Úszóház a Dunán

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. Úszóház projektjük egyelőre terv szinten létezik, de reméljük, hogy a valóságban is megépülnek ezek a hangulatos lakóházak a Dunán.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

Az esti sötétségben csillogó szigetekként világítanak a csupa üveg homlokzattal övezett folyami házak. Vági Oszkár, a projekt egyik ötletgazdája és tervezője a Dunán történő életmóddal olyan közösségeket is szeretne létrehozni, akik bevállalják a megszokottól eltérő, vízi, a természethez közeli életkörülményeket. 

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A tervezők természetesen teljes komforttal szerelik fel a folyón lebegő házakat: a lakások energiaigényének nagyrészét megújjuló energiaforrások szolgáltatják. A víz hőenergiáját illetve a napenergiát hasznosítva, energetikailag  szinte teljesen független építményekről van szó. Természetesen kiemelt fontosságú a házak megfelelő szigetelése, erre a célra egy magyar fejlesztésű high-tech szigetelőanyagot  használnak, amely vékony rétegben is kiváló szigetelést biztosít.

A projekt kidolgozóinak nem kis fejtörést okozott a Duna olykor 8 métert is elérő vízállás változása. Ennek áthidalására egy a parttal közvetlen összeköttetésben álló pontonhidat terveznek, amelyhez egyenként kapcsolódnak az úszóházak egységei. A pontonhíd egységben mozog a házakkal, követve a folyó szintkülönbség ingadozását.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A vízi lakóprojekt parti részét képezi egy gépkocsi beálló, kerékpár tároló és egy szemétlerakó hely. A télen-nyáron lakható otthonok a tetőterasszal együtt 100-120 négyzetméter alapterületűek.  A tervezési koncepció szerint a Duna felöli oldal végig üveg homlokzattal övezett, hogy a belső térben lévők teljes harmóniában létezzenek a folyóval, és a teraszos részeken szabadon élvezhessék a természet csendjét, nyugalmát.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A part felé néző oldal a kíváncsi tekintetek elől zárt, itt kapnak helyet a fürdőszoba és a vécé. A déli oldalon helyezkedik el a nappali-étkező és a konyha, a gépészet pedig az észak-nyugati részre kerül. A lakóegységeket még szintén a Dunára néző két hálószoba egészíti ki. A tervezők fejében megfordult a hálószoba víz alatti változata is, de ennek megvalósítása valóban merész megrendelőket kíván.

Úszóház a Dunán - Fotó: látványterv: Roomba Home Interior

A külsőre kis hajókra emlékeztető úszó házak letisztult forma- és anyaghasználata is hozzájárul a folyóhoz, a természethez illeszkedéshez, a lapos tetőn kiépített terasz pedig a nyári, langyos estéken romantikus hangulatot teremt a csillagos égbolt alatt.

A cikk a Roomba Home Interior szponzorálásával készült.

Roomba Home Interior

1051 Budapest, Arany János utca 29.

Mobil: 06 30 689 2072

email: roombahomeatgmail.comwww.roombahome.com

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Egy kreatív lakberendező számára nem lehet akadály a kicsiny méret: jó elosztással, praktikus elrendezéssel, harmonikusan megválasztott formák és színek alkalmazásával még a legkisebb terű lakásból is szemrevaló otthonmegoldások születhetnek.

Letisztult anyagok, egyszerű színválasztás mellett érvényesül igazán a forma és funkció – vallja az Artgroup Építész Stúdió vezetőtervezője, Tóth Zoltán.

Az ipari méretű tömegtermelésre szakosodott, az innovációra és a tervezésre dollármilliókat fordító szemüveggyártó óriásmárkák mellett szinte lehetetlen labdába rúgnia egy mindössze néhány (de annál lelkesebb) főt számláló magyar cégnek.

 

Képes adatbázis ajánló

Ferrari bolt Milánó

Ferrari bolt Milánó

Forrás: 
Ferrari