„Ellenszer a hideg télre, az esős napokra és a mindent beborító télre” – ez a hygge

Szerző: 
Forrás: 
Hygge kerekasztal-beszélgetés
2017.10.17.
Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

A Design Hét Budapest 2017-ben nem is lehetne aktuálisabb a hygge témával. Úgy tűnik, hogy a boldog dánok életérzésének titkára a magyarok is kíváncsiak. A világ legboldogabb népének titka egyetlen szóban elbeszélve!

 

A hygge egy teljes egészében lefordíthatatlan és más nyelveken csak nagyjából körülírható kifejezést takar, amelyet a dánok azonban nap mint nap, lényegében véve minden percben folyamatosan élnek. Állításuk szerint a hyggének számos összetevője van az egészen konkrét dolgoktól az absztrakt állapotokig – e sokrétű, sokösszetevős kifejezés egy életérzést takar, amely nem más, mint a dánok által kifejlesztett, univerzális út a boldogsághoz. A hygge ugyanakkor hitük szerint jól adaptálható, csupán a „technikát” kell elsajátítanunk. A magyar nép pedig – alighanem ez az idei Design Hét egyik legfontosabb, egyben legváratlanabb tanulsága – ki van éhezve erre a boldogságra.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Az idei programsorozat fókuszában a dán design áll, neves tervezők, kiváló márkák vonulnak fel a Design Héten, hogy látókörünket szélesítsék – s velük együtt óhatatlanul beszivárog a dán hétköznapok világa, s vele maga a hygge is. Rendkívül trendi és aktuális kérdés a dánok életérzését boncolgatni, hiszen az ő titkukat kutatja-fejtegeti jelenleg az egész világ. A Design Hét programjainak egyértelmű tapasztalata az, hogy a magyarok ugyancsak rendkívül kíváncsiak a hyggére, minden ehhez kapcsolódó esemény kiemelkedően nagy figyelmet kapott és nem várt mértékű érdeklődést vonzott.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

E speciális dán életérzést fókuszába helyező kerekasztal-beszélgetésre megtelt a Bálna Budapest alsó szintje – a beszélgetők a téma hazai szakértői voltak. A házigazda Kolin András az Innoshop vezetőjeként tizenötévvel ezelőtt, amikor beleszeretett a dán építészetbe és designba, még a terület egyetlen magyarországi úttörőjeként tette elérhetővé hazánkban a hygge egyik fontos alapjául szolgáló lakberendezési tárgyakat és főként: gondolkodásmódot. Az ő beszélgetőtársai voltak László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője, valamint Takács Éva, a nemrég megjelent és instant óriási sikerre szert tett, Meik Wiking által írt Hygge-könyv szerkesztője. Miként az elmondásokból kiderült, már a könyv iránt minden várakozást felülmúló érdeklődéssel viseltetett a hazai közönség, jelenleg a harmadik utánnyomásra várunk a „boldogság receptjéből”.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

A téma avatott ismerői megpróbálták összegyűjteni a hygge „összetevőit”, melyek között kiemelt fontosságot kapott a fény, az együttlét, az evés-ivás, az otthon mint tér és közeg, sőt az öltözködés, továbbá néhány igazán specifikus dán jellegzetesség is, amelyek bár nem adaptálhatók egykönnyen egy másik közegre, ellenben arra sarkallnak, hogy mindannyian a saját lokális hagyományainkban keressünk megfelelő gyökereket, felszínre hozandó és megtartandó értékeket. A könyv részletesen és árnyaltan, minden oldalról körüljárja e sokrétű fogalmat, s számos szempontot felvetve igyekszik valóban gyakorlati receptet adni olvasóinak a hygge megtalálására és megélésére.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Kolin András a beszélgetés során elmondta, hogy a dánokra rendkívül jellemző a minőségi és régi tárgyak szeretete, melyek funkcionális jellegük mellett meleg hangulatot, a hygge végső titkát jelentő „kuckósságot” mint érzést ontják magukból. Rajonganak a designklasszikus tárgyakért, ezeket nagy becsben őrizik, drága és kiváló minőségű bútoraikra és dekorációs elemeikre szívesen áldoznak – korántsem véletlen, hogy számos világhírű, élvonalbeli építészt, belsőépítészt, formatervezőt adott Dánia az egyetemes kultúrának. Másfelől nagyon fontos a dánoknak az együttlét, a közösségi hangulat – még akkor is, ha a zord időjárási körülmények miatt az idejük túlnyomó részét otthonaikban, a négy fal között töltik. Ennélfogva az egyes családi otthonok kialakításánál mindig alapvető szempont, hogy pillanatok alatt könnyen sok ember befogadására alkalmas, társasági tér is kialakítható legyen az otthon intimitásában. A hygge-kuckó ugyanakkor minden dán lakásnak az a pontja, amely a legszemélyesebb és a leginkább bensőséges hangulatot árasztja. Ez a sarok, vagy a térből jelzésértékűen leválasztott kis térrész a tulajdonos maga: a hely, ahol én a világon a legjobban érzem magam.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Ennek alapja Kolin András elmondása szerint rendszerint valamilyen kanapé vagy más ülőbútor, s ebből nő ki maga a kuckó: először csak egy kis polc a könyveknek, egy lerakó asztal, azután lassan körbevesszük magunkat kedves dekorációs tárgyainkkal, pihe-puha textíliákkal és a dánok nagy kedvencével, a hygge elengedhetetlen kellékével, a gyertyákkal. Oda sem figyeltünk igazán, csak a szívünkre hallgattunk, elengedtünk magunkat és hipp-hopp, ott termett egy hygge-kuckó a kedvenc sarkunkban. A könyv szerzője szerint az önreflexió a boldogság megtalálásának a kulcsa: tegyük fel időnként őszintén a kérdést, hogy mi boldogít bennünket. A magyarok egyre tudatosabbak ebben a kérdésben. „Nincsen rossz idő, csak rossz ruha” – tartja a dán közmondás. Hosszú még az utunk idáig, de már elindultunk rajta!

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

A cseh szobrász erős társadalom és politikai kritikát fogalmaz meg alkotásai által, ami már nem egy ország felháborodását váltotta ki. Rózsaszínre festett tank, óriás fejű bébik, ánusz bejáratú galéria...

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

WEBC Sky Bar, bárpult

WEBC Sky Bar, bárpult Budapest