Parametrikus design és generatív építészet

2017.02.03.
Guangzhou Opera House (Render © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

Mit jelent a „parametrikus” kifejezés a formatervezés kontextusában, és mi köze van az algoritmusoknak az építészethez? Cikkünkben ezt igyekszünk feltárni.

Mi az oka annak, hogy az informatikai világban megszokott „algoritmus” kifejezés egyre gyakrabban felmerül a kortárs építészet kapcsán? A válasz abban keresendő, hogy az építészek manapság már nem csak a látványtervek megrajzolására használják a számítógépet, mint korábban, hanem egyre többször alkalmaznak olyan nyílt forráskódú és szabad, ún. „parametrikus” szoftvereket (ilyen pl. a Grasshopper tervezőszoftver kiegészítője), amelyek különösebb programozási ismeretek nélkül is lehetővé teszik számukra az ún. „generatív” tervezést. Utóbbi kifejezés (nagyon leegyszerűsítve) egy újfajta módszertant jelöl az építészetben, ami a digitális technológia adta lehetőségeket aknázza ki. A tervező itt már nem az adott formára, hanem a forma létrejöttének folyamatára koncentrál, ami nem egy megrajzolt látványtervben, hanem algoritmusokban kifejezhető tervezési alternatívákban ölt testet.

A generatív rendszerekben az építész algoritmusokat tervez meg parametrikus szoftverek segítségével. A parametrikus tervezés során a tervező egy algoritmusban dolgozza föl a különböző formák és struktúrák analízise során nyert digitális adathalmazt. Végeredményül pedig egy olyan dinamikus rendszert kap, amiben egyetlen paraméter megváltoztatása megváltoztatja az egész testet annak minden komponensével együtt. Ennek egyik legnagyobb előnye az, hogy a tervező sokkal nagyobb hatékonyságot érhet el a szerkezetek megtervezésénél, illetve nagyobb szabadságot és rugalmasságot tapasztalhat meg a hagyományos munkafolyamatokhoz képest. Pl.: ha a megrendelő módosítja az elképzelését, egy háromszintes házat könnyedén, egyetlen paraméter megváltoztatásával négy szintessé alakíthat át.

Sunrise Tower (Model Photography © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

A másik igen vonzó adottság, ami a parametrikus tervezésből adódik mind a formatervezés, mind az építészet számára, hogy olyan új formák és szerkezetek születhetnek meg általa, amiket a hagyományos eszköztárral lehetetlen lett volna megrajzolni. A parametrikus design egyik leghíresebb úttörője Zaha Hadid, jó néhány alkotásával remekül szemléltethetőek a módszer adta határtalan lehetőségek.

Parametric Tower Researche, AIT ArchitekturSalon - Fotó: Zaha Hadid Architects
Guangzhou Opera House (Render © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects
A pekingi új repülőtéri terminál épülete (Render by Methanoia © Zaha Hadid Architects) - Fotó: Zaha Hadid Architects

Köszönet a képekért a parametric | art oldalnak és a Zaha Hadid Építészirodának!

 

Látványos, eredeti metropolita lak, eklektikus és indusztriális elemekkel Budapest 13. kerületében. A régi angyalföldi épületben egy igazi extravagáns, mégis eleganciát tükröző loft született.

Fiatalos otthon a Városliget közelében, elegáns újlipótvárosi garzon, nagypolgári lakás modern köntösben, design lakás a belvárosban

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Lebegő bonsai fák és buja kertek: március 24-26. között vár a tavasz legszínesebb hétvégéje, a Gardenexpo a Budapest Sportarénában!

Képes adatbázis ajánló

Zuno Bank, Lengyelország

Zuno Bank, Lengyelország
Backoffice belsőépítészeti tervezése és projektmenedzsment (tervezők: Apró Tamás, Máté Zsuzsa)

Forrás: 
Archimon Építész Stúdió