Magyar tervező tolla a Bugattinak

2014.05.05.
Bugatti, PurSangDuotone toll, tervező: Megyeri Gábor - Fotó: Montegrappa

Egy férfi, akinek a csuklójáról nem tudtam levenni a szemem. A rajta lévő, egészen különleges óra folyton odavonzotta a tekintetemet. Megyeri Gábor a MOME elvégzése óta luxus márkáknak tervez luxus termékeket. A fiatal tervező legújabb remekműve a Bugatti számára alkotott Montegrappa toll, a PurSangDuotone.

 • Gábor, Te már az egyetem elvégzése előtt a Montblanc cégnek terveztél. Hogy sikerült egy kezdő magyar tervezőnek bekerülni a világmárkához?
Megyeri Gábor, designer - Fotó: M. Horváth Orsolya
 • A MOME formatervezői szakán voltam negyed éves, amikor elküldtem portfóliómat a Montblanc céghez, ahová felvettek gyakorlatra. Az ott töltött fél év alatt készítettem el a diplomamunkámat, amely három tollból állt, de más termékeket is terveztem. Az egyik toll a „Writers Limited Edition” sorozat 2010-ben megjelent Mark Twain-nek dedikált tagja volt. A másik a 2008-ban megjelent Max Reinhardt, ami szintén limitált példányszámban készült, obszcidián belsővel, fehér aranyból, két oldalát gyémántok díszítették, az ára 22.000 euró körül alakult. A Montblanc történetében én voltam az első gyakornok, akinek gyártásba került az önálló terve.
 • A Montblancnál töltött időszak ki is jelölte tervezői utadat.
 • Engem mindig a luxus, high-end termékek tervezése érdekelt, és a fantáziámnak nem állított korlátokat a megvalósításra szánt összeg. Az egyetemi évek alatt is készítettem terveket órákról, tollakról, mobiltelefonról, de önműködő robotporszívót is terveztem az Electroluxnak.

 

 • A csuklódon lévő csodálatos óra az MG jelet viseli.
Megyeri Gábor, designer - Fotó: M. Horváth Orsolya
 • 2008 és 2012 között próbálkoztam egy saját brand felépítésével. Ez idő alatt számtalan óra tervet készítettem, amiből négynek készült el a prototípusa, ezek közül az egyik férfi órát viselem, ennek van egy uniszex párja is. Emellett még egy óra pár prototípusa készült el. Jelenleg ennek a brandnek a felépítése háttérbe szorul.
 • ​​​​​​A Bugatti számára tervezett PurSangDuotone toll szett júniustól lesz kapható. Mikor kezdődött az együttműködés a tollak gyártójával, a Montegrappával?
 • 2011-ben dolgoztunk együtt először, majd a 2013-as Baselword-ön kért fel újra a cég ügyvezető igazgatója, Giuseppe Aquila, hogy tervezzek nekik. Ez egy nagy fordulópont volt a karrieremben. Azok a projektek, amelyeken lehetőségem nyílt a Montegrappa által dolgozni, bármelyik designer számára álomszerűek. Első piacra került termékünk a BugattiPurSangDuotone. A többi projekt gyártásfejlesztése folyamatosan zajlik, hamarosan újabb izgalmas termékek kerülnek a gyártás fázisába. Egyelőre ezekről nem árulhatok el többet.

 

 

 

 • Hogy zajlik a tervezési folyamat a Montegrappánál?
 • A tervezési folyamat projektenként változó. A PurSangDuotone toll és a hozzá tartozó kiegészítők esetében lehetőségem nyílt meglátogatni a Bugatti gyárat Aquila úrral. Utazásunk célja az volt, hogy megszerezhessem a tervezéshez szükséges inspirációt. A Bugatti lehetőséget biztosított, hogy megismerhessem a cég filozófiáját, az anyaghasználatukat, a jellegzetes design elemeket és gyártástechnológiájukat. Az összegyűjtött élmények és információk alapján először Aquila úrral egyeztetve kezdtem hozzá a tervek készítéséhez. Erre nem volt sok idő, megközelítőleg egy hónap alatt el kellett jutnom a 3D-s tervekig, amit egy prezentáció kíséretében kellett elfogadtatni a Bugattival.
  Bugatti Veyron, PurSangDuotone toll, tervező: Megyeri Gábor - Fotó: @nypenguy
 • Milyen szempontokat kellett figyelembe venni a PurSangDuotone tollak tervezésénél?
 • Ettorre Bugatti és a Montegrappa is Észak-Olaszországból származik, nagyon hasonló a két világmárka filozófája, a luxus termékek exkluzív kézműves gyártási hagyománya, különlegesen karakteres designja.
Bugatti Veyron - Fotó: Bugatti

Közismert Ettorre Bugatti szenvedélye a lovak iránt, amely szimbolikusan a Bugatti autók motívumaiban is visszaköszön, így például a Veyron hűtőrácsán, amelynek formája egy kengyelt és patkót idéz. A különleges teljesítményre utalva Ettorre nem véletlenül nevezte „telivéreknek” autóit, amelynek jelentése franciául  „pursang”. A toll tervezésénél megismerkedtem a Veyron külső és belső formavilágával.

Bugatti, PurSangDuotone toll, tervező: Megyeri Gábor - Fotó: Megyeri Gábor
Bugatti, PurSangDuotone toll, tervező: Megyeri Gábor - Fotó: Megyeri Gábor

Mivel a Veyront is sokszor két színben gyártják, a toll két anyagból – fémből és speciális gyantából készül – és négy különböző színben kerül piacra. A toll teljes hosszában végigfutó  “DynamicQuilting” gravírozásban a Veyron üléseinek speciális varrása köszön vissza, míg a kupakgyűrű az autó fényszóróit idézi ledes világítással.  A toll szettben lesz egy roller, egy töltőtoll, egy golyósoll és egy töltőceruza. A PurSangDuotone nem limitált példányszámú, így az ára is „alacsonyabb”, úgy 1600 euró körül várható.

 • A csuklódon lévő óra nem csak az én tekintetemet vonzza.
 • Igen, a Baselword kiállításon több szakértőnek is felkeltette a figyelmét. Ez óriási elismerés számomra.
 • Milyen terveid vannak a jövőben?
 • Mindig izgalmasnak találtam a tradíció, az innováció és a különböző művészeti ágak ötvözését. A jövőben szeretnék olyan innovatív koncepciókon és projekteken dolgozni, melyekben ez a hármasság megvalósul. Ehhez tökéletes partner a Montegrappa.

A Design Hét Budapest kiemelt eseménye volt a holland sztárdesigner előadása, melynek során szóba került a luxus, önmagunk szüntelen meghaladása és egy titkos budapesti projekt is.

 

A Kőszegen működő 120 éves nemezgyár nem csupán egy a sok kis textilterméket előállító üzem közül, hanem egy valóságos időgépbe oltott ékszerdoboz.

 

David Tajchman belga építész innovatív felhőkarcolót álmodott az ortodox építészeti stílusáról ismert Tel-Aviv központjába. A Gran Meditarreano terve a korszerű kivitelezés, letisztult megjelenés és sokrétű funkcionalitást ötvözi, így minden tekintetben a modern városi igényei szerint lett kialakítva.

 

2017.szept.15 -én nyitották meg a Műcsarnokban a hágai Virtuális Cipő Múzeum kiállítását, mely Experimentális cipődesign alcím alatt kutatja a cipőnek mint divatcikknek, használati tárgynak és elvont koncepciónak a határait.