Újjáépül Greenwich a világhírű Santiago Calatrava tervei alapján

Szerző: 
2017.03.24.
A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Egy milliárd fontos beruházás keretében, gyaloghíddal és utópisztikus tornyokkal épül újjá a híres greenwichi negyed London szívében.

A világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján indul az a gigaprojekt, mely gyökeresen átalakítja London Greenwich negyedét. A Temze déli partján fekvő londoni kerületet mindenekelőtt tengeri történelme, valamint csillagvizsgálója tette nevezetessé, hiszen annak közepén halad keresztül a zónaidő-számítás alapjául szolgáló 0 hosszúsági kör, azaz a „greenwichi délkör”.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Greenwich London egyik leglátogatottabb turista negyede, ami a híres csillagvizsgáló mellett, köszönhető a városrész különleges építészeti örökségének és egyéb turistalátványosságainak, egyebek közt az Európa egyik legnagyobb arénájaként ismeretes, O2 Arénának.
A közeljövőben ráadásul - a „Peninsula Place” névre keresztelt, több lépcsőben megvalósuló projekt eredményeképp – mely számos újabb, izgalmas építészeti elemmel és multifunkcionális épületegyüttessel gazdagítja a területet, - feltehetően tovább nő a negyed ázsiója.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

A 150 ezer négyzetméteres projektterületen megvalósuló beruházás leglátványosabb eleme valószínűleg a jelenlegi városkép fölé emelkedő három légies és elegáns, ugyanakkor némi utópisztikus jegyeket hordozó torony lesz. De nagy népszerűségre számíthat a hasonló stílusban megálmodott, Temze fölött épülő gyalogoshíd is. A tervek között szerepel mindemellett több mint tizenhatezer lakás, színház, mozi, buszpályaudvar, de itt talál otthonra majd a brit főváros első nagyobb filmstúdiója is.  

E tervek ugyanakkor csak egy részét képezik a greenwichi kerület fejlesztésére irányuló, 8,4 milliárd angol fontos összköltségvetésű gigaprojektnek, melynek célja egy nagyobb kulturális központ létrehozása.

Az Allies & Morrison építésziroda ugyanis további két projektet tervezett a Penninsula Projekt és a O2 aréna szomszédságában.

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design