A 25 éves matematikus lány, Fekete Ildikó húsvéti hímes tojás festéssel hódítja meg a világot

Szerző: 
Forrás: 
Zerocom
2017.04.11.
Fekete Ildikó tojásfestő alkotása
Fekete Ildikó

A virágmotívumok, a népi hímzés, és az önazonosság megtalálása az ősi mintákban megint népszerű nemcsak itthon, de a legnagyobbaknál is: a Valentino népművészeti motívumokkal díszíti ingeit, a Gucci nyári cipőin hímzett virág nyílik. Ebbe a trendbe illeszkedik Fekete Ildikó tojásfestő, aki újra felfedezett mintáival már a sokadik kontinenst hódítja meg. Mindössze 25 éves - szakmáját tekintve matematikus - lány már majdnem egy évtizede rendez kiállításokat, járt Ausztráliában és Ázsiában is, számtalan szakmai és nagyközönség számára is ismert díjat besöpört, idén áprilistól pedig az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba került be. A fiatal iparművész hímestojásait az ország több pontján is kiállítják Húsvét alkalmából; április 16-ig a Duna Palotában láthatóak a festett remekművek.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

Az ELTE matematika szakán tanuló lány szerint a tojásfestés és a matematika között a geometria a közös pont: a hagyományos hímes tojás motívumok különféle szimmetria rendszerekbe sorolhatók, egyes darabok elkészítése jó térlátást is igényel.

Fekete Ildikó több éve rendszeresen megrendezett kiállításain, melyeken általában 1000 megfestett tojással szerepel, végére ért a dokumentált, tájegységekhez kapcsolódó motívumoknak, így új kalandba kezd. Saját maga indul el feltérképezni, összegyűjteni, lejegyezni és a tojásokon megjeleníteni az egyes tájegységekre jellemző mintakincset. Ha végigjárta a legizgalmasabb motívumokkal rendelkező területeket, a Drávamelléket, Kékesdet vagy Hont vármegyét, Ildikó célja egy húsvéti album létrehozása, amely részletesen tárgyalja a mintákat, leírásokkal közreadva.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

“Őseink hittek benne, hogy a festett tojásnak varázsereje van: a szimmetriában megnyugvást, a klasszikus motívumokban örök szépséget, a szimbolikában újjászületést, míg a formában a világegészt látták.” - mondja Ildikó akinek kezei között virágzik a folk: írókájából kibontakozik az az ősi nyugalom és kreativitás, azok a szimbólumok, piros virágok és zöld levelek, amibe néhány éve újra beleszeretett a világ, Pekingtől Sydney-ig.

Fekete Ildikó

A varázslatos hímestojás című kiállítás a Duna Palotában (1051 Bp. Zrínyi u. 5.) április 16-ig naponta 9-től 18 óráig megtekinthető;

A hímesek bűvöletében című kiállítás a Ceglédi Galériában (2700 Cegléd Kossuth tér 5/a) április 21-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 8-tól 12-óráig.

Fekete Ildikó tojásfestő alkotása

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

szecessziós üvegtál

szecessziós üvegtál

Forrás: 
Magyar Szecesszió Háza