Csempe-trendek: metál effektek, ezüstös csillogás

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Venis - Fotó: Porcelanosa

Játsszunk a fénnyel, mint a gyerekek! Ennél ma már mi sem egyszerűbb, elvégre a különleges anyagok, és textúrák korát éljük, amikor is az élénk színek helyét és szerepét mintha egy egészen más, különleges látványélmény vette volna át. Ez pedig nem más, mint a ragyogó, fémes csillogás, a metálos effektek világa - minimál, vagy naturális színek társaságában. Ha pedig mindezt megbolondítjuk egy másik nagy trenddel, a buja természetből vett motívumokkal, mintákkal – akkor egy egészen egyedi, különleges árnyékolt üveghatást érhetünk el.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Dune - Utopia - Fotó: Dune

A Dune Utopia kollekciójával álomszép, egyedi enteriőröket tervezhetünk, de érdemes az ilyen intenzív fényeket és mintákat letisztult, matt felületekkel és berendezéssel párosítani, nehogy giccsbe torkolljon az összhatás.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Dune - Utopia - Fotó: Dune

Homogén terekbe egy-egy szép csillárt, vagy látványos, fém kiegészítőt bármikor betehetünk, de ezek a szépségek adják meg az igazi fényűzést, melyekkel évekre ragyogást vihetünk az otthonunkba, ami így akár a luxus enteriőrök látványával ajándékoz meg bennünket nap mint nap.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Undefasa - Fotó: Undefasa

Ráadásul időtlen marad, miközben páratlanul elegáns – elvégre a fém időtlen eleganciája évszázadokon át végigkísérte az emberiséget, melyet minden korban nagyra értékeltek. Sosem veszítette el erőteljes vonzerejét, hiszen a különböző korokban számos, különböző érték – és dísztárgyat készítettek nemesfémekből: ékszerek, értékes órák, berakások, és a legkülönfélébb díszítőelemek kapták meg az időtálló, a ráeső fényben megcsillanó nemes csillogást.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Dune - Shapes - Fotó: Dune

Kortárs tereket is díszítenek még fém, akár nemesfém berakásokkal is, gondoljunk csak az elképesztően értékes és drága Sicis mozaikokra, de ha valaki az egybefüggő felületeket, a modern összhatást kedveli, akkor a különböző fémes árnyalatokban választhat mesés falicsempéket, melyek elegánssá tehetik a szalont, a nappalit, a konyhát vagy akár a fürdőszobát is. Ha igazán modern, ugyanakkor egyedi hatást szeretnénk elérni, akkor válasszuk a fal síkjából kiemelkedő, 3D-hatású falborításokat.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Dune - Shapes - Fotó: Dune

Aki túl hűvösnek érezné a fényes-fémes felületeket, kombinálhatja egy egyszerű, visszafogott mintával – például a természet textúráival, mint a népszerű, melegséget árasztó fahatások.

A nagy csempegyártók közül számos, gyönyörű terméket találhatunk a ragyogás jegyében: a spanyol Porcelanosa többek között a kristály csillogásával kápráztat el minket, szintén egy különleges, az előzőnél kicsit lágyabb 3D effekttel.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Metallic - Fotó: Porcelanosa

Beépítve a falburkolás kortárs világába az ősi, nemes hagyományokon alapuló díszítő technikákat, a csempékhez tartozó dekorációs elemeket különböző fém berakásokkal gazdagították. A METALIS kollekció kínálatával a modern stílus kedvelői – akik szeretik némi glamour stílussal megspékelni az összhatást – egészen egyedi, akár extravagáns tereket is alkothatnak.

A kolonial és kerámia anyagokat felölelő kollekció hűen szimulálja a rozsdás felületek izgalmas textúráját, de a nemesfémek egyedi, klasszikus jellegét is szépen visszaadja – kombináljuk az elegáns látvány eléréséért matt textúrákkal, finom, letisztult kiegészítőkkel.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Venis, Cubica Silver - Fotó: Porcelanosa

A hét különböző színben kapható modern stílusú, fémes hatású fali csempe most az egyik legnépszerűbb a gyártó kínálatából, 3 dimenziós felülete, és a különleges eljárással készülő mázréteg bevonat igazán egyedivé teszi.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Metallic Dinox - Fotó: Porcelanosa

A rozsdamentes, különleges szálcsiszolású fém bevonattal rendelkező kerámia mozaik tökéletesen sima, selymes felületű, és valódi fém hatását kelti, melyet a kortárs összhatás érdekében beton hatású padlólappal és falicsempével egészíthetünk ki, legyen az akár konyha, akár fürdőszoba, akár bármilyen más, impozáns belső tér.

Aki pedig nem szereti a túlzottan szabálykövető rendezettséget, annak a szabálytalan, összevissza álló lapocskák nyújthatnak izgalmas látványt. 

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Mosavit - Ani Inox - Fotó: Mosavit

A Mosavit gyár magas minőségű, exkluzív üvegmozaikok gyártója, rengeteg gyönyörű termékkel. Az Ani Inox például egy polírozott inoxból készült, ezüstös színű, változatos formákat és anyagokat képviselő fényes üvegmozaik. Itt a mozaik részecskék egy átfogó hálón helyezkednek el, ez megkönnyíti a mozaik felrakását, és lehetővé teszi azt is, hogy íves felületre is felhelyezhessük őket -  természetesen ehhez a művelethez nem árt egy ügyes szakember, és az üvegmozaik ragasztásához érdemes fehér színű, jó minőségű burkolatragasztót használni.

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Metal Acero Hexagon - Fotó: Porcelanosa

Mintha meseországban, vagy legalábbis a Csodák Palotájában járnánk:

Egyszerre jelennek meg az ezüst tónusok, a világosszürke kő és az abszolút fehér Krion anyag ezen a különleges kollekción. A térben kicsúcsosodó, hexagonokat formáló mozaik ezüst tükörként jelenik meg a hátsó falon, különös reflexhatást adva a szemközti oldalon lévő berendezésnek.  

Elképesztően sokoldalú effektek és térrendezés érhető el a Porcelanosa Metal Acero Hexagon családjával, melynek fémes és 3D-s effektjeivel lenyűgöző lesz az összhatás.

A családoknak, kollekcióknak persze számtalan különböző variációi vannak, ahogyan végtelen a felhasználási lehetőségek széles tárháza is. Elvégre - noha csempe – de miért is ragadnánk le a fürdőszoba és a vizesblokkok terén, amikor egy impozáns szalont illetve nappalit is extravagáns köntösbe öltöztethetünk ezekkel a ragyogó kollekiókkal...

Metál effektek, fémes hatású csempék - akár otthonunkba is: Porcelanosa - Gravity Aluminium 3d Hexagon - Fotó: Porcelanosa

Az ilyen intenzív felületekkel azonban semmiképp se burkoljuk a teljes falat, elegendő mindössze egy falsík, falsáv, vagy felület kiemelésre – itt kifejezetten érvényes a „kevesebb több” elve. 

Egy kreatív lakberendező számára nem lehet akadály a kicsiny méret: jó elosztással, praktikus elrendezéssel, harmonikusan megválasztott formák és színek alkalmazásával még a legkisebb terű lakásból is szemrevaló otthonmegoldások születhetnek.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Képes adatbázis ajánló

Cím nélkül, 33,5x23,5 cm, kollázs

Cím nélkül, 33,5x23,5 cm, kollázs

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán