Reggeli a dán otthonok hangulatában – Beszélgetés és brunch az Eva Solóval

Szerző: 
Forrás: 
Reggeli a dán otthonok hangulatában
2017.10.11.
Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

 

A Design Hét Budapest hivatalos eseményére egy délelőtt erejéig a Mobili Mania egy barátságos hangulatú dán otthon óriási étkező-nappalijává alakult Dán design, hygge és Eva Solo.

A dán design és lakberendezés egyik kis ékkövének számító Eva Solo cégnél péntekenként közös reggeliket tartanak: a lélekmasszázzsal felérő program a megfelelően oldott kollegiális viszony kialakítása mellett a kreativitásnak is roppant jót tesz. Ebből az életrzésből hoztak el most Dániából egy csipetnyit  Budapestre a Design Hét keretén belül. A közvetlen, baráti hangulat azonmód megteremtődött, az 1930-ban családi vállalkozásként alapított Eva Solo pedig afféle autentikus házigazdája volt az eseménynek. Hogy közelebb kerüljünk ahhoz, mi lehet a titka a világhírű dán design népszerűségének, a szélsőségektől mentes egyensúlyra való törekvés és a minden részletre kiterjedő tudatosság irányában érdemes gondolkodnunk.

Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

Mint a nyitóelőadásból megtudtuk, az Eva Solo működése egybeesett a múlt század elején a nők tömeges munkaerőpiacra való belépésével, a cég pedig felismerte, mekkora szükségük lehet az asszonyoknak alapjaiban átrendeződő életükben mindenfajta segítségre és könnyítésre a háztartásvezetésben. Ennek megfelelően kezdetben konyhai eszközök gyártásával kezdtek foglalkozni, a dán nők pedig hálásan vitték a hírét a cégnek – mígnem mára világszerte ötven partnernél találkozhatunk az Eva Solo termékeivel, melyek a kezdetektől az egyszerű, skandináv formák mellett kötelezték el magukat, s e vonalhoz mindmáig hűek maradtak. Emblematikus vonal az Eva Solónál a „nordic konyha”, azaz a tág értelemben vett skandináv stíluson belül található, még fokozottabban letisztult, egyszerű, ugyanakkor nagyon világos, túlnyomórészt fehérrel és a szürke egészen finom árnyalataival operáló lakberendezési stílus.

Reggeli a dán otthonok hangulatában

A designszempontok mellett hangsúlyosan érvényesül a cég filozófiájában a környezettudatosság és a tárgyak durábilitásának jelentősége. Az elhangzott prezentáció a szenvedélyt, a nyitottságot és a felelősségvállalást nevezte meg legfontosabb hívószavakként. Bemutatásra kerültek a mára ikonikussá vált Eva Solo-darabok, úgy mint a cseppenésmentes üveg teáskancsó, és a legfrissebb őszi kollekció darabjai is, amelyet a brunch résztvevői testközelből is megtekinthettek a bemutatóteremben. Az őszt az Eva Solónál a tompa, sötét színek, a szürke meleg árnyalatai és a sosem harsány burgundi uralja, s nyilván nem hiányozhatnak az ikonikus, kecses üvegformák és persze az üdítően világos faanyagok természetközeli hangulata sem.

Reggeli a dán otthonok hangulatában - Fotó: Mohai Balázs

A borfogyasztáshoz kapcsolódó kiegészítők elképesztően széles palettája, a sütőeszközök és a mindig tökéletesen funkcionális, mégis a kurrens dizájntrendek hatását finoman érzékeltető asztali terítékek mellett az Eva Solo most a világhírű és napjainkban Magyarországon is egyre hódító úgynevezett újhullámos, skandináv típusú kávézási hagyomány területén is bedob egy újdonságot. A tölcsért formázó fémfilterrel ellátott Eva Solo dripper amellett, hogy alighanem a „designklasszikus” cím várományosaként tarthatjuk számon, egy új irányzatot is meghonosíthat a filterkávé készítésben, hiszen a hagyományos papírszűrőkkel ellentétben a fémszűrőn az őrölt kávéból kioldódó olajokból is több jut át az italunkba, valamivel vastagabb, teltebb élményt kínálva az áztatásos metódussal készülő kávéitalok világában.

A nemzetközi szinten elismert divattervező új területeken is kipróbálja alkotói kreativitását a divat mellett. Milyen tervei vannak? Miről szól regényének második kötete? Náray Tamással budapesti szalonjában beszélgettünk.

Vészabó Noémi, kortárs festőművész, író, költő, Zsigmond Márta-médiadíjas főszerkesztő, műsorvezető, gondolkodó, Szász Endre motívumai után új életet adott az igazi hungaricumnak számító Hollóházi porcelánoknak.

Építészek és képzőművészek egyik legnagyobb kihívása olyan témát választani, amelyről nehéz lerántani a sablonosság rétegeit és új tartalommal megtölteni azt. Ilyen a karácsony, a fenyő témaköre is. Izgalmas alkotások képzőművészektől és építészektől.

 

Számtalan szép és dekoratív inspirációval találkozhatnak ma már azok is, akik úgy döntenek – gazdasági vagy környezettudatos megfontolásból – hogy nem szeretnének sem élő, sem pedig műfenyőt felállítani. Aki szíve szerint elkerülné a karácsonyi giccsözönt, azonban a karácsonyfa imitációjára mégis szüksége van a lelkének, megteremtheti azt egészen letisztult, kreatív módokon is – egyéni ízlése és pénztárcája szerint…

Képes adatbázis ajánló

Haraszthy- Vallejo Pincészet

Haraszthy- Vallejo Pincészet

Forrás: 
SCHÜLLER TSA Építésziroda Kft