A világ első 3D-nyomtatással készült e-motorja: Light Rider

Forrás: 
Airbus APWorks GmbH
2017.04.07.
Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

A különleges járgány valóban kiérdemelte a Light Rider nevet, hiszen kategóriájában pehelykönnyűnek számít: mindössze 35 kg-ot nyom.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

A német Airbus APWorks saját fejlesztésű, szabadalmaztatott Scalmalloy® nevű anyaga, amelyből a vázat készítik, egy olyan korrózióálló alumíniumötvözet, amely a gyártó szerint ugyanolyan erős és tartós, mint a titán, viszont a belőle készített elektromos motor 30%-kal könnyebb, mint a hagyományos technikával gyártott társai. A különleges járművet emellett 6 kW-os villanymotor hajtja, amely pár másodperc alatt képes 80 km/órás sebességre felgyorsulni.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

Az alkatrészeket külön készítik 3D lézeres nyomtatóval, amely az alumíniumötvözet részecskéket milliónyi vékony rétegben olvasztja össze. A 3D technológiai alkalmazása nemcsak a motor különleges kinézetében, organikus, a természet alakzatait utánzó formavilágában kapott megahatározó szerepet, hanem ezzel együtt jelentős súlycsökkenést is eredményezett. A gyártó egy olyan – a biológiai struktúrákat és természetes növekedési folyamatokat és mintákat utánzó – algoritmust írt a 3D nyomtatási eljáráshoz, amely a mindennapi igénybevételt tekintetbe véve optimalizálja a keret súlyát. A végeredmény egy olyan szerkezet lett, amely inkább néz ki egy organikus szervezetnek, mint gépnek.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

 

Az okostelefonos alkalmazással összehangolt Max Motor Dreams nevű kiságy utánozza az autó ringását, hogy a babák otthon is könnyen elaludjanak.

Elképesztő megjelenés, légies hatás, minimál design, mely ugyanakkor cseppet sem megy a praktikum rovására, sőt, épp ellenkezőleg! A szénszálas karbon-csoda ugyanis nem csupán lenyűgözően néz ki, hanem az is.

A sportos városi életmódhoz illik a szlovén Noordung cég elektromos kerékpárja, melyből mindössze 15 darab került legyártásra.

Fejlett funkciók és elegáns megjelenés - az Ambit2 Sapphire karóra a Suunto design igazi fémjele, hiszen a kíváló minőségű anyagok használata nem csak a funkcionalitást szolgálják, hanem az igényes megjelenést is tükrözik. 

Képes adatbázis ajánló

Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom

Forrás: 
Samsung