Természetes környezet mesterséges módon: téglából épített barlangház

Szerző: 
Forrás: 
2018.04.26.
Brick Cave - barlang téglából - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

A városok aszfaltrengetegében az építészek egyik legnagyobb kihívása, hogy megtörjék a mesterséges környezet merevségét, s élhetőbb, természethez közeli élményt nyújtó tereket, épületeket alkossanak. A Hanoi külvárosában megvalósult projekt eredménye egy olyan „téglabarlang”, mely ennek a törekvésnek tökéletes példája.

 

Szokatlan formavilág kívülről - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

A szögletes, egymásra merőleges falakkal operáló téglaépületek formavilágát egyesítették a H&P Architects tervezői a barlangok organikus, védelmet adó, természetes formáival. Az eredmény egy szokatlan térélmény, hiszen az egymással többnyire tompa szöget bezáró külső téglafalak összessége ritkán látott épület érzetét adják.

 

A két téglafal közötti tér felülről nyitott, az alsó szint üvegtetővel védett - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

Vietnámban a sokszor kézzel gyártott téglákat használata nagyon elterjedt (különösen vidéken). A tervezők ehhez a hagyományhoz nyúlnak vissza, mintegy tiszteletüket leróva, és tudatosan kerülik a vasbeton használatát.

 

Védett és privát tér - a hálószoba - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

A 175 nm2 alapterületű 8 méter magas épület legérdekesebb szerkezeti megoldása az, hogy a belső lakótereket magába foglaló tulajdonképpeni lakóépületet teljes egészében körbeveszi egy másik téglafal, mely külső héjként öleli körbe azt, elhatárolva és védve a külső környezet káros hatásaitól, zajától, és a portól.

 

A belső és a külső fal közötti tér - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

Miközben hatékonyan zárja ki a környezetet ez a külső falréteg, a tervezők ügyeltek arra is hogy a szükséges elemek (a fény a levegő vagy akár a növények számára szükséges mennyiségű esővíz) a megfelelő helyeken bejussanak a belső terekbe.

 

A felül nyitott tér beengedi a fényt és az esővizet - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

A különböző szögeket bezáró falak egyszerre védenek az intim terekbe való betekintéstől s ugyanakkor kiváló kitekintési lehetőséget adnak a bennlakóknak. A zegzugos belső tereket magába foglaló, a tetején természetesen még egy kis veteményest is tartalmazó „téglabarlang” sikeresen valósítja meg a nyitottság és zártság, a publikusság és az intimitás dinamikus egységét.

 

Veteményes a tetőn - Fotó: Nguyen Tien Thanh

 

Weboldal: http://www.hpa.vn/brick-cave_pr144.aspx

 

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Vass László célja, hogy cipőivel és műtárgy kollekciójával is kitűnjön a többiek közül, majdnem fél évszázad után is új utakat keres, mindkét tevékenységét igazi szenvedéllyel és nagy szeretettel végzi.

Ciprusz Éva, a Duna Televízió műsorvezetője otthonában osztotta meg velünk gondolatait életről, sorsról, munkáról, emlékekről, érzésekről, térről és környezetről.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Képes adatbázis ajánló

Glowing Pearl Hotel, Dubai

Glowing Pearl Hotel, Dubai

Forrás: 
Lima Ssg