Gigantikus virág-installációk Jeruzsálemben

Szerző: 
Forrás: 
2015.12.11.
Warde projekt - Fotó: Fotó: Dor Kedmi, HQ Architects©

Hatalmas méretű, a járókelőkkel együtt mozgó virágokkal keltették új életre a jeruzsálemi Wallero teret a HQ Architects építészei.

A városok, ill. az ipari területek folyamatos növekedésének/átalakulásának mintegy negatív mellékhatásai az elhanyagolt, pusztulásnak indult vagy épp lepusztult városrészek-terek, melyek kiesnek az adott település vérkeringéséből. Ezek a leromlott állapotú helyek világszerte komoly gondot, de egyúttal kihívást is jelentenek a város vezetése és a művészek-designerek számára, akik szerencsés esetben együtt keresnek választ arra a kérdésre, vajon hogyan lehetne új életre kelteni a „halott színtereket”?

A Warde Square térképe - Fotó: HQ Architects©

Ez a szerencsés fordulat történt a jeruzsálemi Wallero tér esetében is, melyre a közelmúltban, egy meglepő ötlettel a HQ Architects építész stúdió tervezői csempésztek új színeket.
A város szívében lévő, szebb időket megélt tér az utóbbi években veszítette el korábbi „fényeit”. És - javarészt az ott működő, hatalmas nyílt piac és a forgalmas villamos vonal következtében - vált amolyan átutazási ponttá, ahol naponta több ezren áthaladnak ugyan, de el már nem időznek, hiszen kevés látványosság van, ami erre okot adhatna.
A megoldást ezúttal négy gigantikus virág jelentette, mely máris tucatjával vonzza a látogatókat, visszaadva a helyszín közösségi-tér jellegét.

A virág-installációk elhelyezkedése a térben - Fotó: HQ Architects©

A vörös pipacsra emlékeztető, mintegy 9 méter magas és 9 méter széles virág-installáció különlegességét, mérete mellett mindenekelőtt elevenségének és sajátos "kommunikációjának" köszönheti. E meglepő, derűs színfoltot jelentő virágok ugyanis együtt mozognak az arra elhaladó járókelőkkel és az előttük elzakatoló villamosokkal is. Ezáltal létrejön egy interaktív játék, mely arra készteti az embereket, hogy lépjenek közelebb, álljanak meg, és mozgásukkal vegyenek részt maguk is a tér formálásában. Hiszen az óriás virágok alakjának változása jelentős mértékben hozzájárul a tér teljes látképének átalakulásához.

Mindezt az installációk különleges szerkezete teszi lehetővé, ugyanis a felfújt textil virágok érzékelik a környezetből érkező hatásokat és arra reagálva nyitják, ill. csukják szirmaikat. A nyári forróságban pl. az alattuk megpihenő számára árnyékot vetnek, és szirmaikat csak a látogatók távozása után zárják be újra. De hasonlóképp menedéket nyújtanak egy váratlan zivatar esetében is.

A virágok új életre keltették a közösségi teret - Fotó: Fotó: Dor Kedmi, HQ Architects©

A legérdekesebb talán mégis az, ahogy e virágok a járókelők vagy épp a piacon vásárlók számára „figyelmeztető jeleket” adnak le arról, hogy jó lesz igyekezniük, ha szeretnék elérni a villamost. Az állomáshoz közeledő jármű hatására ugyanis a négy virág egyszerre nyitja ki szirmait.
A virágok este lámpaként funkcionálnak, és varázslatos látványt nyújtanak, puha, derengő fényeikkel, melyek a szirmok kinyílásával erősödnek.

A virágok éjszaka lámpaként is funkcionálnak - Fotó: Fotó: Dor Kedmi, HQ Architects©

 

Amikor bejönnek a többnapos őszi esőzések – hogyan védhetjük és díszíthetjük egyszerre a házat? A japánok remek megoldást találtak ki, hogy félelem helyett inkább ámulatba ejtsék a városlakókat: ez az "esőlánc", mely nem csupán egy egyszerű vízelvezető. Ez művészet és kultúra a javából - a mai technikákkal, ám a régi hagyományok nyomán...

A DOT for You egy magyar design-márka, melynek fő profilja prémium minőségű noteszek tervezése és kivitelezése. Legújabb terméküket Enyedi Ildikó “Testről és lélekről” című Arany Medve-díjas filmjéhez készítették a filmet forgalmazó Mozinettel közös együttműködésben.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Mit jelent a „parametrikus” kifejezés a formatervezés kontextusában, és mi köze van az algoritmusoknak az építészethez? Cikkünkben ezt igyekszünk feltárni.

Képes adatbázis ajánló

Prolan U1 Irodaház

Prolan U1 Irodaház Budakalász

Forrás: 
LAB5 architects