Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Art deco stílus

Art deco stílus
Az art deco - art déco az art décoratif - a francia decoratifs, azaz iparművészet szóból ered, és a 20-30-as években alakult ki főleg Franciaországban, gyors térhódítását elősegítette a technológiai fejlődés és a tömeggyártás.

Az art deco irányzat számos stílust foglal magában, ezáltal egy nagyon jellegzetes formavilágot kínál,- a fényűzés illúziója és a funkcionalitás kettőssége jellemzi. Megtalálhatóak benne a szecesszió kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus, de legfőképpen az avantgard és szecesszió jegyei, hovatovább az egzotikus – egyiptomi, szír, illetve trópusi design motívumok is megjelenhetnek benne.Csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján.

Az art deco kedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Rengeteg textilt használ: selymet, bársonyt, bőrt.  Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot, kristályt. Az art déco stílus előszeretettel jeleníti meg a meleg-kemény, hideg-meleg, szögletes-kerek, és az ehhez hasonló ellentétpárokat.

  

  

     

A felhőkarcolók tervezőit is megihlette az art deco:

     

Napjainkban az egyik legkedveltebb kiegészítője akár a minimál / modern enteriőröknek a lakberendezésben, mert remekül kiegészíti ezeket a tereket. A divattervezők is előszeretettel alkalmazzák az art deco kiegészítőket és számos alkalommal megfigyelhetjük az art deco ihlette kreációkat a legtrendibb tervezőknél is.

Vissza a MAGAZIN oldalra

Tartalomhoz tartozó címkék: design Építészet lakberendezés