A nyugalom szigete

Forrás: 
Tóth Project Építésziroda
2015.03.22.
A nyaraló éjszaka ékszerdobozként világít a tóparton - Fotó: Bujnovszky Tamás

A minden felesleges díszítéstől mentes, letisztult formavilágú ház nappal belesimul a tájba, éjszaka pedig csillogó ékszerdobozként világít a tóparton.

Amikor teljesen elveszik a határ a külső és belső környezet között, és az 50 négyzetméter alapterületű ház szinte magába foglalja az egész tópartot. Ahogy az épület belső mérete kitágul a környező tájjal, belülről is láthatóvá válik a nádas, a vízre vezető stég és érzékelhetők a természet hangjai, úgy a külső tájba is természetes módon simul bele a letisztult formavilágú épület.

Belesimulva a tóparti tájba - Fotó: Bujnovszky Tamás

Az építészek valami egyedit akartak létrehozni, amit éppen az egyszerű struktúrákkal és a természetes anyagok használatával értek el. A város zajától távoli, idilli hely különleges hangulatát nem bonyolult megoldásokkal, hanem a finom, egyszerű építészeti elemek varázsával érték el.

A ház homlokzatán visszatükröződő táj - Fotó: Bujnovszky Tamás

„Olyan házat képzeltünk el, ami szervesen része a környezetnek és szolidan kommunikál vele.”- idézik fel a tervezés folyamatát az építészek, Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes.

Esti hangulat - Fotó: Bujnovszky Tamás
Éjszakai fényekben - Fotó: Bujnovszky Tamás

 

„Igazából az épület egy oldalára állított gyufásskatulya, melyet középen átszúrtunk. Az egyszerűség nem csupán az épület formájában, hanem a természetes és mesterséges anyagok szűk palettájának visszafogottságában jelenik meg. Az egész épület vörösfenyőből készült, minden fölösleges díszítéstől mentes. A fémlemez tetőfedés, és a nagy üvegfelület mellett csak a vízszintes, az idő múlásával egyre patinásodó deszkaburkolat, valamint a tároló résznél az apróbb textúrájú hasított farakás jelenik meg. A körülötte lévő kavicstól való elemelés miatt az épület lebegő hatást kelt.”

Elmosódik a határ kint és bent között - Fotó: Bujnovszky Tamás
Egybeolvadva a tóparttal - Fotó: Bujnovszky Tamás

A tóparti ház tervezésébe az építészek már a kezdetektől bevonták Bényei István belsőépítészt, aki nagyon élvezte az egyszerű építészeti gesztusok alkalmazását, hogy a külsőségek lehántása után, az alkalmazott forma- és anyagkultúrával egy átlátható, nyugodt tér jött létre. A ház két fő egysége közül a tó felé tekintő, teljes hosszában üvegfallal ellátott nappali-étkező részt egészíti ki a zuhanyzó-WC együttese. A többi belső felületet táblás faburkolat borítja, mely mögött a tárolók és a konyha is megbújik.

Széles üvegfal a nappali-étkezőnél - Fotó: Bujnovszky Tamás

A nyári meleg hónapokban az épületet külső vászonrolók védik a felmelegedéstől, amelyek leeresztett állapotukban más térélményt adnak a ház lakóinak. A másik fő egységet alkotó terasz ilyenkor teljesen védett, így önálló kinti nappaliként használható. „Az árnyékoló és az üvegfal közé zárt kavicsos rész is az átmenetet képviseli kint és bent között, becsempészve a tópart hangulatát a belső térbe.

Leárnyékolva - Fotó: Bujnovszky Tamás

Fontos szempont volt, hogy az épület érkezéskor gyorsan kicsomagolható, távozáskor pedig gyorsan összecsomagolható legyen. A belső térben a külsőhöz hasonlóan a letisztult formák, a fa, a beton és az üveg használata a jellemző.”- hangsúlyozta a belsőépítész.

Nappali-étkező - Fotó: Bujnovszky Tamás

A ház a város zajától, a külvilágtól elzárva a nyugalom szigete. Ezt a hangulatot erősíti a tűzrakó beülő, elmélkedő része, amely szélvédő falként is funkcionál. A már szinte acélszürke színben pompázó, rozsdáslemez hátfallal kiegészült nagyméretű stégen pedig közvetlen közelből lehet élvezni a víz hullámzását.

 

TÓTH PROJECT ÉPÍTÉSZIRODA

Építész tervezők:  Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes

Belsőépítész tervező: Bényei István

 

 

 

A Simple House impozáns, markáns megjelenésű épület, mely hideg és csupasz mozdulatlanságával éles kontrasztot alkot az őt körülvevő zöldellő természettel.

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

David Zinn street art művész két évtizede teszi vidámabbá és színesebbé a járókelők életét krétával készített fantázialényeivel, kedves kis manóival, törpéivel és állatkáival.

Különleges színpadi show-val készül az ekletikus színpadi vízióiról ismert Anna and the Barbies zenekar az idei év egyik legnagyobb koncertjére.

Képes adatbázis ajánló

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Forrás: 
Lima Design