Möbelkunst X Arne Jacobsen

Szerző: 
Forrás: 
Möbelkunst
2017.10.12.
Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A mid-century modern designtárgyakra specializálódott Möbelkunst a Design Hét alkalmából több eredeti Arne Jacobsen-darabot hozott pop up-kiállítására, egy széket ráadásul fel is ajánlottak Fortuna kegyeltjének!

 

A Möbelkunst több mint 15 éve vágott bele egy mindmáig kimondottan rétegízlésre építő műfajba: 1000 négyzetméteres telephelyükön az 1940-es és 1980-as évek közötti időszak kedvelt lakberendezési tárgyait, bútorait, lámpáit és kiegészítőit – közismert nevén a mid-century modern design alapdarabjait gyűjtik össze. Ebben a korszakban piacvezető szerepbe kerültek a skandináv tervezők és gyártók, az északi országok designdarabjai ugyanis kiemelkedő minőségükkel, előremutató módon modern formavilágukkal és ama bizonyos igényes lakberendezési kultúrájukból fakadó, szabad szemmel is jól látható piaci kereslettel léptek a világ élvonalába. A Möbelkunst Dániából, Németországból, Angliából – és bizonyos esetekben hazai forrásokból – szerzi be az egyes darabokat, akár hosszas utánajárást követően, különböző jól bejáratott, ám szigorúan titkos forrásokból. A designvilág efféle klasszikusai iránt érdeklődők számára pedig a kőbányai telephely valódi kincsesbányát jelent, nem véletlen, hogy viszonylag szűk, ám lelkesen visszatérő törzsvásárlói közösséggel operálnak, vevőikkel pedig általában szoros barátságot is ápolnak – így fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben, mint éppen most, a Jacobsen-kiállításra is, egy-egy darabot a vásárlóiktól „kölcsönöztek vissza” a megnyitó erejéig.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Az idei Design Hét Budapest fókuszában álló Dániával kapcsolatban evidencia, hogy hosszú évtizedek óta ontja magából a tehetséges, kreatív és nem utolsó sorban meghatározó építészeket, belsőépítészeket, designereket. Ennek a sikerszériának okai keresendőek az innovatív oktatásban éppúgy, mint a dán társadalom alkotta stabil és nyitott szellemű felvevőpiacban. A számos XX. század közepén indult, mára meghatározó designtörténeti alakká vált skandináv tervező egyike Arne Jacobsen is, akinek a Design Hétre időzítve a Möbelkunst kiállítást szentelt.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Jacobsen kőművestanoncként indult, majd építész lett belőle, reneszánsz egyéniségére jellemző, hogy – mint a korszakban mások is – egyes épületeihez a stiláris egység jegyében maga tervezett berendezési tárgyakat is. A számos formatervezési és építészeti díjat nyert tervező 1956-ban kapott egy kivételes lehetőséget, mely ma az életműve középpontjának tekinthető: a világ első „designer szállodájaként” készülő, híres SAS Royal Hotelben a pincétől a padlásig, a kerttől az utolsó székig minden az ő kreatív munkájának gyümölcse.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A Möbelkunst pop-up kiállításán megtekinthető és kipróbálható a minimalista mester több ikonikus alkotása, köztük a Tojás-fotel, a Hangya-szék, az Oxford-szék és a Hattyú fotel, valamint egyes lámpái is. A megnyitón résztvevők között pedig kisorsolnak egy eredeti Jacobsen-széket is, ha valakinek kedve adódna a kihíváshoz, hogy otthoni enteriőrjében helyet találjon egy valódi designklasszikus darabnak.

Magyarországon és a világ más tájain is egyre égetőbb gazdasági és szociális probléma a lakáshiány. A Kodasema nevű észt designcég erre adott válasza a KODA, amely egy rugalmasan alakítható, gyorsan és egyszerűen felhúzható, kis alapterületű mobilházikó.

A cseh szobrász erős társadalom és politikai kritikát fogalmaz meg alkotásai által, ami már nem egy ország felháborodását váltotta ki. Rózsaszínre festett tank, óriás fejű bébik, ánusz bejáratú galéria...

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

liftek

liftek

Forrás: 
Alex Turco