Barokk pompa - De la Motte-Beer palota

Szerző: 
Forrás: 
Forster Központ
2015.03.16.
De la Motte-Beer palota - Fotó: Major Árpád

A Várnegyed egyik nem hivalkodó homlokzatú polgárháza különleges hangulatú barokk belső világot rejteget. Azazhogy rejtegetett a közelmúltig, mert 2013 tavaszán megnyitották díszítőfestéssel ékesített termeit a történelmi, építészettörténeti kalandozásra nyitott, a budai polgári életmód részleteire kíváncsi nagyközönség előtt.

De la Motte-Beer palota - Fotó: Major Árpád

Az egykorvolt patika majd lakóház múltja a budai vár törököktől való visszafoglalását követő idők elejére nyúlik vissza. A mai épület földszintes elődjét középkori alapokra építtette a XVIII. század  elején az akkori tulajdonos, egy asztalosmester. 1760-ban a francia származású De la Motte des Aulnois Ferenc Károly Jácint császári mérnökkari alezredes vásárolta meg az épületet. E korszak emléke a fennmaradt ház legkorábbi része, a földszint illetve az emelet dongaboltozata, és a palota előkelően csengő mai nevének egyik fele.

1773-ban a De la Motte család eladta az épületet Beer József Kajetán katonai gyógyszerésznek, több gyógyszertár és lakóház tehetős tulajdonosának, aki akkor már egy évtizede működtette patikáját a ház földszintjén. Az ő családnevét is büszkén viseli a mai palota. Beer Józsefnek 1764-ben fia született, János Nepomuk, aki később orvosi tanulmányokat folytatott és neves orvos-botanikusként szerzett családjának hírnevet. A történeti kutatások szerint a Beer családhoz köthető az udvari árkádsoros loggia, a barokk kapualj, valamint a palota igazi ékessége, a gazdagon díszített emeleti teremsor létrehozása.

De la Motte-Beer palota - Fotó: Major Árpád

Bár 1807-től 1945-ig még számos birtokosa volt az épületnek, ma mégis építtetői nevét őrzi. A palota legpompásabb látnivalója az emelet barokk lakótérsora, az „emphilade”: öt tágas helyiség nyitható itt egybe, így alakítható ki egyetlen nagy tér. Az a budavári polgári építészetben példa nélküli, közel 250 négyzetméter festett falfelület, mely ezen egybenyíló terek falait és mennyezeteit díszíti, hosszú ideig rejtőzködő kincse volt az épületnek. 1962-ben 15 réteg festék alól került elő. Az épület teljes műemléki rekonstrukciója 1963-tól több szakaszban 1987-ig tartott.

De la Motte-Beer palota - Fotó: Major Árpád

A palota emeleti, díszítőfestéses teremsora a budai lakóházak között páratlan. A téli ebédlő díszítőfestése rokokó stílusú, a virágfüzér-motívumok zöldes, üres falkép-mezőket fognak közre, valószínűleg ide függesztették egykor a festményeket. A gobelinszoba vagy szalon falait rózsamotívum díszíti, ez valamikor falikárpitokat keretezett. A „Passiószoba” falain a nagypénteki Szenvedéstörténet négy fontos jelenete tárul a látogató elé. A hálószobában ott állhatott a házaspár baldachinos ágya, ahol a falon nincs vázamotívum. A kabinetszoba falfestésén Rafael és Tóbiás bibliai történetének megjelenítése a Beer család életének egyik jelentős mozzanatára utal, a patikus fia ugyanis orvos lett. A falakon Gábriel, Mihály és Rafael arkangyal alakja tűnik fel a róluk szóló bibliai történetekben, színes rokokó stílusú festett keretbe foglalva. A főangyalok társaságához csatlakozik az ábrázolások között Nepomuki Szent János, aki névadó szentje Beer József orvos fiának.

De la Motte-Beer palota - Fotó: Major Árpád

Úgy sétálhatunk végig a korhű bútorokkal berendezett termeken, hogy közben a patikus-orvos család életének jelentős eseményeit bibliai keretbe ágyazó barokk-rokokó stílusú falfestés egyedülálló, a budai arisztokrácia palotáiban sem ismert szépségében gyönyörködhetünk.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Az ünnepi hangulat a karácsonyi dekorációval kezdődik. Az IKEA és Villeroy&Boch idei kollekciójából válogattuk ki a legszebb díszeket, terítékeket, kiegészítőket.

A hideg, fémes csillogás óriási trend, nem csoda, hogy a divattervezők mellett a belsőépítészeti piac nagy gyártói is meglovagolták. A metál csempékkel egyszerre vihetünk fényűző ragyogást az enteriőrbe, miközben optikailag tágíthatjuk, világosabbá is teghetjük általuk a teret. 

Képes adatbázis ajánló

Cím nélkül, 74x69 cm, olaj

Cím nélkül, 74x69 cm, olaj

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán