A nemzetközi designvilág sztárja Budapesten: Marcel Wanders a luxusról

Szerző: 
Forrás: 
Marcel Wanders előadása
2017.10.18.
A nemzetközi designvilág sztárja Budapesten: Marcel Wanders a luxusról - Fotó: Mohai Balázs

A Design Hét Budapest kiemelt eseménye volt a holland sztárdesigner előadása, melynek során szóba került a luxus, önmagunk szüntelen meghaladása és egy titkos budapesti projekt is.

 

Marcel Wanders egy lehengerlő személyiség – nemcsak a munkáinak, de neki magának is van egy jól megkülönböztethető aurája. Az előadás hangulata mégis feszengésmentes és kellemesen oldott tudott lenni, köszönhetően a designer finom humorának és annak, hogy egy monoton hangulatú előadás helyett Wanders csaknem egy órán keresztül különböző kérdésekre válaszolt. Miközben saját munkásságáról, a tervezéshez és a luxushoz fűződő kapcsolatáról beszélt, a háttérben változatos és gazdag életművének ikonikus munkáiból készített slideshowt vetítettek, melyek remekül illusztrálták az elhangzottakat.

A nemzetközi designvilág sztárja Budapesten: Marcel Wanders a luxusról - Fotó: Mohai Balázs

Wanders a munkájára úgy tekint, mint „őrült projektekre izgalmas emberekkel”, ennélfogva minden egyes feladat egyedi és megismételhetetlen a számára – nem véletlen, hogy saját bevallása szerint a terméktervezés inkább afféle ugródeszka volt a számára a komplexebb belsőépítészeti feladatok felé, amelyekben az igazi kihívásokat találta meg a maga számára. Wanders számos világmárkával, elsőrangú divatházzal dolgozott már együtt, de előszeretettel hívják celebritások és királyi családok is a világ minden tájáról, ha szeretnének az otthonukba egy olyan pluszt, amelyet csak a híres „wandersi érintés” adhat. A tervező bensőségesen megvallotta, hogy számára a design a világgal való kommunikáció legadekvátabb formája, s ha valahol tervez, mindig komolyan veszi a feladat szűkebb-tágabb környezetének meghatározottságait. Ennek megfelelően szeret elmerülni a hely szellemében – titkos budapesti projektje alatt is hosszú időt töltött azzal, hogy felfedezze saját maga számára a várost, melyről immár magabiztosan állítja, hogy alighanem jobban szereti, mint a magyarok maguk. Ezt a bejelentést általános derültség fogadta – mígnem Wanders tovább haladt a gondolatmenetben: megtudtuk, hogy amikor magánszemélyeknek tervez, gyakran a „reverse engineering” (fordított tervezés) technikáját alkalmazza, minthogy a munka során minden esetben a kiindulópont ő maga. Designeri működése is abból fakad, hogy pontosan tudja, hogy mit akar, kicsoda ő és hol a helye a világban – ebből nyeri az inspirációt, ide tud visszatérni a kreatív teremtés során. A Michelangelóhoz köthető híres anekdotát idézve elmondta, hogy ő maga is hiszi: a márványtömbben ott van már a szobor, az alkotónak csupán a felesleget kell lefaragnia.

A nemzetközi designvilág sztárja Budapesten: Marcel Wanders a luxusról - Fotó: Mohai Balázs

Az egyik kérdés viszont arra irányult, mi lenne Wanders legnagyobb szenvedély-projektje, amelyet minden áron, kötöttségektől mentesen, akár egy lakatlan szigetre is magával vinne, hogy ott foglalkozzon vele. A válasz meglepő volt: Wanders egy valóban lakatlan szigeten minden bizonnyal a tengerparton napozna és élvezné a pillanatot – de nem tervezne semmit. Az értetlen-meglepődött tekintetekre válaszul elmondta, hogy a legtöbb tervezőnek van egy rutinja, amelynek mentén halad, ő azonban a befogadó közönségre épít, számára az a legfontosabb, hogy enteriőrjeivel és a tárgyaival valaki majd interakcióba lép, ilyen módon a személyek nem leválaszthatóak az alkotásairól. Ha azonban egy lakatlan szigeten nincs kinek tervezni, nos akkor a tervezés maga is értelmét veszti.

A nemzetközi designvilág sztárja Budapesten: Marcel Wanders a luxusról - Fotó: Mohai Balázs

Az előadás nem kerülgette a luxus problémáját sem, minthogy már az esemény címében (Luxus mint időtálló érték) jelezték, hogy ezzel a megosztó kérdéssel is kívánnak foglalkozni. Egy rendkívül érdekes nézőpontot felvetve Wanders a funkcionalitással szembe állítva bontotta ki a luxus értelmét. Meggyőződése szerint ugyanis a funkcionalitás egy túlértékelt fogalom a design kontextusában, ez pusztán a legalacsonyabb sztenderd lehet – minden, ami igazi és értékes, annak a puszta funkcionalitásnál többnek kell lennie, egy más minőség felé kell mutatnia. „Luxus minden, ami a funkcionalitás után következik” – állítja Wanders sommásan. Ki akarsz lenni? Hogyan határozod meg önmagad? Képes vagy-e fejlődni? Elengedni dolgokat? – tette fel a kérdéseket Wanders, állítván, hogy ha ezekre keressük a válaszokat, a növekedésben, az emberi fejlődésben magunk is megtaláljuk az élet luxusát. Ha folyamatosan arra áhítozunk, hogy önmagunknak mind jobb és jobb változatát érjük el, tehát az életünk során fejlődjünk és növekedjünk, úgy jönnek maguktól az egyre szofisztikáltabb választások is. A luxus pedig végső soron voltaképpen ennyi: önmagunk szüntelen meghaladása.

Az előadás végén egy prezentációban Marcel bemutatta ama bizonyos titkos budapesti projektjét, melynek immár nyilvánosan is ismerhető neve a BudaBaroN. A design rezidenciákat Wanders és partnere, Asztalos Gabriella designer közösen álmodták meg Budapest inspirációjából, melyben Marcel szerint a múltból örökölt szépség a progresszív ambíciózussággal találkozik. Amit várhatunk, állításuk szerint nem kevesebb, mint a rezidencia, amely anyanyelveként beszéli majd azt a bizonyos luxust, amelyet Wandersszel körüljártunk.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Képes adatbázis ajánló

Floating No. V., 2013

Floating No. V., 2013

Forrás: 
Lumas Galéria