Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászáró

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: F. Tóth Gábor

Kifejezetten szerencsés, és kétségkívül óriási előny, amikor tervezés és kivitelezés közös tőből ered, és egymást kézenfogva segítik.

A Tóth Project hazai építészcsapat, és a magas minőségű, 85 éves múlttal rendelkező osztrák prémium nyílászárók szorosan összefonódó egysége ugyanis nem véletlen, tudatos elgondolás és hosszútávú keresés áll a sikeres, hatékony összefonódás mögött.

Építészirodaként a házat mint egyfajta „szerkezeti egységet” kezelik, ennek köszönhetően pedig olyan tanácsokkal látják el ügyfeleiket, melyekkel az épülő ház nyílászárói nemcsak a „helyükre kerülnek”, hanem a ház lelkévé is válnak.”

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Darabos György

Gyönyörű gondolat, mely ráadásul nem csupán egy ügyes marketingeszköz, hanem a való élet hozta igény alapján született.

A cég története ugyanis úgy indult, hogy valami hiányzott – kezdi a történetet Mészáros-Varga Dóra, az Internorm ablakok értékesítési vezetője és műszaki tanácsadója.

Szerencsés összefonódás, hogy nálatok az építési és az értékesítési tapasztalat és szakértelem egymással párban jár, hiszen egy komoly, magas színvonalat képviselő építésziroda áll mögöttetek. Mesélnél erről az összefonódásról egy kicsit bővebben?

Egy minőségi nyílászáró-termékcsalád esetében az innovatív technológia, a magas műszaki tartalom, és a stílus az a három alappillér, amit minden esetben keresünk és igyekszünk összehangolni. És ki más, ha nem az építész lenne az, aki eme három dolognak a legszakavatottabb keresője, aki igyekszik megtalálni és összehangolni a megrendelő vágyaihoz az optimális megoldásokat.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Bujnovszky Tamás

A cégnek mára már tehát két üzletága van: az egyik az építésziroda, a másik pedig az Internorm értékesítése.

Ám ez nem volt így mindig!

Kezdetben az építésziroda volt, melynek tulajdonosa és vezető-tervezője, Tóth László épülő háztervei mellé folyamatosan kereste azokat az anyagokat, mind a burkolatok, mind a nyílászárók, vagy a belső ajtók terén - hogy melyek azok, amiket ő szívesen betervez, amik azt a színvonalat képviselik, amiket ő bátran, jó szívvel mer ajánlani igényes megbízóinak, és amelyek mind színvonalban, mind esztétikai és műszaki minőségben, időtállóságban ideálisak lesznek majdani otthonukba.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Bujnovszky Tamás

2002 tavaszán kezdődött minden: az az évi Construma kiállításon az Internorm-nak volt egy standja… és szerelem volt első látásra, az Internorm-ra abszolút a minőség alapján esett a választás.

Laci úgy érezte, megtalálta azt az ablakot, amit jó szívvel tud adni, ajánlani, és szeretne is ajánlani. Az ajánlás itt elvi kérdés is: hiszen, ha ő nem hinne a termékben, és nem látná azt építészként, hogy mennyire megbízható a cég, és valóban kiváló a termék, akkor nem is tudná ajánlani jó szívvel.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Batár Zsolt

A kereskedelmi üzletág itt kezdett kifejlődni. Le is szerződött ekkor az Internorm-al, elsők között Magyországon, s azóta – immár 15 éve – együtt dolgozunk ezzel a valóban innovatív, szakmai és műszaki téren is élén járó céggel, akiknek olyan neves fejlesztések köthetők a nevéhez, mint az I-tec szellőzés, az I-tec árnyékolás, vagy az I-tec vasalat…

Az a tény pedig, hogy mögöttünk egy építésziroda áll – ezt szoktuk ma már szlogenként is használni –nem csupán egy ügyes szakmai frázis. Hiszen, a hosszú évek alatt mindannyian átvettük a tervezőktől azt a fajta látásmódot, hogy ha előttünk van egy kiviteli terv, a házat már globálisan nézzük.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Darabos György

Nem csak annyit látunk, ha van előttünk egy alaprajz, hogy ha van egy 90X120-as nyílásunk, akkor abba milyen ablakot tudunk adni: jobbos vagy balos legyen, natúr, vagy fehér…

Mi ennél sokkal átfogóbban nézünk egy házat: az egész szerkezetet nézzük, és mindent, ami az ablakhoz kapcsolódik… és itt nem csak az árnyékolástechnikára gondolok, hanem például arra is, hogy egy csomópont az hogyan van kitalálva, hogyan álmodta meg a tervező? Vagy a homlokzaton mi jelenik meg: van-e valami olyan burkolat, ami miatt nekünk ott az ablakot valamiképpen elő kell esetleg készítenünk, hiszen mi – ablakosok – időben mindenki más előtt vagyunk. Igyekszünk tehát kompletten nézni a házakat, és megoldásokat keresünk.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Bujnovszky Tamás

Nem csupán az a cél, hogy ablakot adjunk el, hanem minden csomópontot, minden beépítési szituációt úgy nézünk végig, hogy azt hogyan lehet megoldani. Melyik az a nyílászáró, melyik az a keretrendszer, melyik az a beépítési szituáció, ami ide a legoptimálisabb, és erre igyekszünk teljes körű műszaki segítséget is nyújtani.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Batár Zsolt

És igaz ez azoknál a házaknál is, amiket nem Laciék terveznek: ilyenkor már az árajánlat-adás előtt felvesszük a tervezővel a kapcsolatot, mert ez nagyon fontos: tehát nem csak sztenderd árajánlatokat gyártunk, amiknek sok esetben nagy hibája, hogy megrendeli az ügyfél, majd utána derül ki, hogy ez márpedig nem így volt a rajzon, vagy azt ott nem úgy gondolta a tervező… Ezeknek mi már elébe megyünk, mert tényleg azt szeretnénk, hogy egy olyan megoldás szülessen, ami a tervező terveivel, elképzeléseivel is egybevág.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Bujnovszky Tamás

Innovatív technológia, magas műszaki tartalom és stílus – ezek az Internorm minőségi nyílászárók alapismérvei. Mit jelent mindez egész pontosan, és mitől lesz más egy Internorm ablakkal beépített ingatlan, mint a többi? Mit tudnak ezek a termékek?

Véleményem szerint egy nagyon erős érv, ami az Internorm ablakok mellett szól, hogy gyakorlatilag a háznak, a falazatnak az egyetlen része a nyílászáró, amit használni fogunk. A majdani komfortérzetünkhöz pedig nagyban hozzájárul, hogy ez a nyílászáró majd hogyan működik. Igen sok bosszúságot tud okozni, ha egy tolóajtó vagy egy erkélyajtó nem megfelelően működik. Márpedig a mai, kortárs kertkapcsolatos házakban gyakoriak a hatalmas, padlótól mennyezetig érő nyílászárók. Ezeknek a vasalatoknak nagy súlyokat kell kibírni, és ha ezek a nyílászárók nem működnek olyan könnyen, mint amikor az ember ezeket egy bemutatóteremben kipróbálja, túl azon, hogy csalódik a termékben, nem szívesen kerülget félévente-évente ablakszerelőt a nappalijában, mert most éppen ez állítódott el, vagy az szorul…

A nyílászárók technológiája, műszaki színvonala ugyanakkor komoly befolyással bír az épület hőtartására, energetikai minőségére. Ha pedig ezek az értékek nem kielégítők, akkor elsőként a házban élők személyes komfortja sínyli meg.

Tehát a működés, a minőség nagyon lényeges dolog, és ami még megkülönböztet bennünket az összes többi ablakostól Magyarországon, hogy nekünk rendszerünk van.

Ha megnézzük általában a hazai ablakos cégeket, akkor többnyire az a jellemző, hogy külföldről importálnak profilokat. Ám ezek csak profilok, amik szálanyagban bejönnek Magyarországra, majd itthon összeszerelésre kerülnek. Ezzel nem a magyar munkaerőt szeretném ledegradálni, de hogy abból a profilból milyen ablak fog majd megszületni, az nem biztos, hogy egyenesen arányos a profil minőségével. Hiszen az ablakot nagyban meghatározza, hogy milyen vasalatokat használ a gyártó, ténylegesen milyen precizitással történik az ablaknak az összeszerelése, majd végül milyen üveg kerül az ablakba…  

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Batár Zsolt

Ezzel szemben nálunk minden egy kézben van. Az osztrákok nagyon büszkék is erre, hogy minden 100%-ig Made In Austria. Az Internorm esetében ugyanis három osztrák gyár van, és csak Ausztriában történik a gyártás, ők semmit sem engednek ki a kezükből: a műanyag extrudálástól kezdve, az üveg gyártáson át mindent ők csinálnak, és ők felügyelnek. Vagyis, ők szabják meg azokat a minőségbiztosítási elveket és kritériumokat, hogy az éppen adott munkafolyamatban milyen  feltételnek kell megfelelni.

A rendszernek ugyanakkor még egy nagy előnye is van termékoldalon: ez pedig az, hogy gyakran dolgozunk úgy konfigurációkból, vagy akár más árajánlat alapján – hogy jól látjuk, más gyártók sok mindent csak tok-szélesítőkkel, tok-toldókkal tudnak megoldani, nálunk pedig – mivel kész rendszerről beszélünk –  legtöbb esetben nem szükségesek a tokszélesítők, amik egyébként technikailag, és esztétikailag sem a legszerencsésebb megoldás.…  

Nagy előny még az is, hogy mi közvetlenül a gyártótól tudunk mindent, a legutolsó alkatrészig – megrendelni. Legyen az egy padlócsatlakozó, egy takaróléc, vagy bármilyen más elem. Tehát komplett rendszerben tudom már eleve rendelni, az adott nyílászárót minden kiegészítő termékkel együtt.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Batár Zsolt

Korunkban, a kortárs építészetben egyre sokrétűbb fogyasztói elvárásokkal találkozhatunk. A design mellett rendkívül fontos szempont a minőség, ahogyan a környezettudatos, gazdaságos működés elve is alapvető. Miként válaszol ez utóbbira az Internorm?

Az Internorm a kortárs gyártók közül egyedülálló módon 9 passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik, az energiahatékony ablak- illetve ajtógyártás terén vezető tudással bír.

Példaként itt mindenképpen megemlíteném a HF410-es profilunkat, amely a tavalyi évben Construma nagydíjas lett. Egy viszonylag új termék a piacon, tavaly márciusban került bevezetésre, mely lehetőséget teremt arra, hogy olyan takaró anyagok is megjelenhessenek a belső oldalon, mint a vörösfenyő, a kőris vagy a tölgy – túl azon a termék egy speciális technológiai újítást tartalmaz. A szerkezetben egy stabil magot képez  – ezt úgy hívja az Internorm hogy” I-tec Core” – és ennek köszönhetően stabilabbak, jobban terhelhetők a szárnyak, a vasalatok - a méretkorátokat pedig még inkább kitágítjuk. Ez a stabil mag lényegesen jobban ellenáll a nedvességnek, terhelhetőbb és kimondottan szilárd.  

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: F. Tóth Gábor

Ez a termék mindenképpen a környezettudatosság és az újdonság jegyében született, ahogyan az I tec szellőző, az I tec árnyékoló is.  Az I tec árnyékolónál nagyon fontos megemlíteni azt, hogy itt nem szükséges külső áramforrás, tehát ha pl. valaki egy napelemes árnyékolót választ nálunk – villanyszerelőre nincs is szükség, és mivel nincsen külső áramforrás, így ezzel is sokat tettünk a fenntarthatóságért.

Amire pedig még nagyon büszkék vagyunk, az az, hogy az Internorm kizárólag PEFC pecséttel ellátott termékeket használ. Ez a pecsét tanúsítja a fenntartható erdőgazdálkodást.

Beszéljünk kicsit a dizájnról is: Nemzetközi szinten – ha jól tudom – 4 erőteljesebb építészeti irányt figyeltetek meg, és ezekre alapozva hoztátok létre az Internorm prémium nyílászárók 4 átfogó termékcsaládját is. Melyek ezek pontosan, és mely stílusokhoz tudnád ajánlani az egyes családokat?

Az Internorm esetében nem csak műanyag, alumínium, továbbá műanyag-alumínium, vagy fa-termohab-alumínium kombinációkban készülnek a nyílászárók. A keskeny kerettel kialakított emelő-tolóajtók számtalan lehetőséget kínálnak az építkezőknek, a minél egyedibb megjelenésű ajtók, ablakok, külső-belső terek kialakítására. Azonban az Internorm ennél is tovább ment: nemzetközi szinten vizsgálta meg az építészeti irányzatokat, s ezek alapján 4 különböző termékcsaládot hozott létre.

A Studio, a Home Pure, a Home Soft és az Ambiente négy olyan, nemzetközi termékcsoporttal rendelkező nyílászáró család, melyekkel a minimáltól a klasszikusig valamennyi építészeti elképzelést megvalósíthatunk.   

Amikor jön hozzánk egy új érdeklődő, akkor először is megpróbáljuk ház stílusát a négy kategória valamelyikébe belehelyezni. A STUDIO-t akkor szoktuk ajánlani, ha a házat nagyon letisztult vonalvezetés jellemzi, ahol szinte minden nagyon szögletes, és a nagy üvegfelületek dominálnak. A manapság népszerű, tipikus kockaházakat kedvelőknek szokott tetszeni a STUDIO  típus, leginkább azért, mert ha kívülről nézzük az ablakot, akkor itt maga a keret és a szárny síkban van.

Internorm – STUDIO - Fotó: Bujnovszky Tamás

A HOME PURE típus szintúgy az egyenes vonalvezetést követi, de ő már a STUDIO-hoz képest egy picit klasszikusabb.

Internorm – HOME PURE - Fotó: F. Tóth Gábor

A HOME SOFT szimpatikus, kellemes hatást kelt, sokféle kialakítási lehetőségeket kínál az elegánstól a játékosig.

Internorm - HOME SOFT - Fotó: Internorm

A HOME PURE és a HOME SOFT tulajdonképpen testvérek, csak a SOFT egy kicsivel lágyabb, kerekítettebb formákból áll. és leginkább az idősebb generáció körében népszerű, az ő ízlésvilágukba leginkább ez a típus illeszthető, így lakásfelújításoknál választják előszeretettel.

A negyedik típus pedig az AMBIENTE - őt már egy hagyományos formavilág jellemzi, időtállóan kellemes, elegáns, klasszikus stílust képvisel.

Internorm – AMBIENTE - Fotó: Internorm

Ezt a formát családi házakban nehezen tudjuk elképzelni, de pl. kastélyok, kúriák felújításához tökéletes alternatívát nyújt. Lévén, hogy egy kerekded formáról van szó, a magyar szem talán nem annyira szereti. Ál-osztós házakhoz remek megoldásokat kínál, ezeket az osztrák építészet nagyon kedveli.

Annak érdekében tehát, hogy a formák, színek és alapanyagok sokaságában mindenki megtalálhassa az architektúrával, designnal és kényelemmel szemben támasztott igényeinek legjobban megfelelő ablakmegoldást, az Internormnál e négy designstílus közül választhatnak Ügyfeleink.

A döntés egyébként nagyon egyszerű, és segítünk benne mi is. Amikor eljön hozzánk az ügyfél, és elkezdünk a házról beszélgetni, mutat fényképeket… láttuk a házat, a ház homlokzatát… akkor szinte már biztos, hogy két típust alapból ki lehet zárni, a másik kettőből pedig már könnyebb választani. Többnyire vagy elmegyünk a HOME PURE és a STUDIO irányába, vagy marad a HOME SOFT és az AMBIENTE.

Az Internorm tehát összeköti az embereket az épülettel, és lehetővé teszi otthonaink egyedi kialakítását.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: Darabos György

Egyedi dizájn, Osztrák múlt, precizitás és minőség jellemzi tehát egyértelműen az Internorm projektet. Milyen kapcsolódó szolgáltatásokkal teszitek ezt még inkább teljessé, a tökéletes, maradéktalan ügyfélelégedettség érdekében?

A teljes körű nyílászáró-tanácsadás mellett műszaki tanácsadással, árajánlat-készítéssel, és méretfelvétellel, illetve beépítéssel egyaránt foglalkozunk. Azaz, igény esetén a tájékozódástól elkezdve, egészen az első ablaknyitásig végigkísérjük a hozzánk forduló ügyfeleket.

Szakmailag profi értékesítő csapattal és teljes körű ügyfélkiszolgálással fogadunk tehát, ahol nagyon lényeges egy úgynevezett „after-sales”, azaz utánkövetés. Ezt azt jelenti, hogy gyakorlatilag attól kezdve, hogy kiválasztjuk, felmérjük, megrendeljük, majd beépítjük az ablakot, nem engedjük el az ügyfél kezét. Hiszen az, hogy valaki vesz egy nagyon jó ablakot, és nagyon jól építik ezt be neki, az még nem jelenti azt, hogy itt vége a történetnek. És ahhoz, hogy ezek a nyílászárók tényleg hosszú éveken át úgy működjenek, ahogyan kell, ahhoz ezeket a nyílászárókat is bizonyos időközönként „szervízelni” kell, körülbelül 3-5 évente. Nekünk éppen ezért van egy szervízhálózatunk – a beépítő csapatunk erre a szolgáltatásra külön felkészült.

Ami még szintén nagyon fontos, hogy nálunk sem a cégben, sem pedig partneri kapcsolatainkban -  nincsen fluktuáció, már több mint 10 éve ugyanazzal a beépítő csapattal dolgozunk. Nekünk ez érték, és én bízom benne, hogy egy ügyfél számára is bizalmat, ugyanakkor könnyebbséget jelent, hogy ha később visszajön valamiért, akkor folytathatja ugyanazzal a kollégával a folyamatait, akivel elkezdte, és ez a mai világban nagyon nagy szó, azt gondolom, ahogyan az alábbi segítségünk is:

Amikor valaki építkezik, és mellette még dolgozik is (ráadásul az ablak csak egy része a háznak), nyilván nem tudnak az ügyfelek minden téren szakértővé válni, és nem is kell nekik. Viszont a házak bonyolultsági foka sokszor olyan szakkifejezéseket, szaktudást igényel, aminek nincs birtokában egy ügyfél, és ezt a fajta feladatot mi levesszük a vállukról. Oly módon, hogy egyeztetünk a tervezővel és kivitelezővel – hiszen mi már egy nyelvet beszélünk. Félszavakból is értjük egymást, hogy mit szeretne adott esetben a tervező, és azt a kivitelező hogyan tudja megcsinálni.

Internorm – a világszínvonalú, prémium nyílászárók - Fotó: F. Tóth Gábor

Ez mind nagyon jól hangzik! Már csak egyetlen kérdésem maradt: Hová fordulhatunk, ha Internorm ablakot, erkélyajtót, illetve különböző típusú ajtókat, árnyékolástecnikai termékeket szeretnénk? Hol tudunk kapcsolatba lépni Veletek?

Maga a székhelyünk az Kapuváron van. Azonban főleg Budapesten és környékén értékesítünk. Az ügyfelinkkel éppen ezért Budaörsön, a központi bemutatótermünkben szoktunk találkozni, ez egy 600 négyzetméteres nagy bemutatóterem, ahová időpont-egyeztetés után várjuk kedves ügyfeleinket.

Mi, az értékesítés folyamán egy dologhoz szoktunk ragaszkodni, de ahhoz nagyon következetesen és minden esetben: a személyes találkozóhoz. Vagyis, e-mailben egyáltalán nem adunk árajánlatot! De nyilván, egy prémium terméknél – és bármely prémium termékről, ha beszélünk – a személyes kontakt elengedhetetlen.

Erre egyébként hamarosan Budapesten is lehetőség nyílik, hiszen kint lesztek Ti is standdal a Construma kiállításon, ahol mindenki megismerkedhet az Internorm prémium minőségű nyílászárókkal, és a lelkes, hozzáértő csapatotokkal…

Igen, így van:

A Construma Szakkiállítás és Vásár A pavilonjának  104/F standján várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

A cikk a Tóth Project Építésziroda Kft. szponzorálásával készült.

http://tothproject.hu/

http://www.ablakproject.hu/

 

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design