Möbelkunst X Arne Jacobsen

Szerző: 
Forrás: 
Möbelkunst
2017.10.12.
Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A mid-century modern designtárgyakra specializálódott Möbelkunst a Design Hét alkalmából több eredeti Arne Jacobsen-darabot hozott pop up-kiállítására, egy széket ráadásul fel is ajánlottak Fortuna kegyeltjének!

 

A Möbelkunst több mint 15 éve vágott bele egy mindmáig kimondottan rétegízlésre építő műfajba: 1000 négyzetméteres telephelyükön az 1940-es és 1980-as évek közötti időszak kedvelt lakberendezési tárgyait, bútorait, lámpáit és kiegészítőit – közismert nevén a mid-century modern design alapdarabjait gyűjtik össze. Ebben a korszakban piacvezető szerepbe kerültek a skandináv tervezők és gyártók, az északi országok designdarabjai ugyanis kiemelkedő minőségükkel, előremutató módon modern formavilágukkal és ama bizonyos igényes lakberendezési kultúrájukból fakadó, szabad szemmel is jól látható piaci kereslettel léptek a világ élvonalába. A Möbelkunst Dániából, Németországból, Angliából – és bizonyos esetekben hazai forrásokból – szerzi be az egyes darabokat, akár hosszas utánajárást követően, különböző jól bejáratott, ám szigorúan titkos forrásokból. A designvilág efféle klasszikusai iránt érdeklődők számára pedig a kőbányai telephely valódi kincsesbányát jelent, nem véletlen, hogy viszonylag szűk, ám lelkesen visszatérő törzsvásárlói közösséggel operálnak, vevőikkel pedig általában szoros barátságot is ápolnak – így fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben, mint éppen most, a Jacobsen-kiállításra is, egy-egy darabot a vásárlóiktól „kölcsönöztek vissza” a megnyitó erejéig.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Az idei Design Hét Budapest fókuszában álló Dániával kapcsolatban evidencia, hogy hosszú évtizedek óta ontja magából a tehetséges, kreatív és nem utolsó sorban meghatározó építészeket, belsőépítészeket, designereket. Ennek a sikerszériának okai keresendőek az innovatív oktatásban éppúgy, mint a dán társadalom alkotta stabil és nyitott szellemű felvevőpiacban. A számos XX. század közepén indult, mára meghatározó designtörténeti alakká vált skandináv tervező egyike Arne Jacobsen is, akinek a Design Hétre időzítve a Möbelkunst kiállítást szentelt.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

Jacobsen kőművestanoncként indult, majd építész lett belőle, reneszánsz egyéniségére jellemző, hogy – mint a korszakban mások is – egyes épületeihez a stiláris egység jegyében maga tervezett berendezési tárgyakat is. A számos formatervezési és építészeti díjat nyert tervező 1956-ban kapott egy kivételes lehetőséget, mely ma az életműve középpontjának tekinthető: a világ első „designer szállodájaként” készülő, híres SAS Royal Hotelben a pincétől a padlásig, a kerttől az utolsó székig minden az ő kreatív munkájának gyümölcse.

Möbelkunst X Arne Jacobsen - Fotó: Mohai Balázs

A Möbelkunst pop-up kiállításán megtekinthető és kipróbálható a minimalista mester több ikonikus alkotása, köztük a Tojás-fotel, a Hangya-szék, az Oxford-szék és a Hattyú fotel, valamint egyes lámpái is. A megnyitón résztvevők között pedig kisorsolnak egy eredeti Jacobsen-széket is, ha valakinek kedve adódna a kihíváshoz, hogy otthoni enteriőrjében helyet találjon egy valódi designklasszikus darabnak.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Képes adatbázis ajánló

Kingspan Pavilon

Kingspan Pavilon

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft