Billenő kocka a Pic-Saint Loup-i csúcson

Szerző: 
2017.04.11.
Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

Christophe Benichou francia építész szó szerint lélegzetelállítóan izgalmas kilátót tervezett Montpellier emblematikus hegyére, a 658 méter magasságú Pic-Saint Loup sziklás csúcsára. 

Pic-Saint Loup húsz kilométerre fekszik a csodálatos egyetemi várostól, Montpelliertől, és a Héroult régió egyik legfőbb vonzerejének számít, amit számos legenda övezett a régmúlt időktől fogva.
Christophe Benichou ezt a vonzerőt szerette volna megtoldani látványos és meglepő, minimalista szoborra emlékeztető, "Basculement" névre keresztelt kilátó-projektjével.

Az építmény madártávlatból nézve, leginkább egy arccal előrebillenő játékkockára emlékeztet - melyet épp egy hajszál választ el a lezuhanástól.

Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

A meredek sziklán elhelyezett, „megdöntött” kocka, első pillantásra, bizonytalanul áll a „semmi határán”, pontosabban egyensúlyozik a szédületes mélységek felett – dacolva minden fizikai törvénnyel. Ám a doboz belsejéből feltáruló látvány – ígéri a művész - még ennél a látványnál is szédületesebb lesz.
Az egyszerű, dobozformájú, szögletes szerkezet belsejéből ugyanis – a tervek szerint –egyedülálló, 360 fokos panoráma nyílik majd a hegy alatt húzódó Földközi tengerre Cévennesig.

A lépcsőzetes struktúrájú belső térben a lépcsők padokként funkcionálnak majd, míg a magas, átlátszó perem – az erős dőlés szög dacára – teljes mértékben garantálja a biztonságot. A lépcsők ráadásul „többfunkciósak”, melyek alkalomadtán akár fekhelyként/éjjeli menedékként is szolgálhatnak az erdőben éjszakázó turisták számára.

A szobor-kilátó jelen pillanatban még csak elméletben létezik, ám a projekt – remélhetőleg – hamarosan a valóságban is testet ölt. A meghökkentő alkotásokat, no és a bizarr élményeket kedvelők örömére.

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

Kingspan Pavilon

Kingspan Pavilon

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft