Piazza az irodákban

General Motors piazza, Europa Design - Fotó: Kucsera Attila

A piazza a break-out zóna igen találó, olasz elnevezése az egyterű irodákban, ahol a munkatársak kötetlenül beszélgethetnek, feltöltődhetnek, dolgozhatnak. Az Europa Design részéről Feuertag Ottó avatott be bennünket azokba a részletekbe, amitől igazán jól működik egy piazza.

General Motors piazza, Europa Design - Fotó: Kucsera Attila

Hogy kerül a piazza az irodákba?

A piazza már nevében is jól leírja funkcióját, egy felszabadult, latinosan laza társadalom jellegzetes találkozási pontja. Az irodákban olyan közösségi terület, ahol szocializálódhatunk, társas kapcsolat iránti igényünket is kielégíthetjük, kollaborálhatunk, más kollégákkal eszmét cserélhetünk, de akár pihenhetünk, feltöltődhetünk, elvonulhatunk. Ahogy egy köztéren letelepedünk a szökőkút kövére, az irodai piazzán leülhetünk egy székbe, fotelbe vagy padra, gondolkodhatunk, inspirálódhatunk, de ha meg akarunk szólítani valakit, akkor könnyedén oda tudunk menni hozzá, kapcsolatba léphetünk vele. A piazza nemcsak kommunikációs tér, hanem a munkatársak feltöltődését is segíti, hiszen ha valaki egyedül akar lenni, de közben látni akarja, ki mit csinál, ki kivel beszélget, akkor itt passzívan részt vehet a közösség életében. 

General Motors piazza, Europa Design - Fotó: Kucsera Attila

Milyen bútorok kerüljenek a piazzára?

A piazza több funkcióját a berendezésének is követni kell, akkor jó a közösségi tér, ha sokféle bútor van benne, 4-6 fős leülős kanapék, fotelek, padok, illetve az elvonulást segítő egy fő leülésére alkalmas helyek. Nagyon fontos, hogy funkcióváltáskor, a berendezés átcsoportosítható legyen. A könnyű, gyorsan átrendezhető bútorokkal a piazzák all staff meetingek tartására is alkalmasak.

A piazza látványterve - Fotó: Europa Design
A körbeölelő kanapé: LaCividina Osaka - Fotó: Kucsera Attila

Az sem baj, ha a piazza egy kicsit rendetlen hatást kelt, hiszen az a lényeg, hogy élettel, munkaszaggal legyen tele és a kollaboráció illata lengje be, ami lehetetlen lenne olyan elvágólag elhelyezett asztalok mellett, ahol pénzügyi szakemberek formális beszélgetéseket folytatnak. Egy jó piazza változatos, sokszínű, ahol akár lehet bárszéken ülni és egy frissítő kávét elfogyasztani.

Az Osaka kanapé kárpitozott kígyói - Fotó: Kucsera Attila

Egy igazi olasz piazzáról a kávézó sem hiányozhat, mi a helyzet az irodákban?

Ez az adott vállalati kultúrától függ, hogy étel és ital fogyasztására alkalmas, úgynevezett nedves, „wet” piazzát szeretne-e kialakítani, vagy ezt nem engedi meg a cég vezetése. Vannak ügyfelek, akik csak a vízautomata telepítését engedélyezik. Ezeket a funkciókat már a tervezési folyamat elején meg kell határozni, és helyüket a berendezéssel, színekkel, vagy burkolatváltással jelölni a piazzán belül.

Segis Noldor akusztikus kanapé - Fotó: Kucsera Attila
Egyedi falgrafika a tárgyalóban, tárgyalószék: Sitland PK Point - Fotó: Kucsera Attila

A General Motors most átadásra került piazzája is egy alaposan átgondolt közösségi tér. Milyen szempontokat vett figyelembe az Europa Design a tér berendezésénél?

A piazzára kerülő bútorok a GM fejlődésének különböző szakaszait is kifejezik. Az összesen hét időszakot, mint alapítás, globalizáció, fejlesztés, stb. különböző színek jelölik a piazzán, és ezekről a térrészekről színes csíkok vezetnek a különböző tárgyalókba, illetve munkaterekbe, ahol a falgrafikán bővebben is ábrázolásra kerül az adott időszak jelentősége. Az irodai belső tér kialakítása így válik a cégkultúra részévé, és a bútorok is ennek megfelelően lettek kiválasztva. A tér sokszínűségéhez a bútorok változatossága is hozzájárult, a legérdekesebb a La Cividina Osaka kígyóhoz hasonlító hajlékony kanapéja, amelynek ívét felhasználója egyedileg tudja alakítani. Az Osaka alapja egy szegmensekből álló talprendszer, amely olyan mintha a gerinccsigolya leképezése lenne 2D-ben, és ez együtt hajítható a ráhelyezett ülő- és hátlap egységekkel. Az Osaka szófa-kígyó tipikus példája az innovatív, merész olasz gondolkozásnak és formatervezésnek. A bravúros designhoz és technológiához közepes ergonómiai komfort társul, hiszen nem lehet egyszerre mindennek megfelelni, mindenesetre a váróbútor szerepét tökéletesen betölti.

General Motors recepció, Europa Design - Fotó: Kucsera Attila
General Motors recepció, Europa Design - Fotó: Kucsera Attila

Milyen technikával ellátott egy jól szervezett piazza?

Mi nem csupán az erősáramú csatlakozási lehetőség kiépítését javasoljuk, hanem a hálózati – kábeles és wifi – pontokét is. Előfordul, hogy a cégek a piazzára korlátozzák a közösségi média használatát, ami a wifi rendszerével szabályozható. Néhány jól elhelyezett LED vagy LCD monitor saját PR felületként is működik, de akár egy futball közvetítést is megnézhetnek a kollégák a munkaidő után. Fontos a piazzák dimmelhető, szabályozható világítása, amivel szintén lehetőség van a hangulat- és életérzés különbségének kifejezésére. Viszont az irodai piazzákon nem praktikus élő növények elhelyezése kaspókban, mert nehezen mozgathatók, inkább a falakat lehet díszíteni velük.

Egyedi falgrafika a tárgyalóban, tárgyalószék: Sitland PK Point - Fotó: Kucsera Attila
General Motors konyha nappal - Fotó: Kucsera Attila
General Motors konyha este, munka utáni rendezvényeken - Fotó: Kucsera Attila

A fotókon látható bútorok listája:

Piazza:

Wilkhahn Standup álló-ülő puff

Segis Noldor magas háttámlás kanapé

Emeco Navy szék

Casamania Morfino babzsák fotel és puff

Wilkhahn Chasis szék

Casamania Giro puff

Segis Boom asztal

LaCividina Osaka kanapé

Segis Taxido hintaszék

Munkahelyek:

Herman Miller Sense munkaasztal

Herman Miller Celle munkaszék

Tárgyaló:

Sitland PK Point tárgyalószék

 

A cikk az Europa Design szponzorálásával készült.

Europa Design Hungary Zrt.

1022 Budapest, Bimbó út 37.

telefon: + 36 1 274 0001

fax: + 36 1 200-8428

email: marketingateuropadesign.hu

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

Bonta Gáspár építész, belsőépítész megrendelője egy egyedülálló úriember volt, aki egy „férfibarlang” megálmodására kérte fel a tervezőt a felújítandó lakásból, melyet Budapest szívében, az Oktogonnál vásárolt.

A cseh szobrász erős társadalom és politikai kritikát fogalmaz meg alkotásai által, ami már nem egy ország felháborodását váltotta ki. Rózsaszínre festett tank, óriás fejű bébik, ánusz bejáratú galéria...

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Képes adatbázis ajánló

Zuno Bank, Lengyelország

Zuno Bank, Lengyelország
Backoffice belsőépítészeti tervezése és projektmenedzsment (tervezők: Apró Tamás, Máté Zsuzsa)

Forrás: 
Archimon Építész Stúdió