„Ellenszer a hideg télre, az esős napokra és a mindent beborító télre” – ez a hygge

Szerző: 
Forrás: 
Hygge kerekasztal-beszélgetés
2017.10.17.
Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

A Design Hét Budapest 2017-ben nem is lehetne aktuálisabb a hygge témával. Úgy tűnik, hogy a boldog dánok életérzésének titkára a magyarok is kíváncsiak. A világ legboldogabb népének titka egyetlen szóban elbeszélve!

 

A hygge egy teljes egészében lefordíthatatlan és más nyelveken csak nagyjából körülírható kifejezést takar, amelyet a dánok azonban nap mint nap, lényegében véve minden percben folyamatosan élnek. Állításuk szerint a hyggének számos összetevője van az egészen konkrét dolgoktól az absztrakt állapotokig – e sokrétű, sokösszetevős kifejezés egy életérzést takar, amely nem más, mint a dánok által kifejlesztett, univerzális út a boldogsághoz. A hygge ugyanakkor hitük szerint jól adaptálható, csupán a „technikát” kell elsajátítanunk. A magyar nép pedig – alighanem ez az idei Design Hét egyik legfontosabb, egyben legváratlanabb tanulsága – ki van éhezve erre a boldogságra.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Az idei programsorozat fókuszában a dán design áll, neves tervezők, kiváló márkák vonulnak fel a Design Héten, hogy látókörünket szélesítsék – s velük együtt óhatatlanul beszivárog a dán hétköznapok világa, s vele maga a hygge is. Rendkívül trendi és aktuális kérdés a dánok életérzését boncolgatni, hiszen az ő titkukat kutatja-fejtegeti jelenleg az egész világ. A Design Hét programjainak egyértelmű tapasztalata az, hogy a magyarok ugyancsak rendkívül kíváncsiak a hyggére, minden ehhez kapcsolódó esemény kiemelkedően nagy figyelmet kapott és nem várt mértékű érdeklődést vonzott.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

E speciális dán életérzést fókuszába helyező kerekasztal-beszélgetésre megtelt a Bálna Budapest alsó szintje – a beszélgetők a téma hazai szakértői voltak. A házigazda Kolin András az Innoshop vezetőjeként tizenötévvel ezelőtt, amikor beleszeretett a dán építészetbe és designba, még a terület egyetlen magyarországi úttörőjeként tette elérhetővé hazánkban a hygge egyik fontos alapjául szolgáló lakberendezési tárgyakat és főként: gondolkodásmódot. Az ő beszélgetőtársai voltak László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője, valamint Takács Éva, a nemrég megjelent és instant óriási sikerre szert tett, Meik Wiking által írt Hygge-könyv szerkesztője. Miként az elmondásokból kiderült, már a könyv iránt minden várakozást felülmúló érdeklődéssel viseltetett a hazai közönség, jelenleg a harmadik utánnyomásra várunk a „boldogság receptjéből”.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

A téma avatott ismerői megpróbálták összegyűjteni a hygge „összetevőit”, melyek között kiemelt fontosságot kapott a fény, az együttlét, az evés-ivás, az otthon mint tér és közeg, sőt az öltözködés, továbbá néhány igazán specifikus dán jellegzetesség is, amelyek bár nem adaptálhatók egykönnyen egy másik közegre, ellenben arra sarkallnak, hogy mindannyian a saját lokális hagyományainkban keressünk megfelelő gyökereket, felszínre hozandó és megtartandó értékeket. A könyv részletesen és árnyaltan, minden oldalról körüljárja e sokrétű fogalmat, s számos szempontot felvetve igyekszik valóban gyakorlati receptet adni olvasóinak a hygge megtalálására és megélésére.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Kolin András a beszélgetés során elmondta, hogy a dánokra rendkívül jellemző a minőségi és régi tárgyak szeretete, melyek funkcionális jellegük mellett meleg hangulatot, a hygge végső titkát jelentő „kuckósságot” mint érzést ontják magukból. Rajonganak a designklasszikus tárgyakért, ezeket nagy becsben őrizik, drága és kiváló minőségű bútoraikra és dekorációs elemeikre szívesen áldoznak – korántsem véletlen, hogy számos világhírű, élvonalbeli építészt, belsőépítészt, formatervezőt adott Dánia az egyetemes kultúrának. Másfelől nagyon fontos a dánoknak az együttlét, a közösségi hangulat – még akkor is, ha a zord időjárási körülmények miatt az idejük túlnyomó részét otthonaikban, a négy fal között töltik. Ennélfogva az egyes családi otthonok kialakításánál mindig alapvető szempont, hogy pillanatok alatt könnyen sok ember befogadására alkalmas, társasági tér is kialakítható legyen az otthon intimitásában. A hygge-kuckó ugyanakkor minden dán lakásnak az a pontja, amely a legszemélyesebb és a leginkább bensőséges hangulatot árasztja. Ez a sarok, vagy a térből jelzésértékűen leválasztott kis térrész a tulajdonos maga: a hely, ahol én a világon a legjobban érzem magam.

Hygge kerekasztal-beszélgetés a Design Héten - Fotó: Mohai Balázs

Ennek alapja Kolin András elmondása szerint rendszerint valamilyen kanapé vagy más ülőbútor, s ebből nő ki maga a kuckó: először csak egy kis polc a könyveknek, egy lerakó asztal, azután lassan körbevesszük magunkat kedves dekorációs tárgyainkkal, pihe-puha textíliákkal és a dánok nagy kedvencével, a hygge elengedhetetlen kellékével, a gyertyákkal. Oda sem figyeltünk igazán, csak a szívünkre hallgattunk, elengedtünk magunkat és hipp-hopp, ott termett egy hygge-kuckó a kedvenc sarkunkban. A könyv szerzője szerint az önreflexió a boldogság megtalálásának a kulcsa: tegyük fel időnként őszintén a kérdést, hogy mi boldogít bennünket. A magyarok egyre tudatosabbak ebben a kérdésben. „Nincsen rossz idő, csak rossz ruha” – tartja a dán közmondás. Hosszú még az utunk idáig, de már elindultunk rajta!

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Képes adatbázis ajánló

zuhanyzó

zuhanyzó

Forrás: 
Alex Turco