Andalúz hangulatú étterem enteriőr - Masquespacio építésziroda

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

A spanyol Picaña pizzéria egy egészen kicsiny városkában található, amely mindössze 8 kilóméterre fekszik Valenciától. Antonio Ramirez, a hely tulajdonosa már több, mint 20 esztendeje tartotta fenn pizzériáját, amikoris egyszer úgy döntött, hogy felveszi a Masquespacio építésziroda tervezőcsapatával, hogy egy régóta dédelgetett álmát valósítsa meg: régi éttermét egy teljesen új, mai igényekre fókuszáló konyhává alakíttassa át.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran
Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Mivel nemzeti és nemzetközi szinten is szenvedélyesen rajong a gasztronómia iránt, Antonio már néhány éve szeretett volna egy teljesen új koncepciót adni az általa képviselt helynek, mégpedig valami olyasmit, ahol a mediterrán konyhát andalúz elemekkel ötvözheti, egyesítve saját gyökereit a mai, nemzetközi trendekkel, kortárs irányzatokkal.  

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Az új kialakításnál - Rafael testvérének támogatásával – mindvégig arra törekedett, hogy a végeredmény egy olyan hely legyen majd, ahol a vendégek egész egyszerűen otthon érezhetik majd magukat.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

A Masquespacio nevű, többszörös díjnyertes, kreatív, építő- és tanácsadó iroda segítségével - melyet 2010-ben Ana Milena Hernández Palacios és Christophe Penasse hoztak létre – igazán jól sikerült az átalakítás.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Az alapítók a spanyol formatervező ügynökség színei alatt, a belsőépítészet és a marketing párhuzamos ötvözésével egyedülálló márkaépületek és más enteriőr projekteket hoznak létre, illetve egyéb, más jellegű, friss és innovatív koncepciókat, melyeket a formatervezés, a divat és az életmód alakulására szakosodott média folyamatosan elismer. Több országban, például Norvégiában, az USA-ban, Portugáliában, Németországban és Spanyolországban dolgoztak már egyedülálló projektjeiken.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Christophe Penasse büszkén meséli: "Sok ügyfelünk, aki kapcsolatba lép velünk, szinte mind egy nagy álom megvalósítására törekszik, és ezúttal is ez volt a történet kezdete. Ezekben az esetekben a saját ügyfeleink álma sokszor inspirációs forrásként szolgált a számunkra, és egy olyan design kiindulópontja volt, amellyel aztután kizárólag őket azonosítottuk."

Így az Albabel Picaña újonnan kialakított enteriőrtervének inspirációját alapítóik andalúziai gyökerei adják meg, ahol Spanyolország északi térségének jól felismerhető anyagai jelennek meg, mint a raffia, a földtéglák, a friss zöld növények, illetve az élénk színű geometrikus, ám szabályos minták.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Az andalúz dizájn leginkább az eklektikus részét adja meg az összképnek, s ezt ötvözték a tervezők a kézművesség kifinomultságával.

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

A Masquespacio számos projektjéhez hasonlóan, igen élénk, már-már túlzóan intenzív színvilágot alkalmaz, melyek magára a spanyol kreatív tanácsadó iroda grafikai arculatára is emlékeztetnek.

Másfelől pedig a szokatlan, ám igen energikus, élénk türkiz szín hatására az olívafa bútorok még világosabbnak hatnak. Érdekesség, hogy ezek az asztalok és székek kifejezetten kizárólag a dél-spanyolországi ültetvények legelterjedtebb fájából, egyedileg készültek ehhez a projekthez…

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

Ana Milena Hernández Palacios, a kreatív iroda hölgy tulajdonosa is megszólalt a projekt kapcsán:

 "Szeretjük teljesíteni ügyfeleink álmait. Az ő munkájuk iránti szenvedélyük bennünket is arra ösztönöz, hogy minél szorosabban kapcsolódjunk hozzájuk, és lehetővé teszi számunkra, hogy az alapoktól kezdve, nap mint nap élvezhessük a közös munkánkat."

Egyedi étterem enteriőr, andalúz gyökerekkel - a Masquespacio építésziroda legújabb alkotása - Fotó: Luis Beltran

A friss, élénk üde árnyalatok, és a szokatlan színhasználat épp olyan friss, fiatalos és otthonos külsőt kölcsönöz így a helynek, mint az üde növények és a geometrikus, modern lámpák és belógó dekorációk, melyek a sok tradicionális jelleg mellé egy jó adag kortárs benyomással is megajándékozzák a mutatós enteriőrt. 

Sok esetben bebizonyosodott már, hogy egyes italok nemcsak szeszes frissítőként, finoman bódító mannaként élnek mindennapjainkban, hanem sokszor szimbolikus tartamuk is van. Innen nézve nem meglepő, hogy számos asszociációt kapcsolhatunk a pezsgőhöz is, mely több száz éve jelen van a köztudatban.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Egy mentett cica, MISKA inspirálta ékszerek bájos huncutságukkal hódítják meg hazánkat és a nagyvilágot egyaránt.

 

"Bohókás, hordható alkotásaink legfőbb üzenete a játékosság, hogy felnőttként is merjünk olykor önfeledt gyerekek lenni." -MISKA

A szálloda kitűnő arányérzékkel felelteti meg Mali épületeinek sajátosságait a Magyarországon is értelmezhető építészeti formanyelvnek és gesztusoknak.

Képes adatbázis ajánló

Vert csipke lámpa

Vert csipke lámpa
Tervező: Van Eijk, Van der Lubbe, 2002, Hollandia
A kézzel készített, égő nélküli lámpákban az üvegszálak vezetik a fényt.

Forrás: 
Design Hét 2013