Nem e világi állatként a sivatagban lapuló ház

Szerző: 
2018.06.12.
A sivatagban alvó állat - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Űrhajó vagy sivatagi templom 100 év múlva? Egyik sem, ez egy lakóház. - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Az épületek környezetére figyelő, a természetes formákat és anyagokat előtérbe helyező építészeti törekvés nem egyszerűen „stílusjegy”, „építészeti iskola”. Sokkal inkább egy egész életen át ható gondolatiság, a természethez való vonzódás fizikai megjelenése: épületek formájában.

 

Előtérben egy óriási állat csontváza? A háttérben érdemes figyelni a hatalmas üvegtáblákra is - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Kendrick Bangs Kellogg a 2000-es évek elején átadott a sivatagba megálmodott házát pontosan egy ilyen gondolatiság szülte, melyhez hozzátartozik az is, hogy minél kevesebb gépekkel előregyártott elemet, és anyagot használjanak: kívül-belül is szinte minden kézzel készített és természetes, a mahagónitól, az acélon át az üvegcserepekig.

 

Beton, üveg és kő találkozása - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg
A fények, formák, növények és a sivatag összhangja - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Tervezésekor a helyszínről készült fotókat (minden egyes sziklát és kiszögellést) sokáig tanulmányozva, valamint egy 3D modellt létrehozva, született meg a ház tájolása és formájának ötlete. A ház egyedülálló tetőszerkezetének elemei színükben és formájukban egyaránt tökéletesen illeszkednek a sivatagos tájba.

 

Pillérek és falak is egyben - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Mintha egy nem erről a bolygóról származó jármű landolt volna a helyszínen környezetébe olvadva, vagy mintha egy hatalmas ismeretlen állat bukkanna fel a sziklák között. A tervező maga így beszélt erről: „Az alap ötlet az volt, hogy az épület oly módon illeszkedjen a környezetébe, mintha egy a sziklák között szunnyadó állat volna”.

 

A nappali a réztetejű kandallóval. Mintha a sivatagi szikla betört volna a házba - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg
MIintha csigaház belsejében volnánk úgy ível át a tereken a mahagóni elem. - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Az elképesztő tetőszerkezet alatt található 5 szintes ház a szó szoros értelmében nem is rendelkezik falakkal. 26 darab hatalmas betonoszlop támasztja alá az egészet. Az oszlopok között szépen elrejtve vastag temperált üvegtáblák vannak nappal rengeteg fényt engedve be. A belső és külső felületek játékossága miatt sokszor különleges alakzatokat rajzolódnak ki a felületekre. Éjszaka pedig a nappali asztalától vagy a beépített szófáról nagyszerű látvány nyílik a sivatagra és a csillagos égre.

 

A háló egyszerre védett és enged kitekintést a tájra és az égre - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg
Különleges fények a különleges felületeken - Fotó: Lance Gerber és Kendrick Bangs Kellogg

 

Habár rengeteg privát tér is található az épületben, a falak, berendezési tárgyak, tartóelemek íves, szerves, hajlított formája miatt azok nem különülnek el élesen egymástól. Az épület kívül és belül is olyan mintha egyetlen hatalmas, egymással szerves kapcsolatban álló terekből kialakult élőlény volna.

 

FOTÓ GALÉRIA:

 

Weboldal: http://www.kendrickbangskellogg.com/

 

 

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Az idei évben, 2017-ben az iF Design Award-on kívül a KAZA Concrete TRE háromdimenziós, rendkívül dinamikus, hatszögletű csempecsaládja elnyerte a ' Design Award Winner 2017 Platinum díjat is. Nem is csodáljuk!

Az ipari méretű tömegtermelésre szakosodott, az innovációra és a tervezésre dollármilliókat fordító szemüveggyártó óriásmárkák mellett szinte lehetetlen labdába rúgnia egy mindössze néhány (de annál lelkesebb) főt számláló magyar cégnek.

 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

Képes adatbázis ajánló

SnowHotel, Lappföld, Finnország

SnowHotel, Lappföld, Finnország

Forrás: 
Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd