Újjáépül Greenwich a világhírű Santiago Calatrava tervei alapján

Szerző: 
2017.03.24.
A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Egy milliárd fontos beruházás keretében, gyaloghíddal és utópisztikus tornyokkal épül újjá a híres greenwichi negyed London szívében.

A világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján indul az a gigaprojekt, mely gyökeresen átalakítja London Greenwich negyedét. A Temze déli partján fekvő londoni kerületet mindenekelőtt tengeri történelme, valamint csillagvizsgálója tette nevezetessé, hiszen annak közepén halad keresztül a zónaidő-számítás alapjául szolgáló 0 hosszúsági kör, azaz a „greenwichi délkör”.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

Greenwich London egyik leglátogatottabb turista negyede, ami a híres csillagvizsgáló mellett, köszönhető a városrész különleges építészeti örökségének és egyéb turistalátványosságainak, egyebek közt az Európa egyik legnagyobb arénájaként ismeretes, O2 Arénának.
A közeljövőben ráadásul - a „Peninsula Place” névre keresztelt, több lépcsőben megvalósuló projekt eredményeképp – mely számos újabb, izgalmas építészeti elemmel és multifunkcionális épületegyüttessel gazdagítja a területet, - feltehetően tovább nő a negyed ázsiója.

A „Peninsula Place” projekt - Fotó: Courtesy of Knight Dragon©

A 150 ezer négyzetméteres projektterületen megvalósuló beruházás leglátványosabb eleme valószínűleg a jelenlegi városkép fölé emelkedő három légies és elegáns, ugyanakkor némi utópisztikus jegyeket hordozó torony lesz. De nagy népszerűségre számíthat a hasonló stílusban megálmodott, Temze fölött épülő gyalogoshíd is. A tervek között szerepel mindemellett több mint tizenhatezer lakás, színház, mozi, buszpályaudvar, de itt talál otthonra majd a brit főváros első nagyobb filmstúdiója is.  

E tervek ugyanakkor csak egy részét képezik a greenwichi kerület fejlesztésére irányuló, 8,4 milliárd angol fontos összköltségvetésű gigaprojektnek, melynek célja egy nagyobb kulturális központ létrehozása.

Az Allies & Morrison építésziroda ugyanis további két projektet tervezett a Penninsula Projekt és a O2 aréna szomszédságában.

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

Floating No. V., 2013

Floating No. V., 2013

Forrás: 
Lumas Galéria