A 25 éves matematikus lány, Fekete Ildikó húsvéti hímes tojás festéssel hódítja meg a világot

Szerző: 
Forrás: 
Zerocom
2017.04.11.
Fekete Ildikó tojásfestő alkotása
Fekete Ildikó

A virágmotívumok, a népi hímzés, és az önazonosság megtalálása az ősi mintákban megint népszerű nemcsak itthon, de a legnagyobbaknál is: a Valentino népművészeti motívumokkal díszíti ingeit, a Gucci nyári cipőin hímzett virág nyílik. Ebbe a trendbe illeszkedik Fekete Ildikó tojásfestő, aki újra felfedezett mintáival már a sokadik kontinenst hódítja meg. Mindössze 25 éves - szakmáját tekintve matematikus - lány már majdnem egy évtizede rendez kiállításokat, járt Ausztráliában és Ázsiában is, számtalan szakmai és nagyközönség számára is ismert díjat besöpört, idén áprilistól pedig az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba került be. A fiatal iparművész hímestojásait az ország több pontján is kiállítják Húsvét alkalmából; április 16-ig a Duna Palotában láthatóak a festett remekművek.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

Az ELTE matematika szakán tanuló lány szerint a tojásfestés és a matematika között a geometria a közös pont: a hagyományos hímes tojás motívumok különféle szimmetria rendszerekbe sorolhatók, egyes darabok elkészítése jó térlátást is igényel.

Fekete Ildikó több éve rendszeresen megrendezett kiállításain, melyeken általában 1000 megfestett tojással szerepel, végére ért a dokumentált, tájegységekhez kapcsolódó motívumoknak, így új kalandba kezd. Saját maga indul el feltérképezni, összegyűjteni, lejegyezni és a tojásokon megjeleníteni az egyes tájegységekre jellemző mintakincset. Ha végigjárta a legizgalmasabb motívumokkal rendelkező területeket, a Drávamelléket, Kékesdet vagy Hont vármegyét, Ildikó célja egy húsvéti album létrehozása, amely részletesen tárgyalja a mintákat, leírásokkal közreadva.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

“Őseink hittek benne, hogy a festett tojásnak varázsereje van: a szimmetriában megnyugvást, a klasszikus motívumokban örök szépséget, a szimbolikában újjászületést, míg a formában a világegészt látták.” - mondja Ildikó akinek kezei között virágzik a folk: írókájából kibontakozik az az ősi nyugalom és kreativitás, azok a szimbólumok, piros virágok és zöld levelek, amibe néhány éve újra beleszeretett a világ, Pekingtől Sydney-ig.

Fekete Ildikó

A varázslatos hímestojás című kiállítás a Duna Palotában (1051 Bp. Zrínyi u. 5.) április 16-ig naponta 9-től 18 óráig megtekinthető;

A hímesek bűvöletében című kiállítás a Ceglédi Galériában (2700 Cegléd Kossuth tér 5/a) április 21-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 8-tól 12-óráig.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

 

A Tóth Project, Tóth László építészcsapata számára magától értetődő, hogy egy otthon külső és belső tereit teljes mértékben az építettő családra szabják, amihez szinte „bele kell bújni” az adott család életébe, hogy majdani lakóterük tökéletesen az ő kényelmüket szolgálja.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

A neves designer elárulta nekünk, hogy melyek a kedvenc tárgyai, milyen ékszereket, órákat, ruhákat visel, és milyen tervezői álmai vannak, amelyek még nem váltak valóra.

It's Always Tea-Time címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Deák 17 Galériában, ahol 18 ország illusztrátora mutatja be Alíz Csodaországban témájú művét.

Képes adatbázis ajánló

Családi ház- tervező: Lima Design

Családi ház- tervező: Lima Design

Forrás: 
Lima Design