Falusi ház újratöltve

Forrás: 
Földes és Társai Építésziroda
2015.02.09.
A hosszú ház végén a nappali loggiával - Fotó: Sirokai Levente

A kívül-belül letisztult megjelenésű családi házban keveredik a mai progresszív építészet a hagyománytisztelettel, érdekessége a hosszú, keskeny forma, és egy könyvespolc, amely 17 méteren szeli át a belső teret. Az építészekkel, Földes Lászlóval és Sónicz Péterrel – Földes és Társai Építésziroda - a tervezés folyamatáról beszélgettünk.

Nem mindennapi megoldás, hogy egy könyvespolc szinte építészeti elemmé válik egy házban.

Sónicz Péter és Földes László építészek - Fotó: Sirokai Levente

Földes László: A megbízók, akiknek már kicsi unokáik vannak, nagyon közvetlenek, barátságosak voltak. Először kétgenerációs ház tervezését kérték tőlünk. Ezen egy évig dolgoztunk, de végül nem erre kaptunk megbízást. A fiatalok máshová költöztek, és a házaspár végül úgy döntött, hogy csak maguknak építenek házat. Addigra már barátság alakult ki köztünk. A bizalmat nagyon fontosnak tartom a megbízó-tervező kapcsolatában ahhoz, hogy a végeredmény jó és élhető ház legyen. Ebbe az is beletartozott, hogy meghívtak a korábbi lakásukba, nézzünk alaposan körül. Értelmiségi házaspárként nagy könyvtárat gyűjtöttek össze, de a polcrendszerük nem volt egységes. Később a ház formálódásakor született meg a mostani óriáspolcnak az ötlete, amely építészeti elemként szeli át a belső teret.

 

 

Nappali kandallóval és 17 méter hosszú könyvespolccal - Fotó: Sirokai Levente

Sónicz Péter: A nappali-étkező-konyha és a folyosó terén végighúzódó 17 méter hosszú polcrendszerben helyet kapott a kandalló, tárolórekeszek és egy bárszekrény is. A 30 cm mély polc az ablakoknál kiszélesedik, így ott ülőfülkeként is funkcionál.

Könyvek 17 méter hosszan - Fotó: Sirokai Levente
Ablakmélyedés a hosszú könyvespolcban - Fotó: Sirokai Levente

Szokatlan hogy a folyosóra is kifut a könyvespolc.

Földes László: A folyosónál lépünk be a házba, és nem akartuk, hogy az alárendelt, sötét és unalmas helyiség legyen. Ezért ezzel a könyvespolccal felértékeltük a szerepét, illetve az első változatokhoz képest kiszélesítettük 1,60 méterre, hogy ne legyen túl keskeny. A nappali teréhez hasonlóan a folyosón is kialakítottunk egy ablakmélyedést, ahol szeretnek elidőzni a ház lakói. A polc bekapcsolja a folyosót a térrendszerbe.

A könyvespolc egészen az előtérig húzódik - Fotó: Sirokai Levente

Miért lett ilyen hosszú a ház?

Sónicz Péter: A telekadottságok miatt lett 22 méter hosszú és 5 méter széles a ház. A telek mindkét oldalán kellett 3-3 métert hagyni, az egyik oldalon pedig ráépítettek egy házat a kerítésre, attól tűztávolságot is kellett tartani.

Földes László: Praktikusan nézve meghökkentő lehet a ház hosszú és keskeny formája, de Picasso is szeretett olyan képet alkotni, amelyen a nagyon karcsú, artista lány érdekes kontrasztban áll a robosztus erőművésszel. Mi is azt gondoltuk, hogy egy kis artisztikus túlzás érdekessé is teheti a házat. Vettünk egy parasztház keresztmetszetet, amit a szokásosnál még hosszabbra nyújtottunk. Ennek önmagában is van művészi kompozíciós eleme, és ugyanez a helyzet magával a könyvespolccal is. A hosszú ház egyik végén található a loggia, amelynek fontos szerepe van a tájjal való kapcsolat miatt, és mögötte jönnek a helyiségek: az egy teret alkotó nappali-étkező-konyha, majd a folyosó, mellette a dolgozószobával, a vendég mosdóval, és hátul a hálószobával, fürdőszobával, vendégszobával, pincével és szaunával.

A lejtős telken több helyen is közvetlen kertkapcsolat nyílik a házból.

Sónicz Péter: Három különböző belmagassága van az épületnek: a hátul elhelyezkedő hálószoba a leginkább kuckósabb a 2,60 méterrel, majd innen 3 lépcsőfok vezet a vendégszobába és az előszobába, majd a nappalinál már 3,50 méter a belmagasság. Tervezői döntés volt, hogy növekedjen a belmagasság, azért, hogy a lejtős telken bárhol ki lehessen jönni az épületből. Így kertkapcsolat van a hálószobánál, a bejáratnál és a loggiánál is. A loggiáról ellátni a szemközti dombokig vagy jó időben akár a Hármashatárhegyig.

Milyen megoldásokat alkalmaztak, amelyek költségtakarékossá tették a házat?

Sónicz Péter: A fesztáv azért lett 5 méter, mert ez a legolcsóbb fedélszék, amit alkalmazni szoktunk. A mennyezet is könnyűszerkezetes, amiben az a trükk, hogy a könnyűszerkezetes gipszkarton mennyezetet a gerendák fölé helyeztük, így látszódnak a gerendák.  A falnál a 44-es porotherm téglára egy, a kerámiánál olcsóbb beton térkő került, amit egyébként külterek, kertek, járdák, parkolók burkolására használnak. Mi már kipróbáltuk falburkolatra egy korábbi házunknál.

A nappalihoz tartozó tágas terasz - Fotó: Sirokai Levente

Földes László: Nagyon szép ez a mályvás szín, a betontéglának az átszínezés miatt festőibb a kinézete. Bár szeretjük a kerámia téglát is, de az homogénabb. Arra is mindig törekszünk, hogy a háznak ne a gépektől legyen jó a klímája, hanem attól, hogy jól van megépítve. Ebben az esetben a betontéglával történő burkolás, valamint az, hogy 52 cm vastag a fal, jelentősen megnöveli a ház tömegét. A nyári melegben a kis tömegű szerkezetek hamar megadják magukat, a nagy tömegűeknek viszont nagy a hőtehetetlensége.  Emellett időtálló, 50 év múlva is garantált a ház külső megjelenése.

Sónicz Péter: Egységes hatást kelt, hogy a ház téglaburkolata folytatódik a kertben és a teraszon. A másik költségtakarékos megoldás volt, hogy van padlástér, amely átszellőztetett pufferzónát képez a külső és a belső tér között. Lényeges az is, hogy hetente jártunk művezetni, hogy szép legyen a végeredmény.

A hagyományos és a progresszív építészet keveredése - Fotó: Sirokai Levente

Mondhatjuk azt az épületre, hogy egy modern parasztház?

Földes László: Pilisborosjenőn elég lokálpatrióták az emberek, védik a saját ófalujukat, és szigorúan nézik, hogy mennyire hagyománytisztelők az új családi házak tervei. Ők a hagyománytiszteletet a formák visszatükrözésével képzelték volna el, ugyanolyan pilasztersávok és ablakkeretek alkalmazásával, mint az ófaluban.  Ez azért veszélyes, mert könnyen belecsúszhatunk egy hamis mesevilágba. Ezért megnéztük, hogyan lehet a falusi ház lényeges motívumait úgy megjeleníteni 2013-ban, hogy közben a mai progresszív építészet elemei is belekerüljenek. Ennek a kettőnek az átszüremkedéséből született meg a ház: egyfelől a nagy letisztultság, az egybenyitott terek és a nagy fedett terasz inkább a mai építészeti megoldásokhoz sorolható, a kis fesztáv, a 40 fokos tető, a cserépfedés, és a minden részletben sallangmentesség pedig a hagyományos építészetre válaszol. Végül elértük a célunkat: nem is szakadtunk el a helyi hagyományoktól, de nem ragadtunk bele egy retro történetbe.

Mennyire szóltak bele a megbízók a belső terek kialakításába?

Földes László: Mielőtt elkészült a ház, megbízóinkban várakozás volt, vajon a fehér mennyezetnek, a fehér falaknak és a pasztellszínű padlónak együtt milyen lesz az összhatása. Vágytak arra, hogy a fehér mellett más szín is megjelenjen. Ezért a hálószobában és a dolgozószobában zöld és sárga színű bútort választottak. A nappali-étkező-konyha közösségi térben maradt a fehér dominancia. A beköltözést követően, mikor a sok színes könyv és bútor bekerült ebbe a térbe, megbízóink is megkedvelték, és jól érzik magukat a fehér, letisztult terekben. Az átadást követően barátaiknak tartottak egy épület bemutatót, amire bennünket is meghívtak, hogy meséljük el a tervezési szempontokat. Sőt, a háziasszony még emlékkönyvet is készített férjének a ház elkészülésének történetéről.

A nappaliban a fehér szín dominál - Fotó: Sirokai Levente

A „Hosszúház” tavaly elnyerte az Év Média Építészeti Díj különdíját, és komoly érdeklődésre tett szert a nemzetközi sajtóban Angliától Indiáig, Dél-Amerikától Japánig.

Falusi ház újratöltve - Fotó: Sirokai Levente

 

 

A Simple House impozáns, markáns megjelenésű épület, mely hideg és csupasz mozdulatlanságával éles kontrasztot alkot az őt körülvevő zöldellő természettel.

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

David Zinn street art művész két évtizede teszi vidámabbá és színesebbé a járókelők életét krétával készített fantázialényeivel, kedves kis manóival, törpéivel és állatkáival.

Különleges színpadi show-val készül az ekletikus színpadi vízióiról ismert Anna and the Barbies zenekar az idei év egyik legnagyobb koncertjére.

Képes adatbázis ajánló

Tunézia Emlék, tervező: Pájer Emília

Tunézia Emlék, tervező: Pájer Emília.