Úszóház a Dunán

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. Úszóház projektjük egyelőre terv szinten létezik, de reméljük, hogy a valóságban is megépülnek ezek a hangulatos lakóházak a Dunán.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

Az esti sötétségben csillogó szigetekként világítanak a csupa üveg homlokzattal övezett folyami házak. Vági Oszkár, a projekt egyik ötletgazdája és tervezője a Dunán történő életmóddal olyan közösségeket is szeretne létrehozni, akik bevállalják a megszokottól eltérő, vízi, a természethez közeli életkörülményeket. 

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A tervezők természetesen teljes komforttal szerelik fel a folyón lebegő házakat: a lakások energiaigényének nagyrészét megújjuló energiaforrások szolgáltatják. A víz hőenergiáját illetve a napenergiát hasznosítva, energetikailag  szinte teljesen független építményekről van szó. Természetesen kiemelt fontosságú a házak megfelelő szigetelése, erre a célra egy magyar fejlesztésű high-tech szigetelőanyagot  használnak, amely vékony rétegben is kiváló szigetelést biztosít.

A projekt kidolgozóinak nem kis fejtörést okozott a Duna olykor 8 métert is elérő vízállás változása. Ennek áthidalására egy a parttal közvetlen összeköttetésben álló pontonhidat terveznek, amelyhez egyenként kapcsolódnak az úszóházak egységei. A pontonhíd egységben mozog a házakkal, követve a folyó szintkülönbség ingadozását.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A vízi lakóprojekt parti részét képezi egy gépkocsi beálló, kerékpár tároló és egy szemétlerakó hely. A télen-nyáron lakható otthonok a tetőterasszal együtt 100-120 négyzetméter alapterületűek.  A tervezési koncepció szerint a Duna felöli oldal végig üveg homlokzattal övezett, hogy a belső térben lévők teljes harmóniában létezzenek a folyóval, és a teraszos részeken szabadon élvezhessék a természet csendjét, nyugalmát.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A part felé néző oldal a kíváncsi tekintetek elől zárt, itt kapnak helyet a fürdőszoba és a vécé. A déli oldalon helyezkedik el a nappali-étkező és a konyha, a gépészet pedig az észak-nyugati részre kerül. A lakóegységeket még szintén a Dunára néző két hálószoba egészíti ki. A tervezők fejében megfordult a hálószoba víz alatti változata is, de ennek megvalósítása valóban merész megrendelőket kíván.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A külsőre kis hajókra emlékeztető úszó házak letisztult forma- és anyaghasználata is hozzájárul a folyóhoz, a természethez illeszkedéshez, a lapos tetőn kiépített terasz pedig a nyári, langyos estéken romantikus hangulatot teremt a csillagos égbolt alatt.

A cikk a Roomba Home Interior szponzorálásával készült.

Roomba Home Interior

1051 Budapest, Arany János utca 29.

Mobil: 06 30 689 2072

email: roombahomeatgmail.comwww.roombahome.com

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

Bonta Gáspár építész, belsőépítész megrendelője egy egyedülálló úriember volt, aki egy „férfibarlang” megálmodására kérte fel a tervezőt a felújítandó lakásból, melyet Budapest szívében, az Oktogonnál vásárolt.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

A budapesti 110 négyzetméteres, L alakú lakást már eleve egy konkrét elképzeléshez kereste és találta meg Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter (batlab architects) . A pályakezdő, fiatal felnőttek által egyre keresettebbek a kisméretű garzonok, a „három lakás egyben” koncepcióval pedig igazi mikroközösség jött így létre.

Képes adatbázis ajánló

Floating No. V., 2013

Floating No. V., 2013

Forrás: 
Lumas Galéria