Reggeli a dán otthonok hangulatában – Beszélgetés és brunch az Eva Solóval

Szerző: 
Forrás: 
Reggeli a dán otthonok hangulatában
2017.10.11.
Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

 

A Design Hét Budapest hivatalos eseményére egy délelőtt erejéig a Mobili Mania egy barátságos hangulatú dán otthon óriási étkező-nappalijává alakult Dán design, hygge és Eva Solo.

A dán design és lakberendezés egyik kis ékkövének számító Eva Solo cégnél péntekenként közös reggeliket tartanak: a lélekmasszázzsal felérő program a megfelelően oldott kollegiális viszony kialakítása mellett a kreativitásnak is roppant jót tesz. Ebből az életrzésből hoztak el most Dániából egy csipetnyit  Budapestre a Design Hét keretén belül. A közvetlen, baráti hangulat azonmód megteremtődött, az 1930-ban családi vállalkozásként alapított Eva Solo pedig afféle autentikus házigazdája volt az eseménynek. Hogy közelebb kerüljünk ahhoz, mi lehet a titka a világhírű dán design népszerűségének, a szélsőségektől mentes egyensúlyra való törekvés és a minden részletre kiterjedő tudatosság irányában érdemes gondolkodnunk.

Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

Mint a nyitóelőadásból megtudtuk, az Eva Solo működése egybeesett a múlt század elején a nők tömeges munkaerőpiacra való belépésével, a cég pedig felismerte, mekkora szükségük lehet az asszonyoknak alapjaiban átrendeződő életükben mindenfajta segítségre és könnyítésre a háztartásvezetésben. Ennek megfelelően kezdetben konyhai eszközök gyártásával kezdtek foglalkozni, a dán nők pedig hálásan vitték a hírét a cégnek – mígnem mára világszerte ötven partnernél találkozhatunk az Eva Solo termékeivel, melyek a kezdetektől az egyszerű, skandináv formák mellett kötelezték el magukat, s e vonalhoz mindmáig hűek maradtak. Emblematikus vonal az Eva Solónál a „nordic konyha”, azaz a tág értelemben vett skandináv stíluson belül található, még fokozottabban letisztult, egyszerű, ugyanakkor nagyon világos, túlnyomórészt fehérrel és a szürke egészen finom árnyalataival operáló lakberendezési stílus.

Reggeli a dán otthonok hangulatában

A designszempontok mellett hangsúlyosan érvényesül a cég filozófiájában a környezettudatosság és a tárgyak durábilitásának jelentősége. Az elhangzott prezentáció a szenvedélyt, a nyitottságot és a felelősségvállalást nevezte meg legfontosabb hívószavakként. Bemutatásra kerültek a mára ikonikussá vált Eva Solo-darabok, úgy mint a cseppenésmentes üveg teáskancsó, és a legfrissebb őszi kollekció darabjai is, amelyet a brunch résztvevői testközelből is megtekinthettek a bemutatóteremben. Az őszt az Eva Solónál a tompa, sötét színek, a szürke meleg árnyalatai és a sosem harsány burgundi uralja, s nyilván nem hiányozhatnak az ikonikus, kecses üvegformák és persze az üdítően világos faanyagok természetközeli hangulata sem.

Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

A borfogyasztáshoz kapcsolódó kiegészítők elképesztően széles palettája, a sütőeszközök és a mindig tökéletesen funkcionális, mégis a kurrens dizájntrendek hatását finoman érzékeltető asztali terítékek mellett az Eva Solo most a világhírű és napjainkban Magyarországon is egyre hódító úgynevezett újhullámos, skandináv típusú kávézási hagyomány területén is bedob egy újdonságot. A tölcsért formázó fémfilterrel ellátott Eva Solo dripper amellett, hogy alighanem a „designklasszikus” cím várományosaként tarthatjuk számon, egy új irányzatot is meghonosíthat a filterkávé készítésben, hiszen a hagyományos papírszűrőkkel ellentétben a fémszűrőn az őrölt kávéból kioldódó olajokból is több jut át az italunkba, valamivel vastagabb, teltebb élményt kínálva az áztatásos metódussal készülő kávéitalok világában.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

A közismert, mosolygós műsorvezető mindennapjait a televíziózás mellett családjával, két gyermekével és olasz férjével közös vállalkozásaival tölti.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg építész által tervezett ház Joshua Tree közelében.

 

Képes adatbázis ajánló

medence

medence

Forrás: 
Alex Turco