Sergey Makhno - Az ukrán és a japán szépség találkozása

Szerző: 
Forrás: 
2018.06.05.
Sötét, meleg tónusok, archaikus és kortárs kiegészítőkkel - Fotó: Andrey Avdeenko

Kétszintes lakás a 16. emeleten, két kultúra találkozása jegyében.

Sergey Makhno építész saját lakása, a japán minimalizmus és az ukrán hagyományok ötvözésének remek példája.

 

17-02-27-473.jpg - Fotó: Andrey Avdeenko

 

A 175 nm2 alapterületű 73 nm2 terasszal ellátott kétszintes lakást a japán vabi-szabi szellemisége hatja át. Az állandóság hiányát, az örökös mozgást magában foglaló buddhista tanokból származik ez a japán világnézet és esztétika, mely a mulandóság elfogadását, az egyszerűséget, az aszimmetria és a tökéletlenség szeretetét hirdeti.

 

Rusztikus lámpabúrák az étkezőben - Fotó: Andrey Avdeenko

 

„Szeretem a lakonikus tömörségét, a természetes anyagait, a durva textúráit. Az igazság az egyszerűségben lakozik” - mondta a japán kultúráról és művészetekről a tervező. A keleti gondolkodásmódhoz való vonzódása már gyermekkorában kezdődött, saját bevallása szerint 12 éves korában, amikor elkezdett karate edzésekre járni.

 

A fal és a plafon sem teljesen sima - Fotó: Andrey Avdeenko

 

Az egész lakást áthatja a nyugalom, valamiféle meditatív hangulat. A természetesen mély színek dominálnak mindenütt: a föld színei, az ég kékje, a fű zöldje és a homok lágy meleg árnyalatai.

 

Meditatív hangulat - Fotó: Andrey Avdeenko

 

Az alsó szinten kapott helyet a nappali, mely a konyhával és az étkezővel együtt egyetlen hatalmas nyitott tér, míg az emeleten a zártabb privát helyek találhatóak: hálószobák, és a fürdők.

 

A hálószoba sötét színekkel, és bonsai fákkal - Fotó: Andrey Avdeenko

 

A belső terekben a tervezőnek sikerült a négy fő elemet is megjeleníteni: a falak durva textúrájának kialakításában szerepet játszó agyag (mely egyébként az ukrán hagyományos építkezési mód előtt tiszteleg) reprezentálja a föld elemét. Roman Mikhaylov nappaliban elhelyezett installációjának címe: „Az elégett valóság”, mely a tűz elemet jelenti. Vasiliy festménye a víz, s a hatalmas tér az alsó szinten a levegő elem megjelenítése.

 

Az ágyban fekve ez a látvány tárul elénk - Fotó: Andrey Avdeenko

 

A vabi-szabi gondolatvilága mellett a lakást áthatja a hagyományos és az ukrán művészet. Lépten-nyomon kortárs ukrán műalkotásokkal, antik bútordarabokkal és ősi kerámiaedényekkel találkozunk, mely utóbbiból egész gyűjteménye van az építésznek.

 

A hálót és a teraszt összekötő fürdő - Fotó: Andrey Avdeenko

 

Sergey Makhno lakásában az anyagok természetes szépsége találkozik a mesterien megalkotott belső művészi szépségével. Nemhiába ez az építész stúdiójának jelszava: „We art the world”.

 

Weboldal: https://mahno.com.ua/en/

 

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Az idei évben, 2017-ben az iF Design Award-on kívül a KAZA Concrete TRE háromdimenziós, rendkívül dinamikus, hatszögletű csempecsaládja elnyerte a ' Design Award Winner 2017 Platinum díjat is. Nem is csodáljuk!

Az ipari méretű tömegtermelésre szakosodott, az innovációra és a tervezésre dollármilliókat fordító szemüveggyártó óriásmárkák mellett szinte lehetetlen labdába rúgnia egy mindössze néhány (de annál lelkesebb) főt számláló magyar cégnek.

 

Képes adatbázis ajánló

House of Savreda, 2004

House of Savreda, 2004

Forrás: 
Lumas Galéria