Kézműves építészet – a Vass Cipő új üzlete

A Vass Cipő új üzlete - Fotó: Batár Zsolt

A Vass Cipő új üzletének magas színvonalú belsőépítészeti kialakítása a világ bármely nagyvárosában méltón képviselné Vass László szellemiségét, amellyel a cipőkészítést az évszázados hagyományok megőrzésével és megújításával nemzetközi rangra emelte.

A földszint a cipőknek, a galéria a kis irodának és a műhelynek ad helyet - Fotó: Batár Zsolt

A legrangosabb világmárkák sorába tartozó Vass Cipőben a márkanév szorosan összeforr az alkotó alapító, Vass László személyével. Lánya, Vass Éva kiemelte, hogy a Vass Cipőnek nagy nemzetközi cipőgyárakkal kell felvennie a versenyt a világpiacon. Bár van náluk is szortiment, de minden egyes cipő kézműves munkával, kézzel készül zuglói műhelyükben, sok közülük egyedi megrendelésre. Korábbi, méretre kisebb üzletük előtt, amely 1978-ban nyílt meg a Haris közben, sokszor az utcán álltak sorban a külföldi vevők. A páratlan minőséget képviselő cipőkben ugyanúgy megjelenik Vass László személyisége, mint másik szenvedélyében, a kortárs művészeti alkotások gyűjtésében.  Vass Éva az új üzletben kiállított csodás cipő alkotások felett büszkén mutatta be a kortárs alkotók festményeit, köztük Bernar Venet művét, akinek egyébként több köztéri szobra is van Veszprémben és Budapesten.

A falak megvilágítása és a kiemelő világítás együtt és külön is látványos világítási képet eredményez - Fotó: Batár Zsolt

 A Vass Cipő új üzletének megtervezésével, és a márkanév számára egyedi építészeti arculat kidolgozásával Vass László a T2a Építészirodát bízta meg. Korábbi sikeres együttműködésük eredményeként Turányi Gábor tervezte meg azt a művészeti múzeumot a Veszprémi Vár három történelmi épületében, ahol a nemzetközi szinten is elismert Vass-kollekció külföldi és magyar remekei kerültek kiállításra.

A nagy belmagasságú belső tér - Fotó: Batár Zsolt

Turányi Bence, aki édesapjával Turányi Gáborral és húgával, Turányi Annával együtt végezte az építészeti és belsőépítészeti tervezést, elmondta, hogy olyan előremutató koncepciót kellett kidolgozniuk, amely évtizedekre meghatározza a Vass Cipő építészeti megjelenését. „Nem egyszerűen egy cipőbolt tervezése volt a feladat, hanem olyan arculat megformálása, amely egységében és minden részletében hitelesen sugározza a Vass Cipő szellemiségét. Vevői többsége külföldről, a világ valamennyi pontjáról érkeznek Budapestre azért, hogy Vass Lászlóval személyesen találkozzanak. Ezért az üzletnek amellett, hogy a nemzetközi trendeknek is meg kellett felelnie, tükröznie kellett Vass László hagyományőrző, ugyanakkor előremutató, értékőrző és értékteremtő tevékenységét is.

„Az új bolttól 50 méterre ma is működő régi üzletnek különleges a hangulata, a szellemisége, ezért onnan is szereztünk praktikus és szellemi inspirációkat egyaránt. Arra törekedtünk, hogy az új üzlet egyszerre adjon teret a cipőboltnak, a cipők kiállításának, de jelenjenek meg a kortárs gyűjtemény darabjai is, hiszen Vass László életében a vérbeli cipészet és a kortárs művészetek egyforma hangsúllyal vannak jelen.

Mivel a Vass Cipő a világmárkákkal azonos színvonalon van, az üzlet belső terét és berendezését milliméter pontossággal kellett kitalálni, hogy bármelyik európai nagyvárosban, Párizsban, Londonban vagy Rómában is megállja a helyét. Az üzlet nagy belmagasságú helyiségének alsó részében fogadják a vendégeket, ez a cipők bemutatásának ad teret, míg a felső részen, a galérián helyezkedik el egy kis műhely bőrszabászati bútorokkal berendezve, valamint az iroda és a cipőtároló-szekrények. Egy kereskedelmi épület tervezésénél még hangsúlyosabb szerepet kapnak az érzetek, amelyek megragadják az üzletbe betérő vásárlókat, vendégeket. Így a jó építészetnek nem csak a látvány elemekre kell épülnie, hanem más érzékszervekre is kell hatnia, ugyanolyan fontossággal kell jelen lennie a tapintásra és a szaglásra ható ingereknek. Nagyon fontos az első benyomás is, ezért a bejárati ajtó fém rúdját bőrrel vontuk be, amely már az első érintésnél arra utal, hogy a cipők is bőrből készülnek. Emellett a falak is nemesvakolattal burkoltak, a berendezésnél kizárólag prémium kategóriás anyagokat használtunk, amelyekhez jó érzés hozzáérni. Az sem mellékes, hogy milyen illatokat érez az üzletbe betérő vásárló: a cipők és minta bőrök illata szintén fontos eleme a koncepciónak.

A fénnyel is kihangsúlyozott cipők felett süllyesztett keskenyen sugárzó spottal történik a kiemelés - Fotó: Batár Zsolt

A látványnál pedig egyértelmű, hogy a cipők kerülnek a középpontba. A legfontosabb darabok a tér közepén egy finoman csiszolt betonasztalon vannak kiállítva. Ezen kívül a fal mellett sorakozik három tölgyfa furnér felületű tolóajtós szekrény, amelyeknek tároló és bemutató funkciójuk is van. Az emeletre vezető, fekete porszórt acélból készült korlát elegánsan simul a fal mélyedésébe. A mindössze 25 cm vastag, egyedileg kialakított, járható emeleti galéria alsó, aranyszínű, eloxált alumínium álmennyezetbe milliméter pontossággal lett elhelyezve a süllyesztett világítás, a légtechnika, és a hűtés-fűtés.

A homlokzat a belső tér anyaghasználatát követve fekete beton burkolatot kapott - Fotó: Batár Zsolt

A meglévő homlokzat nem volt méltó a Vass Cipő szellemiségéhez és az általa képviselt prémium minőséghez, ezért teljesen átterveztük. A múlt század végéig szép, egyedi portálszerkezetek voltak Budapesten, de az elmúlt évtizedekben megszakadt a portálok kultúrájának a fonala, ezért a régi tradíció mai újraértelmezése mellett döntöttünk. A homlokzat a belső tér anyaghasználatát követve fekete beton burkolatot kapott. Aranyszínű, eloxált alumínium portálja a világvárosok üzleteinek kirakataihoz hasonlóan tükröződésmentes üvegből készült, azaz az ember nem saját magát, hanem a termékeket látja benne. A homlokzat emeleti részén található függőleges alumínium bordáknak árnyékoló és szűrő szerepük is van, az üvegezett felirati zóna pedig textil árnyékolót rejt magába."

A belsőépítészeti tervezésének szerves része lett a világítás - Fotó: Batár Zsolt

A Vass Cipő belsőépítészeti tervezésének szerves része lett a világítás, mint a belső teret átalakító erő. Haász Ferenc világítástervező átgondolt és pontos munkájának köszönhetően a világítás felkapcsolásával szinte más dimenzióba lép át az üzlet, ragyogó lesz, fénnyel és élettel telik meg. „Egy koherens objektum épült, és nem különálló rétegek lettek egymásra helyezve. A világítást oda terveztük ahová szellemileg és fizikailag szükséges volt, minden centiméter ki lett számolva. Az építészet és a világítás végig szoros együttműködésben készült. Mi nem üzletvilágítást terveztünk, hiszen a Vass Cipő üzlete galéria is, a falakat kortárs műalkotások díszítik. Külön koncepció született a nappali és az éjszakai világításra. A nappali fényeket úgy alakítottuk, hogy olyan tér jöjjön létre, amely arányos és vonzó, amiben az emberek jól érzik magukat. A függőleges – fali és egyéb berendezés, szekrények – világítások teret képeznek, ugyanakkor lágyságot és melegséget kölcsönöznek az üzletnek. A nappali fények része a kirakat világítás, az üzlet közepén található beton asztalra fókuszáló világítás, illetve a hatalmas mennyezeti csillár, amely önmagában is belsőépítészeti látványelem, karakteres formájával mívessé teszi a mennyezetet az egybefüggő, nagy belmagasságú térben. Az üzlet belső éjszaka kirakattá válik, a cipőket az álmennyezetbe rejtett ledes fénypamacsok világítják meg sejtelmesen. Ezt leszámítva holdvilágszerű kékes, misztikus fények uralkodnak sötétedés után a helyiségben, amelyek nem egy bezárt, hanem inkább egy alvó állapotú üzlet derengő hatását keltik."

Holdvilágszerű kékes, misztikus fények uralkodnak sötétedés után az üzletben - Fotó: Batár Zsolt

A Rio Lámpastúdió által felszerelt ERCO világítótestek

A Vass Cipő üzletébe a Rio Lámpastúdió szállította és szerelte be az ERCO világítótesteket. A lámpák nem jelennek meg a belső térben, főleg az álmennyezetbe lettek süllyesztve lettek elhelyezve. Az ERCO lámpák a fényükkel járulnak hozzá a professzionális termékek minőségi bemutatásához.

A falak derítése süllyesztett aszimmetrikus falvilágítóval történik, mely a teljes falfelületet megvilágítja, a padlótól a mennyezetig, fénykúpok nélkül, egyenletes megvilágítási szinten.

Az ERCO lámpák főleg az álmennyezetbe lettek elhelyezve - Fotó: Batár Zsolt

Kiemelő lámpák: a fénnyel is kihangsúlyozott tárgyak felett süllyesztett keskenyen sugárzó spottal történik a kiemelés, amely színvisszaadási (CRI) értéke jobb mint 90, ami elengedhetetlen a pontos színérzékelés szempontjából. A földszinten elhelyezkedő beton asztal kiemelt megvilágítást kapott.

Falvilágítás: a falak megvilágítása és a kiemelő világítás együtt és külön is látványos világítási képet eredményez, amely a napszaknak, aktuális tevékenységnek megfelelően változtatható.

A lámpák káprázásmentes optikája segít, hogy a fény a cipők felületéről érkezzen a szemünkbe, megakadályozva a zavaró hatásokat.

 

A cikk a Rio Lámpastúdió szponzorálásával készült.

Rio Lámpastúdió

1092 Budapest, Ráday u. 45.

Tel.: 06 1 323-1637, fax: 06 1 323-1638

rioatlampastudio.hu

www.lampastudio.hu

 

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

A 30-as évekbeli, 160 négyzetméteres villa hangulata hasonlóképp lenyűgözte Bonta Gáspár belsőépítészt, mint az őt felkérő fiatal párt, akik új otthonuknak választották a házat.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

„Valamikor a 90-es évek végén egy testvérpár, két fiatal, vidéki suhanc – Zoltán és Péter - édesanyjukat követve, mertek nagyot álmodni. Annak reményében, hogy a hazai lakástextilpiacon minőséget képviselve, a legnagyobb márkákat hozva új utat kövessenek… 

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design