Iroda egy medvebarlangban - Paul Coudamy

2017.03.20.
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

Paul Coudamy igen szokatlan irodát tervezett. A falak plafonját eltakarja egy örvénylő, falapokból felsorakozó hullámtömeg, mely nagyon határozott dinamikát ad a térnek.  Túlságosan elvonja a figyelmet? Nyomasztó hatása van, vagy épp ellenkezőleg puhítja, otthonosabbá teszi a környezetet? Egy irodánál ezek nagyon fontos szempontok, hisz a cél, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A népszerű és unásig ismételt homogén, hideg sítlusú irodák szinte kivetik magukból az ott dolgozókat. Kevesen érzik magukat kényelmesen egy ilyen környezetben, ezért a megoldás sokszor az otthoni csecsebecsék becsempészésében merül ki. Lehet matricákkal teleragasztani a monitort, szívszaggató üzenetekkel gravírozott tárgyakat kirakni az asztalra, és lehet teát inni a családod fotójával leprintelt bögréből. Szerencsére azonban vannak más megoldások is. Egyre több az olyan projekt, ami foglalkozik azzal, hogy a dolgozóknak egy kellemes atmoszférát teremtsenek, ahol a környezet pozitív hatással van a munkára és közérzetre. Paul Coudamy csak egy a sok közül, de munkája  mégis kiemeli kortársai közül.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A tervező csapat egy Párizs második kerületében álló boltot alakított át egy számítógépes cég, a  Bearstech Company főhadiszállásává. A névadásnál fontos szempont volt, hogy tükrözzék saját politikájukat: egyfajta vad, energikus hozzáállás a virtuális technológiához. Ebből merítkezve alakultak az iroda belső terére vonatkozó tervek: a medve barlangot idézve egy igazán energikus, buja, zeg-zugos környezet kialakítása, fiatalos bútorokkal.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A 60 négyzetméteren elterülő belső tér egy dolgozó szobából, egy pihenő helyiségből, és egy megbeszélésekre alkalmas részből áll. A plafonra és a falra felnyúló falapok használt és kidobásra szánt anyagokból készültek, amiket szép lassacskán, spontán építgettek fel, napról-napra haladva. A dinamikája egy természeti folyamat hatását sugallja, olyan érzés, mintha gyarapodna, mozogna, nőne a faléctömeg. Formája lágyságot ad a tér egyenes, szigorú vonalainak. Egyszerre érezzük határozottnak, élesnek és puhának, kedvesnek az irodát. A mozgalmas hatást erősíti a lámpák több szinten való elhelyezése, mely véletlenszerűnek hat, akárcsak a falapok. 

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A méhsejt szerkezetű karton pad elválasztja a tárgyalóhelyiséget a dolgozószobától. A sűrűn megjelenő harsány zöld többször is feltűnik, kiemelve a visszafogott téglafal barna színét. Ez az iroda egy olyan fiatalos csapatnak való, akik nyitottak, lendületesek, mindig képesek megújulni. Dizájnja mindenképp kreatív gondolkodára sarkall, de ami a legjobb benne, hogy egyszerre dinamikus és megnyugtató. Kis területe ellenére van, ahol meg lehet pihenni, kicsit eévonulni lazítani. Irígylésre méltó az, aki ilyen környezetben dolgozhat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

 

Dizájn: Paul Coudamy

Közreműködő partner: Arnaud Depeyre

Projekt vezető: Pierre Brochot

Aszisztáltak: Bastien Gache and Martial Coudam

Cím: 40 Passage des Panoramas, 75002 Paris

Elkészülés dátuma: 2009 májusa

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló