapjú robotok, melyeknek célja egy mechanikus tárgy újraértelmezése, természetes anyagok használatával.

"Fontosnak tartom, hogy az általam létrehozott tárgyakon érződjön a törődés. Az, hogy  minden egyes darabot gondos kezek alkottak. Ezért is szeretem annyira a kézi szitanyomást. Mozgásteret enged például annak, hogy kicsit másképp dőljön a kalap az ananászokon. 
Tavaly ősszel jelentek meg az első digitálisan printelt párnák, itt a kézzel festett mintákat, az akvarell papír anyagszerűségét szerettem volna átemelni a textilre."
Szép Éva, textil tervező

 

A balatoni székhelyű LAMOPPE elsősorban a lakástextilekre fókuszál, az idei nyár újdonságaként került be a kollekciókba a tote bag is.
A Lamoppe textilek többsége színek, geometriai egységek harmóniáit, diszharmóniát jeleníti meg, évszakokhoz igazodó váltással. A monokróm, kézi szitanyomott párnák organikus, celluláris motívumokat dolgoznak fel.
A díszpárnák nagy része szublimációs textilnyomtatással készül, a mintákat, grafikákat Mózes Laura tervezi. A termékek különlegességét az adja, hogy ötvözik a manufakturális szemléletet és hátlap / előlap megoldásokat a legmodernebb technológiával. A grafikai tervezésnek és a felhasznált technikáknak köszönhetően a textilek színei, mintái maximálisan személyre szabhatók, koncepcióhoz igazíthatók. A márkára jellemző, hogy szívesen teljesít egyedi elképzeléseket is.
A modern quilt formavilágát idéző Kolor kollekció geometrikus mintái dinamikus látványt alkotnak az élénk, tiszta színekkel.
Az idei, legfrissebb kollekció játékos motívumait a tervező kedvenc gyerekkori játéka, a kaleidoszkóp ihlette.

Lamoppe - egyedi lakástextil

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

A design értelme nem csupán az esztétikus kinézetben rejlik, hanem a praktikumban is. Az alábbi három használati tárgy ötlete más-más országban született meg és különböző funkciókat szolgálnak, közös azonban bennük a „design gondolkodás”, amely egyesíti az ízléses kinézetet és a használhatóságot.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

A neves olasz építésztervező, Massimo Iosa Ghini a fenntarthatóság, az esztétikum és a költségtakarékosság jegyében tevezte meg saját otthonát és tervezőirodáját.

Képes adatbázis ajánló

Kook konyhaszekrény

Kook konyhaszekrény, Karim Rashid, 2012

Forrás: 
Karim Rashid Inc