Iroda egy medvebarlangban - Paul Coudamy

2017.03.20.
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

Paul Coudamy igen szokatlan irodát tervezett. A falak plafonját eltakarja egy örvénylő, falapokból felsorakozó hullámtömeg, mely nagyon határozott dinamikát ad a térnek.  Túlságosan elvonja a figyelmet? Nyomasztó hatása van, vagy épp ellenkezőleg puhítja, otthonosabbá teszi a környezetet? Egy irodánál ezek nagyon fontos szempontok, hisz a cél, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A népszerű és unásig ismételt homogén, hideg sítlusú irodák szinte kivetik magukból az ott dolgozókat. Kevesen érzik magukat kényelmesen egy ilyen környezetben, ezért a megoldás sokszor az otthoni csecsebecsék becsempészésében merül ki. Lehet matricákkal teleragasztani a monitort, szívszaggató üzenetekkel gravírozott tárgyakat kirakni az asztalra, és lehet teát inni a családod fotójával leprintelt bögréből. Szerencsére azonban vannak más megoldások is. Egyre több az olyan projekt, ami foglalkozik azzal, hogy a dolgozóknak egy kellemes atmoszférát teremtsenek, ahol a környezet pozitív hatással van a munkára és közérzetre. Paul Coudamy csak egy a sok közül, de munkája  mégis kiemeli kortársai közül.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A tervező csapat egy Párizs második kerületében álló boltot alakított át egy számítógépes cég, a  Bearstech Company főhadiszállásává. A névadásnál fontos szempont volt, hogy tükrözzék saját politikájukat: egyfajta vad, energikus hozzáállás a virtuális technológiához. Ebből merítkezve alakultak az iroda belső terére vonatkozó tervek: a medve barlangot idézve egy igazán energikus, buja, zeg-zugos környezet kialakítása, fiatalos bútorokkal.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A 60 négyzetméteren elterülő belső tér egy dolgozó szobából, egy pihenő helyiségből, és egy megbeszélésekre alkalmas részből áll. A plafonra és a falra felnyúló falapok használt és kidobásra szánt anyagokból készültek, amiket szép lassacskán, spontán építgettek fel, napról-napra haladva. A dinamikája egy természeti folyamat hatását sugallja, olyan érzés, mintha gyarapodna, mozogna, nőne a faléctömeg. Formája lágyságot ad a tér egyenes, szigorú vonalainak. Egyszerre érezzük határozottnak, élesnek és puhának, kedvesnek az irodát. A mozgalmas hatást erősíti a lámpák több szinten való elhelyezése, mely véletlenszerűnek hat, akárcsak a falapok. 

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

A méhsejt szerkezetű karton pad elválasztja a tárgyalóhelyiséget a dolgozószobától. A sűrűn megjelenő harsány zöld többször is feltűnik, kiemelve a visszafogott téglafal barna színét. Ez az iroda egy olyan fiatalos csapatnak való, akik nyitottak, lendületesek, mindig képesek megújulni. Dizájnja mindenképp kreatív gondolkodára sarkall, de ami a legjobb benne, hogy egyszerre dinamikus és megnyugtató. Kis területe ellenére van, ahol meg lehet pihenni, kicsit eévonulni lazítani. Irígylésre méltó az, aki ilyen környezetben dolgozhat.

Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas
Bearstech - Fotó: Benjamin Boccas

 

Dizájn: Paul Coudamy

Közreműködő partner: Arnaud Depeyre

Projekt vezető: Pierre Brochot

Aszisztáltak: Bastien Gache and Martial Coudam

Cím: 40 Passage des Panoramas, 75002 Paris

Elkészülés dátuma: 2009 májusa

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

[Nő zöldben] 94,5x73,5 cm olaj

[Nő zöldben], 94,5x73,5 cm, olaj

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán