Stúdió a pálmafák között – a TACO főhadiszállása

Szerző: 
2018.05.20.
Beton és bambusz találkozása - Fotó: Leo Espinosa

 

A TACO irodája remek példa az épület és az őt körülvevő természet összhangjára törekvő okos tervezésnek.

 

Kerti ösvény, mely a házhoz vezet, s egy kis "szúnyogfogó" tavacska - Fotó: Leo Espinosa

 

Az épületek melyekben lakunk, vagy melyek mellett nap mint nap elhaladunk, kialakítanak egy utcára, kerületre, városra jellemző összképet, mely aztán vagy összhangban van a (mesterséges és természetes) környezettel vagy (és ez a leggyakoribb) nem. A TACO irodája remek példa az épület és az őt körülvevő természet összhangjára törekvő okos tervezésnek.

 

A TACO építészeti stúdió - Pórtico Palmeto - Fotó: Leo Espinosa

 

A pálmafák közé épített 475 m2-es telken fekvő 135 m2-es ház nagyszerűen beleillik a környezetébe, s így élő példája lett a tervező cég, nevében is a kontextualitásra utaló (tehát a helyben lévő adottságokkal, környezeti elemekkel összeolvadni kívánó, összefonódó épületet létrehozó), építészeti törekvésének.

 

Az épület beleolvad a környezetébe - Fotó: Leo Espinosa

 

Az iroda sokkal inkább hasonlít egy lakóházhoz, annak minden szokásos és szükséges elemével, mintsem egy hagyományos munkahelyhez. Helyet kaptak benne pihenést és munkát szolgáló területek, nyitott és zárt terek egyaránt: konyha, fürdőszoba, tároló helyiség, központi tér és dolgozó szoba, és egy nyitott tetejű terasz is két fürdővel.

 

Fürdőszoba, mely egyszerre nyitott és intim - Fotó: Leo Espinosa

 

A felhasznált anyagok egyszerre szolgálják a tartósságot és a természetesség elvét. Az épületet bejárva találkozhatunk betonfelületekkel, harmonikaszerűen záródó bambusz falakkal, melyek egyszerre szolgálják a terek elhatárolását és árnyékolását is, alumínium redőnyökkel, temperált üveggel, termeszálló fa elemekkel és élő növényzettel.

 

A beton felülete a környező talaj színeit idézi fel - Fotó: Leo Espinosa

 

Az épület és természet összhangja itt nem csupán frázis, az épület elemei tényleg benne vannak az erdőben és a pálmafák pedig tényleg ott vannak az épületen belül is. A teraszról az égbe szökkenő pálmafák látványa már önmagában is csodálatra méltó, miközben a lépcsőn haladunk felfelé, elhagyva egy kis mesterséges medencébe telepített élő növényekkel teli medencét.

 

A lépcső és a ház geometriája kis tavacskával, bögrés lánnyal - Fotó: Leo Espinosa
Gyönyörű csendélet - Fotó: Carlos Patrón

 

Amikor azonban a födémet is átlyuggató fatörzseket látunk, vagy a nappaliban az egyik fal teljes hosszában kialakított földdel és kővel feltöltött sávot az élő növények számára: megállapíthatjuk, hogy a tervezők tényleg komolyan veszik az építészeti kontextualitást, s sóhajtva gondolhatjuk: „de jó volna egy ilyen házban élni”.

 

A fák áttörik a betont - Fotó: Leo Espinosa

 

Weboldal: http://www.arquitecturacontextual.com/

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Az idei évben, 2017-ben az iF Design Award-on kívül a KAZA Concrete TRE háromdimenziós, rendkívül dinamikus, hatszögletű csempecsaládja elnyerte a ' Design Award Winner 2017 Platinum díjat is. Nem is csodáljuk!

Az ipari méretű tömegtermelésre szakosodott, az innovációra és a tervezésre dollármilliókat fordító szemüveggyártó óriásmárkák mellett szinte lehetetlen labdába rúgnia egy mindössze néhány (de annál lelkesebb) főt számláló magyar cégnek.

 

Képes adatbázis ajánló

SPAR pékség

SPAR pékség MOM Park, Budapest