Mesterséges szigetek, természetes anyagokból

Szigetek Koppenhágában - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

Városaink betonrengetegében komoly tervezői találékonyságra van szükség, hogy újabb területeket nyerjünk vissza a természetes környezet számára. A mesterségesen létrehozott zöldterületek, parkok, és vízparti létesítmények igyekeznek élhetőbb tereket becsempészni a városlakók életébe. Koppenhágában nagyszerű projekt látszik megvalósulni: fából épített kis szigetek kerülnek a kikötőbe.

 

Kevés kellemesebb tevékenység van ennél, mondjuk munka után - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

Az ausztrál Marshall Blecher és a dán Magnus Maarbjerg megálmodta minden víz mellett épült város vágyott szabadidőközpontját: a vízen. Elképzelésük szerint a csendes és tiszta vizű koppenhágai kikötőbe jobbára fából épített szigeteket, szigetcsoportokat szórnak szét, létrehozva ezzel a „Parkipelago”-t, mely elnevezés a park és a szigetcsoport szó összetétele.

 

Úszók a természetesen mesterséges szigeten - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

A „Koppenhágai szigetek” projekt keretében létrehozott szigetek több funkciót is ellátnának. Volna itt szauna sziget, lebegő kert, vízen úszó kagyló farm, lebegő horgász platform, szigetek, melyeket kajakosok, csónakázók vagy akár még úszók is használhatnának.

 

A több funkciós szigetcsoport a kikötőben - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

A szigetek ugyanakkor egymással kompatibilisek, s össze lehetne kapcsolni őket ideiglenesen: ezzel akár nagyobb rendezvények lebonyolítását is lehetővé téve.

 

"Hajótöröttnek" lenni így a legjobb - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

Az eddig vízre bocsátott Ø1 nevű, 25 m2-es sziget (az egy karakteres szó „Ø” azt jelenti, hogy „sziget”), kézzel készült tradicionális hajókészítési technikák alkalmazásával, természetesen fából. A kis vonzó szigetecske közepén egy 6 méteres hársfa kapott helyet.

 

A tradíció és a modern elképzelések találkozása - Fotó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

A Marshall Blecher és a Fokstrot cégtől érkező Magnus Maarbjerg sikeresen gondolja újra a város és a tenger kapcsolatát, élhető, vonzó, kellemes helyszínné téve a gyorsan fejlődő, növekedő város eddig kihasználatlan terét, a tengert.

 

 

Szigetek Koppenhágában - Videó: Marshall Blecher & Magnus Maarbjerg of Fokstrot

 

Weboldal: https://www.copenhagenislands.com

 

Alkotók:

Marshall Blecher - www.marshallblecher.com

Magnus Maarbjerg of Fokstrot - www.fokstrot.dk

 

Instagram:

@marshallblecher

@fokstrot.dk

 

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Vass László célja, hogy cipőivel és műtárgy kollekciójával is kitűnjön a többiek közül, majdnem fél évszázad után is új utakat keres, mindkét tevékenységét igazi szenvedéllyel és nagy szeretettel végzi.

Ciprusz Éva, a Duna Televízió műsorvezetője otthonában osztotta meg velünk gondolatait életről, sorsról, munkáról, emlékekről, érzésekről, térről és környezetről.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design