Intelligens megoldás a lakáskrízisre – KODA házak

Forrás: 
2018.02.22.
Intelligens megoldás a lakáskrízisre – KODA házak - Fotó: KODA

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

KODA - tervező: Kodasema - Fotó: Tonu Tunnel

 

Az észt tervezők inspirációját főleg az angliai nagyvárosokban egyre inkább eldurvuló lakhatási krízis jelentette. Sajnos hazánkban még eléggé drágának mondható találmányuk, hiszen a közművesítést és az összeszerelési költségeket is beleszámítva kb. 50 millió Ft-ra tartják az árát (az előbbiek nélkül kb. 28,5 millió Ft.) Az ötlet viszont mindenképpen követendő példaként szolgálhat hazánkban egyszerre több szempontból is.

 

KODA - tervező: Kodasema - Fotó: Tonu Tunnel

 

A KODA házak legnagyobb előnye talán a rendkívüli flexibilitás és az egyszerűen mozgathatóság, amit az előre gyártott moduláris elemeknek köszönhet. A konténerjellegű épület alapanyagai: beton, fa, üveg és fém. Alapterülete 25 négyzetméter. Nem szükséges talapzat hozzá, elemei pedig egyszerűen  szétszedhetőek, majd összerakhatóak, így könnyen átszállíthatjuk őket teherautóval máshová.

 

KODA by Kodasema - Movable concrete houses on the move

 

A tervezők szerint a KODA szinte bármilyen célhoz könnyedén igazítható. Egyelőre négy alapmodellt álmodtak meg: egy lakó-, egy dolgozó, egy szállodai, illetve egy tanuló környezetet.

 

KODA - tervező: Kodasema - Fotó: Tonu Tunnel

 

A „KODA for Living” egy modern lakás igényeit veszi figyelembe: tartalmaz egy nappali és egy hálóteret, valamint természetesen fürdőszobát, WC-t és konyhát is.

 

KODA házterv

 

A „KODA Stay” egy hotelszoba gazdaságos alternatíváját jelentheti, hiszen úgy tervezték, hogy 2+2 vendég külön hálóterekben (a felső és alsó szinten) tudjon megszállni benne. Az épülethez zuhanyzó, WC, konyhasarok és egy 3,5 négyzetméteres betonterasz is tartozik.

 

Intelligens megoldás a lakáskrízisre – KODA házak

 

A „KODA for Working” és a „KODA for Learning” irodaterekre, valamint iskolai terekre jelenthet költséghatékony megoldást két szinten megvalósuló közösségi terekkel. Mindkettőhöz WC, konyha és egy 3,5 négyzetméteres betonterasz tartozik.

 

 

A KODA újabb hatalmas előnye a mobilitás és rugalmas felhasználhatóság mellett, hogy a jelenkor igényeire szabva minden a legmodernebb technológiával, valamint a környezethatékonyság és az egészséges életmód szempontjait figyelembe véve van kialakítva benne. Így annak ellenére, hogy maga az épület kivitelezése viszonylag drága, idővel biztosan visszahozza majd az árát. Jó példa erre mondjuk a ház áramellátását biztosító napelemes rendszer, vagy a betonból készült, vékony rétegekből álló falak, illetve, illetve az üveghomlokzat  tökéletes hő- és hangszigetelése. A levegő megfelelő beltéri szénmonoxid-szintjét és páratartalmát „intelligens” szellőzőrendszer biztosítja, amely az adott körülményeket figyelemmel kísérve folyamatosan korrigálja az értékeket.

 

KODA by Kodasema micro house walk-through experience and interviews (ENG subtitles)

 

Az észt Kodasema tervezőcég terméke, amely az elmúlt pár évben díjak és elismerések sorát nyerte el (tavaly például  a Business  Insider magazin a „leginnovatívabb otthonnak” kiáltotta ki), már a forgalmazás fázisában van, a cég várja a forgalmazó és kivitelező partnerek jelentkezését.

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Képes adatbázis ajánló

Zuno Bank, Lengyelország

Zuno Bank, Lengyelország
Backoffice belsőépítészeti tervezése és projektmenedzsment (tervezők: Apró Tamás, Máté Zsuzsa)

Forrás: 
Archimon Építész Stúdió