Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szocreál – egy nehéz történelmi korszak design világa

Szocreál – egy nehéz történelmi korszak design világa
A szocreál a szocialista realizmus kifejezésből kialakított mozaikszó, amely mára pejoratív, ironikus felhangot kapott. A parancsra született stílus a diktatúrává keményedő szocialista társadalmak bevált díszlete lett.

A szocreál – ha úgy tetszik szocmodern – a korszak iparosítási programjának nagyszerűségét, rendkívüli társadalmi jelentőségét és a létesítményen dolgozó emberek tiszteletreméltó elszántságát, munkabírását volt hivatottak felmutatni. 

Dr. Bellák Gábor  így definiálja: "A szocreál nem stílus. Nincsenek belső, stiláris szervező elvei. A szocreál - valamennyi művészeti irányzattól eltérően - nem egy stiláris vagy világszemléleti alakulás eredménye, hanem maga a kommunista diktatúra parancsuralmi rendszerének a művészetre vetített képe."

A  gyárias, instrumentális építkezés, gigantomán, monumentális építményei olyan szerkezeti konfigurációk és építészeti kompozíciók, melyek a statika és az anyag törvényszerűségein messze túlmutató esztétikai értékeket hordoznak magukban,- a sematikus, dogmatikus, a diktatúra ideológiai üzenethordozói voltak.

A szocreál  archaizáló és eklektizáló irányzat volt, klasszicizáló elemeket hordoznak, hovatovább a geometrikusan stilizált klasszicizáló formarendé vált. Bizonyosan erősen hatott a szocreálra és beépült a szocreál stílusba a Bauhaus, a Szovjetorosz avantgard, és a modernista építészeti irányzatok számos motívuma, építészeti megoldása.

A szocreál stílusban létrehozott épületeket a köznyelv gúnyosan „sztálinbarokk” jelzővel illeti. Magyarországon a szocreál stílus 1950–1965-ig tartott, az új gazdasági mechanizmus jórészt elsöpörte az irányzatot.

     

Vissza a MAGAZIN oldalra