Természetközelben a város felett

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

A Reload Építész Stúdiót bízták meg tulajdonosai a kétlakásos családi ház terveinek elkészítésével Rókahegyen - ahol a szép ürömi panoráma maximális kihasználása mellett az elszeparált, két különálló lakóegység megteremtése szintén nagyon lényeges szempont volt.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Csizmadi Péter DLA és Petőcz-Tóth Anikó építészekkel beszélgettünk a letisztult, kortárs és meglehetősen tudatos épület lehetőségeiről, elképzeléseikről, és a kialakításról - mely még olyan friss, hogy csak nemrég került átadásra.

Mi volt itt az alapkoncepció? Voltak-e komolyabb megkötések felétek a terveket illetően? 

Természetesen több is, de úgy érezzük, sikerült ezeknek eleget tennünk. Mivel a telek előírása megszabta, hogy egy épületet lehessen rá építeni, így egy épületen belül kellett megoldanunk azt, hogy mégis két, teljesen különálló lakóegység, apartman jöjjön létre a tulajdonosok számára.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Megbízónk akkor még nem volt biztos abban, hogy a két lakásos családi ház egyik részét eladja-e majd - vagy megtartja saját családja számára, mint egy majdani, többgenerációs, „együtt vagyunk, de mégis külön” élhető opciót.

Mennyire kaptatok szabadkezet, milyen mértékig sikerült az építészeknek a saját, egyéni kreativitásukat belevinni a projektbe?

Teljesen szabadkezet kaptunk, a megbízó építtető a dolognak a dizájn részét teljesen ránk bízta, lévén, hogy ehhez nem ért. Ezért tudatosan olyan csapatot keresett, akikkel a tervezési projektet tejes egészében együtt találhatják ki, az esztétikai részét pedig teljesen rájuk, - azaz ránk - bízhatja.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Még abban is a segítségünket kérte, hogy őt megismerve, közösen találjuk ki azt, hogy az ő életmódjukhoz hogyan lehetne a leginkább igazítani a lakást, illetve hogyan élnének majd itt szívesen.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Csak akkor tudta már valamelyest elképzelni, amikor már elkészültek az első alaprajzok. Ezt követően tudott igazán megkezdődni a kooperatív, közös munka, együtt gondolkodás…

Az egyszerre üdítő és nyugtató, gyönyörű, dimbes-dombos panoráma a budai hegyekre valóban önmagáért beszél. Mennyire kellett - a látvány ilyen mértékig történő megmutatása érdekében - megküzdeni a természet adta telek-adottságokkal?

Jó a kérdés – valóban nagyon meg kellett küzdeni vele! Ez az épület egyértelműen azzal a szándékkal jött létre, hogy maximálisan kihasználjuk a telekben és panorámában rejlő előnyöket. A budai hegyekre hangolt panoráma magért beszél, ugyanakkor várható a domboldal beépülése a közeljövőben. Azonban, hogy a lakásokból élvezhető látvány és „város feletti lebegés – érzése” a környezet beépülése után is zavartalan maradhasson - azt a megoldást választottuk, hogy a házat minél magasabban, az úttól minél távolabb helyezzük el. Ebben az értelemben tehát a tereppel meg kellett küzdenünk. A nappali szintje 5 méterrel lett megemelve az út szintje fölé.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Persze a lehetőségekhez mérten, minél kisebb földmunkával szerettük volna ezt megoldani, s az eredeti terep +/- 1 méteres mozgatásával ez sikerült is. Ez nem csak műszaki szempontból volt fontos, hanem azért is, mert szerettük volna, ha az épület minél kevesebb fizikai beavatkozással tud a domboldalból „kinőni”.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Milyen korszellem-hatás érvényesül itt? Esetleg valami izgalmas, említésre méltó külföldről hozott minta, vagy éppen hazai specialitás érezhetően jelen van-e a projektnél?

Azáltal, hogy sokat járunk-kelünk a világban, nyilván sok külföldi minta is hat ránk – azonban vannak hazai építészek is, akiknek a munkáját követjük, ahogyan a szakmai magazinokat is rendszeresen forgatjuk. A mai korszellem egyértelmű: a tágas, világos terek, a letisztult skandináv egyszerűség – sok fehér fal, meleggé téve némi természetes fával. A belső terekben viszont a praktikum és az otthonosság - s ehhez mérten, ízlésesen megválasztva a színek és az anyagok.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Azonban a modernebb, esetenként high-tech megoldásoknak köszönhetően – mint amilyen például a függönyfal vagy a rejtett terasz - a természetközeliség lehetősége is éppen úgy helyet kapott.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Mivel megbízóink ódzkodtak a tiszta minimáltól - mondván, hogy az nem eléggé otthonos - így maradtunk a kortárs, letisztult tervek mellett, amibe egy kis természetességet, alig észrevehető, finom vidéki bájt is becsempésztünk.

Hiszen lényegében vidéken vagyunk, és egyébként kérés is volt egy kis vidéki sármot belevinni a dologba – a nyeregtetős formai kialakítás mindenképpen egy hazai, vidéki elem, persze ennek egy letisztultabb, mai változatát igyekeztünk megvalósítani.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Tehát finoman, kortárs módon ugyan, de azért utalni szerettünk volna a vidéki jellegre.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Elképzeléseinkkel pedig egybevágott, hogy a Helyi Építési szabályzat szerint előírásként szerepel, hogy ebben az építési övezetben – mint általában vidéki településeken - nem engedélyezett a lapos tetők tervezése, így mindenképpen enyhe töréseket kellett belevigyünk, vagyis: nyeregtetős változatot terveztünk meg.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

A dombtetőről, ha kiáll az ember - jól rá is lehet látni a tetőre: apró törései vannak, érdekes nyeregtető lett.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Anyagokat, fenntarthatóságot tekintve mik itt az elgondolások: hogyan valósítottátok meg a már említett természetes és környezettudatos alapelveket?

A vakolt, tiszta, egyszerű falak, a természetes fa, és persze a sok, jól látható, hatalmas üvegfelület mindenképpen meghatározó az épület jellegét, külső megjelenését tekintve.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Ugyan ez a cikk most design vonatkozásában mutatja be legfőképpen az épületet, mégis hadd jegyezzek meg pár olyan fenntartható alapelvet, ami alapján mind a tervek, mind pedig a kivitelezés történt – hiszen ez ma már egyre inkább elvárás. Zöld energiával, napelemekkel illetve hőszivattyúval működik a ház. Olyannyira, hogy csupán a háztartási gépek működtetéséhez kell áramellátást vásárolni az ELMŰ-től.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

2020-tól már egyébként is előírás lesz Magyararoszágon a közel 0 energiaigényű házak építése, ami annyit tesz, hogy maga a ház közel teljes egészében megtermeli a működéséhez szükséges energiát. Ez az épület már most ilyen módon, a jövő korának fontos elveit szem előtt tartva épült…

Volt-evalami olyan, különös kérés vagy egyedi elképzelés a megbízó részéről felétek, amihez ő mindenképpen ragaszkodott, és ez jelentős mértékben befolyásolta a terveiteket?

Amikor már ott tartott a dolog, hogy kezdett látszani maga a ház-szerkezet, ő valamiért úgy vélte, hogy sötét lesz a nappali. Ezért utólag – az építési engedély módosításával – nyittatott egy új ablakot a nappalira nyugati oldalán, az előlépcső mellett.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

A másik dolog pedig szintén fontos tervezési szempont volt, az az alapterület teljes mértékű kihasználása.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Az alap tervek szerint nagy belmagasságú térben gondolkodunk, ám mivel az építtető azt szerette volna, hogy a fürdő-háló-gardrób személyes, intim blokkja mindenképpen erre az ámulatba ejtő panorámára nyíljon, így ezt egy szint-eltolásos megoldással értük el.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Így most a gardróbon keresztül egyből a hálószobába jutunk, az üvegfal másik oldalán pedig a fürdőszoba kapott helyet, ahonnan meseszép a kilátás: a zuhanyzóból a Dunára és a hegyekre néző panorámában gyönyörködhetünk.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Az álomszép panoráma tehát maximálisan kihasználásra került, melyet tulajdonosai nap mint nap élvezhetnek mindennapi tevékenységeik során.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

Hiszen, - ahogyan a szép, ízléses belső enteriőr sem csupán szép, tiszta és meleg hatású a sok faburkolásnak köszönhetően – a természet adta lehetőségeknek köszönhető a kiváló energiafelhasználás, a tudatos elvek, illetve jövőbemutató műszaki megoldások úgyszintén.

Kortárs, tudatos villa Rókahegyen (Reload Építész Stúdió) - Fotó: Bódis Krisztián

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

NQ801

NQ801

Forrás: 
Novo Quadratum