Falusi ház újratöltve

Forrás: 
Földes és Társai Építésziroda
2015.02.09.
A hosszú ház végén a nappali loggiával - Fotó: Sirokai Levente

A kívül-belül letisztult megjelenésű családi házban keveredik a mai progresszív építészet a hagyománytisztelettel, érdekessége a hosszú, keskeny forma, és egy könyvespolc, amely 17 méteren szeli át a belső teret. Az építészekkel, Földes Lászlóval és Sónicz Péterrel – Földes és Társai Építésziroda - a tervezés folyamatáról beszélgettünk.

Nem mindennapi megoldás, hogy egy könyvespolc szinte építészeti elemmé válik egy házban.

Sónicz Péter és Földes László építészek - Fotó: Sirokai Levente

Földes László: A megbízók, akiknek már kicsi unokáik vannak, nagyon közvetlenek, barátságosak voltak. Először kétgenerációs ház tervezését kérték tőlünk. Ezen egy évig dolgoztunk, de végül nem erre kaptunk megbízást. A fiatalok máshová költöztek, és a házaspár végül úgy döntött, hogy csak maguknak építenek házat. Addigra már barátság alakult ki köztünk. A bizalmat nagyon fontosnak tartom a megbízó-tervező kapcsolatában ahhoz, hogy a végeredmény jó és élhető ház legyen. Ebbe az is beletartozott, hogy meghívtak a korábbi lakásukba, nézzünk alaposan körül. Értelmiségi házaspárként nagy könyvtárat gyűjtöttek össze, de a polcrendszerük nem volt egységes. Később a ház formálódásakor született meg a mostani óriáspolcnak az ötlete, amely építészeti elemként szeli át a belső teret.

 

 

Nappali kandallóval és 17 méter hosszú könyvespolccal - Fotó: Sirokai Levente

Sónicz Péter: A nappali-étkező-konyha és a folyosó terén végighúzódó 17 méter hosszú polcrendszerben helyet kapott a kandalló, tárolórekeszek és egy bárszekrény is. A 30 cm mély polc az ablakoknál kiszélesedik, így ott ülőfülkeként is funkcionál.

Könyvek 17 méter hosszan - Fotó: Sirokai Levente
Ablakmélyedés a hosszú könyvespolcban - Fotó: Sirokai Levente

Szokatlan hogy a folyosóra is kifut a könyvespolc.

Földes László: A folyosónál lépünk be a házba, és nem akartuk, hogy az alárendelt, sötét és unalmas helyiség legyen. Ezért ezzel a könyvespolccal felértékeltük a szerepét, illetve az első változatokhoz képest kiszélesítettük 1,60 méterre, hogy ne legyen túl keskeny. A nappali teréhez hasonlóan a folyosón is kialakítottunk egy ablakmélyedést, ahol szeretnek elidőzni a ház lakói. A polc bekapcsolja a folyosót a térrendszerbe.

A könyvespolc egészen az előtérig húzódik - Fotó: Sirokai Levente

Miért lett ilyen hosszú a ház?

Sónicz Péter: A telekadottságok miatt lett 22 méter hosszú és 5 méter széles a ház. A telek mindkét oldalán kellett 3-3 métert hagyni, az egyik oldalon pedig ráépítettek egy házat a kerítésre, attól tűztávolságot is kellett tartani.

Földes László: Praktikusan nézve meghökkentő lehet a ház hosszú és keskeny formája, de Picasso is szeretett olyan képet alkotni, amelyen a nagyon karcsú, artista lány érdekes kontrasztban áll a robosztus erőművésszel. Mi is azt gondoltuk, hogy egy kis artisztikus túlzás érdekessé is teheti a házat. Vettünk egy parasztház keresztmetszetet, amit a szokásosnál még hosszabbra nyújtottunk. Ennek önmagában is van művészi kompozíciós eleme, és ugyanez a helyzet magával a könyvespolccal is. A hosszú ház egyik végén található a loggia, amelynek fontos szerepe van a tájjal való kapcsolat miatt, és mögötte jönnek a helyiségek: az egy teret alkotó nappali-étkező-konyha, majd a folyosó, mellette a dolgozószobával, a vendég mosdóval, és hátul a hálószobával, fürdőszobával, vendégszobával, pincével és szaunával.

A lejtős telken több helyen is közvetlen kertkapcsolat nyílik a házból.

Sónicz Péter: Három különböző belmagassága van az épületnek: a hátul elhelyezkedő hálószoba a leginkább kuckósabb a 2,60 méterrel, majd innen 3 lépcsőfok vezet a vendégszobába és az előszobába, majd a nappalinál már 3,50 méter a belmagasság. Tervezői döntés volt, hogy növekedjen a belmagasság, azért, hogy a lejtős telken bárhol ki lehessen jönni az épületből. Így kertkapcsolat van a hálószobánál, a bejáratnál és a loggiánál is. A loggiáról ellátni a szemközti dombokig vagy jó időben akár a Hármashatárhegyig.

Milyen megoldásokat alkalmaztak, amelyek költségtakarékossá tették a házat?

Sónicz Péter: A fesztáv azért lett 5 méter, mert ez a legolcsóbb fedélszék, amit alkalmazni szoktunk. A mennyezet is könnyűszerkezetes, amiben az a trükk, hogy a könnyűszerkezetes gipszkarton mennyezetet a gerendák fölé helyeztük, így látszódnak a gerendák.  A falnál a 44-es porotherm téglára egy, a kerámiánál olcsóbb beton térkő került, amit egyébként külterek, kertek, járdák, parkolók burkolására használnak. Mi már kipróbáltuk falburkolatra egy korábbi házunknál.

A nappalihoz tartozó tágas terasz - Fotó: Sirokai Levente

Földes László: Nagyon szép ez a mályvás szín, a betontéglának az átszínezés miatt festőibb a kinézete. Bár szeretjük a kerámia téglát is, de az homogénabb. Arra is mindig törekszünk, hogy a háznak ne a gépektől legyen jó a klímája, hanem attól, hogy jól van megépítve. Ebben az esetben a betontéglával történő burkolás, valamint az, hogy 52 cm vastag a fal, jelentősen megnöveli a ház tömegét. A nyári melegben a kis tömegű szerkezetek hamar megadják magukat, a nagy tömegűeknek viszont nagy a hőtehetetlensége.  Emellett időtálló, 50 év múlva is garantált a ház külső megjelenése.

Sónicz Péter: Egységes hatást kelt, hogy a ház téglaburkolata folytatódik a kertben és a teraszon. A másik költségtakarékos megoldás volt, hogy van padlástér, amely átszellőztetett pufferzónát képez a külső és a belső tér között. Lényeges az is, hogy hetente jártunk művezetni, hogy szép legyen a végeredmény.

A hagyományos és a progresszív építészet keveredése - Fotó: Sirokai Levente

Mondhatjuk azt az épületre, hogy egy modern parasztház?

Földes László: Pilisborosjenőn elég lokálpatrióták az emberek, védik a saját ófalujukat, és szigorúan nézik, hogy mennyire hagyománytisztelők az új családi házak tervei. Ők a hagyománytiszteletet a formák visszatükrözésével képzelték volna el, ugyanolyan pilasztersávok és ablakkeretek alkalmazásával, mint az ófaluban.  Ez azért veszélyes, mert könnyen belecsúszhatunk egy hamis mesevilágba. Ezért megnéztük, hogyan lehet a falusi ház lényeges motívumait úgy megjeleníteni 2013-ban, hogy közben a mai progresszív építészet elemei is belekerüljenek. Ennek a kettőnek az átszüremkedéséből született meg a ház: egyfelől a nagy letisztultság, az egybenyitott terek és a nagy fedett terasz inkább a mai építészeti megoldásokhoz sorolható, a kis fesztáv, a 40 fokos tető, a cserépfedés, és a minden részletben sallangmentesség pedig a hagyományos építészetre válaszol. Végül elértük a célunkat: nem is szakadtunk el a helyi hagyományoktól, de nem ragadtunk bele egy retro történetbe.

Mennyire szóltak bele a megbízók a belső terek kialakításába?

Földes László: Mielőtt elkészült a ház, megbízóinkban várakozás volt, vajon a fehér mennyezetnek, a fehér falaknak és a pasztellszínű padlónak együtt milyen lesz az összhatása. Vágytak arra, hogy a fehér mellett más szín is megjelenjen. Ezért a hálószobában és a dolgozószobában zöld és sárga színű bútort választottak. A nappali-étkező-konyha közösségi térben maradt a fehér dominancia. A beköltözést követően, mikor a sok színes könyv és bútor bekerült ebbe a térbe, megbízóink is megkedvelték, és jól érzik magukat a fehér, letisztult terekben. Az átadást követően barátaiknak tartottak egy épület bemutatót, amire bennünket is meghívtak, hogy meséljük el a tervezési szempontokat. Sőt, a háziasszony még emlékkönyvet is készített férjének a ház elkészülésének történetéről.

A nappaliban a fehér szín dominál - Fotó: Sirokai Levente

A „Hosszúház” tavaly elnyerte az Év Média Építészeti Díj különdíját, és komoly érdeklődésre tett szert a nemzetközi sajtóban Angliától Indiáig, Dél-Amerikától Japánig.

Falusi ház újratöltve - Fotó: Sirokai Levente

 

A Fehér fa 17 emeletes lakótornya nyerte meg a “21. század építészeti őrületei” címmel második alkalommal meghirdetett pályázatot Montpellierben. A tervezők a fák ágaihoz és leveleihez hasonló kertes teraszokkal sok emelet magasságban a város felett is megteremtették a városlakók szabadlevegőhöz szokott életmódjának a feltételeit.

2017. május 23. kedd, 19 óra - Keleti Pályaudvar Lotz Terem

A tervezőcsapat modern mederbe terelte a gyönyörű természetet: a vad és buja természetesség bája, a mai modern és pazar eleganciával párosítva egészen lenyűgöző látványt nyújt…

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Képes adatbázis ajánló

Piac vázlatterv

Piac vázlatterv Hatvan

Forrás: 
LAB5 architects