Möbelkunst X Arne Jacobsen

Szerző: 
Forrás: 
Möbelkunst
2017.10.12.
Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A mid-century modern designtárgyakra specializálódott Möbelkunst a Design Hét alkalmából több eredeti Arne Jacobsen-darabot hozott pop up-kiállítására, egy széket ráadásul fel is ajánlottak Fortuna kegyeltjének!

 

A Möbelkunst több mint 15 éve vágott bele egy mindmáig kimondottan rétegízlésre építő műfajba: 1000 négyzetméteres telephelyükön az 1940-es és 1980-as évek közötti időszak kedvelt lakberendezési tárgyait, bútorait, lámpáit és kiegészítőit – közismert nevén a mid-century modern design alapdarabjait gyűjtik össze. Ebben a korszakban piacvezető szerepbe kerültek a skandináv tervezők és gyártók, az északi országok designdarabjai ugyanis kiemelkedő minőségükkel, előremutató módon modern formavilágukkal és ama bizonyos igényes lakberendezési kultúrájukból fakadó, szabad szemmel is jól látható piaci kereslettel léptek a világ élvonalába. A Möbelkunst Dániából, Németországból, Angliából – és bizonyos esetekben hazai forrásokból – szerzi be az egyes darabokat, akár hosszas utánajárást követően, különböző jól bejáratott, ám szigorúan titkos forrásokból. A designvilág efféle klasszikusai iránt érdeklődők számára pedig a kőbányai telephely valódi kincsesbányát jelent, nem véletlen, hogy viszonylag szűk, ám lelkesen visszatérő törzsvásárlói közösséggel operálnak, vevőikkel pedig általában szoros barátságot is ápolnak – így fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben, mint éppen most, a Jacobsen-kiállításra is, egy-egy darabot a vásárlóiktól „kölcsönöztek vissza” a megnyitó erejéig.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Az idei Design Hét Budapest fókuszában álló Dániával kapcsolatban evidencia, hogy hosszú évtizedek óta ontja magából a tehetséges, kreatív és nem utolsó sorban meghatározó építészeket, belsőépítészeket, designereket. Ennek a sikerszériának okai keresendőek az innovatív oktatásban éppúgy, mint a dán társadalom alkotta stabil és nyitott szellemű felvevőpiacban. A számos XX. század közepén indult, mára meghatározó designtörténeti alakká vált skandináv tervező egyike Arne Jacobsen is, akinek a Design Hétre időzítve a Möbelkunst kiállítást szentelt.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Jacobsen kőművestanoncként indult, majd építész lett belőle, reneszánsz egyéniségére jellemző, hogy – mint a korszakban mások is – egyes épületeihez a stiláris egység jegyében maga tervezett berendezési tárgyakat is. A számos formatervezési és építészeti díjat nyert tervező 1956-ban kapott egy kivételes lehetőséget, mely ma az életműve középpontjának tekinthető: a világ első „designer szállodájaként” készülő, híres SAS Royal Hotelben a pincétől a padlásig, a kerttől az utolsó székig minden az ő kreatív munkájának gyümölcse.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A Möbelkunst pop-up kiállításán megtekinthető és kipróbálható a minimalista mester több ikonikus alkotása, köztük a Tojás-fotel, a Hangya-szék, az Oxford-szék és a Hattyú fotel, valamint egyes lámpái is. A megnyitón résztvevők között pedig kisorsolnak egy eredeti Jacobsen-széket is, ha valakinek kedve adódna a kihíváshoz, hogy otthoni enteriőrjében helyet találjon egy valódi designklasszikus darabnak.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Vészabó Noémi, kortárs festőművész, író, költő, Zsigmond Márta-médiadíjas főszerkesztő, műsorvezető, gondolkodó, Szász Endre motívumai után új életet adott az igazi hungaricumnak számító Hollóházi porcelánoknak.

Építészek és képzőművészek egyik legnagyobb kihívása olyan témát választani, amelyről nehéz lerántani a sablonosság rétegeit és új tartalommal megtölteni azt. Ilyen a karácsony, a fenyő témaköre is. Izgalmas alkotások képzőművészektől és építészektől.

 

Számtalan szép és dekoratív inspirációval találkozhatnak ma már azok is, akik úgy döntenek – gazdasági vagy környezettudatos megfontolásból – hogy nem szeretnének sem élő, sem pedig műfenyőt felállítani. Aki szíve szerint elkerülné a karácsonyi giccsözönt, azonban a karácsonyfa imitációjára mégis szüksége van a lelkének, megteremtheti azt egészen letisztult, kreatív módokon is – egyéni ízlése és pénztárcája szerint…

Képes adatbázis ajánló