Ron Arad ikonikus épülete - Design Museum Holon

2014.11.20.
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán

A Design Museum Holon 2010-ben nyílt meg, azzal a céllal, hogy a világ egyik vezető design és kortárs művészeti múzeuma legyen.

Ron Arad ikonikus épülete - Design Museum Holon - Fotó: Kőszegi Zoltán

Az épületet az 1951-ben Tel Aviv-ban született világhírű designer Ron Arad tervezte, aki a múzeum tevékenységében folyamatosan részt vesz tanácsadóként. Ron Arad számos ismert vezető cégnek dolgozik designerként, pl. Kartell, Vitra, Moroso, Fiam, Driade, Alessi, Cappellini, Cassina, WMF és a Magis termékek között találhatjuk meg alkotásait.

Az utcafront. - Holon Tel Avivtól, Ron Arad szülővárosától néhány kilométerre délre fekszik, 180 ezer főt számláló város. - Fotó: Kőszegi Zoltán

A múzeum épületének forma- és színvilága  magán hordozza  Ron Arad jellegzetes stílusát, az épület design motívumait viszontláthatjuk sok általa tervezet tárgyon (pl. Kartell polc). Az épület markánsan ellenpontozza a modern, dinamikusan fejlődő Holon építészetét. A város története évezredekre nyúlik vissza (a Bibliában Józsua könyvében említik a város nevét), azonban a mai Holon épületei többnyire az elmúlt évtizedekben épültek, jellegzetes, mai izraeli stílusban.  A Design Museum Holon kimondott célja, hogy az épület feloldja a város monoton építészeti világát, színesítse a város építészeti képét.

A múzeum épületének forma- és színvilága magán hordozza Ron Arad jellegzetes stílusát. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Bookworm polcrendszer - tervező: Ron Arad, gyártó: Kartell, 1997 - Fotó: Kartell

A Design Museum Holon kiállításai, programjai segítik az izraeli design, kortárs művészet megjelenítését, ezen kívül bemutatják az országban a világ aktuális design trendjeit. A múzeum folyamatosan helyszíne és szervezője fontos eseményeknek, a napokban pl. az izraeli Fashion Week fő helyszíne lesz.

Modellfotózás a múzeum épülete előtt. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Az épület feloldja a város monoton építészeti világát, színesíti a város építészeti képét. - Fotó: Kőszegi Zoltán
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán
Design Museum Holon, Izrael - tervező: Ron Arad, 2010 - Fotó: Kőszegi Zoltán
Ron Arad (2008-ban készült portré) - Fotó: David Bailey ©

 

 

A Simple House impozáns, markáns megjelenésű épület, mely hideg és csupasz mozdulatlanságával éles kontrasztot alkot az őt körülvevő zöldellő természettel.

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Ez az egyik legdirektebb artisztikus megnyilvánulási forma, mely  a tér és az idő játékos kölcsönhatására apellál.

Képes adatbázis ajánló

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Elegáns nyaralólakás Balatonfüreden

Forrás: 
Lima Design