Billenő kocka a Pic-Saint Loup-i csúcson

Szerző: 
2017.04.11.
Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

Christophe Benichou francia építész szó szerint lélegzetelállítóan izgalmas kilátót tervezett Montpellier emblematikus hegyére, a 658 méter magasságú Pic-Saint Loup sziklás csúcsára. 

Pic-Saint Loup húsz kilométerre fekszik a csodálatos egyetemi várostól, Montpelliertől, és a Héroult régió egyik legfőbb vonzerejének számít, amit számos legenda övezett a régmúlt időktől fogva.
Christophe Benichou ezt a vonzerőt szerette volna megtoldani látványos és meglepő, minimalista szoborra emlékeztető, "Basculement" névre keresztelt kilátó-projektjével.

Az építmény madártávlatból nézve, leginkább egy arccal előrebillenő játékkockára emlékeztet - melyet épp egy hajszál választ el a lezuhanástól.

Basculement - Fotó: Christophe Benichou ©

A meredek sziklán elhelyezett, „megdöntött” kocka, első pillantásra, bizonytalanul áll a „semmi határán”, pontosabban egyensúlyozik a szédületes mélységek felett – dacolva minden fizikai törvénnyel. Ám a doboz belsejéből feltáruló látvány – ígéri a művész - még ennél a látványnál is szédületesebb lesz.
Az egyszerű, dobozformájú, szögletes szerkezet belsejéből ugyanis – a tervek szerint –egyedülálló, 360 fokos panoráma nyílik majd a hegy alatt húzódó Földközi tengerre Cévennesig.

A lépcsőzetes struktúrájú belső térben a lépcsők padokként funkcionálnak majd, míg a magas, átlátszó perem – az erős dőlés szög dacára – teljes mértékben garantálja a biztonságot. A lépcsők ráadásul „többfunkciósak”, melyek alkalomadtán akár fekhelyként/éjjeli menedékként is szolgálhatnak az erdőben éjszakázó turisták számára.

A szobor-kilátó jelen pillanatban még csak elméletben létezik, ám a projekt – remélhetőleg – hamarosan a valóságban is testet ölt. A meghökkentő alkotásokat, no és a bizarr élményeket kedvelők örömére.

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

Csepregi Balázs: „Kati néni, Juli néni, letye-petye-lepetye!”, 2013

Csepregi Balázs: „Kati néni, Juli néni, letye-petye-lepetye!”, 2013, fenyőfa, 125x190x55 cm

Forrás: 
Molnár Ani Galéria