Hétvégi ház a Dunán – Andrea Ocko

Forrás: 
Andrea Ocko
2017.01.20.
Hétvégi ház a Dunán – Andrea Ocko - Fotó: Dano Veselsky

A hatalmas üvegportálokkal határolt, fával borított hétvégi házat úgy tervezte meg Andrea Ocko, hogy teljesen beleolvadjon a gyönyörű folyóparti tájba.

Középpontban a tűz, amely minden helyiségből látható - Fotó: Dano Veselsky

Andrea Ocko kassai származású építész-designer Bécsben végezte el a Képzőművészetti Egyetemet, /die Universität für Angewandte Kunst Wien/, ahol jelenleg is él és dolgozik. Azonban szülőhelyéhez szoros érzelmi szálak fűzik, ezért az általa tervezett házak és lakások nemcsak Bécsben, hanem a Felvidéken is láthatók.

Egybefüggő nappali-étkező-konyha - Fotó: Dano Veselsky

Egyik kedvenc projektje a saját családja számára tervezett hétvégi ház, amely gyönyörű természeti környezetben, a régi Duna-ág partján terül el, Pozsony és Bős között. A természetvédelmi  területen az építkezéseknél is óvni kell a természet szépségeit, az állat- és növényfajokat. Igy például minden kivágott fa helyett másik hatvanat kell elültetni. Andrea úgy tervezte meg a házat, hogy az a környezet szerves része legyen, ezért a téglából épült ház akácfa bevonatot kapott.

A hatalmas üvegfelületeken szabadon áramlik be a természet szépsége a belső térbe - Fotó: Dano Veselsky

A hatalmas üveg ablakok pedig teljesen elmossák a határt a kint és bent között, behozva a természet szépségeit a belső térbe. A hétvégi ház cölöpökön áll, hogy védve legyen az esetleges áradásoktól, az akácfa borítás pedig speciális felületkezelést kapott a tavaszi-nyári nedvesség miatt bekövetkező penészedés ellen.

A ház külső homlokzatának harmonikus összhatását fokozza, hogy az akácfa faburkolaton nem látszanak az összeillesztéshez használt csavarok, így az egybefüggő, sima felületet alkot. A kizárólag külső rolókkal ellátott házba csak kívülről, a folyó felől lehet belátni, egyébként eltakarják a fák az illetéktelen tekintetek elől.

Hétvégi ház a Dunán – Andrea Ocko - Fotó: Dano Veselsky

A hétvégi ház belső terét úgy tervezte meg Andrea, hogy középpontjába a tűz kerüljön, és az minden helyiségből , az egybefüggő nappali-étkező mellett a tolóajtóval elválasztott hálószobából is látható legyen. A belső térben kialakított kandalló kívül grillként használható, a két kémény pedig optikailag egybeolvad. Andrea úgy alakította ki a helyiségek elrendezését, hogy a nagy üvegablakok mellett közvetlen teraszkapcsolatuk is legyen.

A belső térben a föld színek dominálnak, néhány piros színfolttal - Fotó: Dano Veselsky

A belső tereknél három féle anyagot használtak, a föld színű palát, a tölgyfát és a fehérre festett falakat. Ezeket a természetet és a tisztaságot idéző színeket egészíti ki az itt-ott színes berendezés, a piros székek és lámpák, vagy a zöld kanapé.

Andrea tudatosan nem tervezett be több színt, hiszen a színekben gazdag természetet semmi nem múlja felül, ezért inkább annak szépségét engedte szabadon beáramlani a házba, amelynek 120 négyzetméteres alapterülete még nagyobbnak érződik a nagy üvegfelületek miatt.

 

Kint és bent határok nélkül - Fotó: Dano Veselsky

 

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: Interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Új színfolttal bővült a budapesti belsőépítészeti bemutatótermek palettája.

Képes adatbázis ajánló

kültéri terasz

kültéri terasz

Forrás: 
Alex Turco