Isztambul és a teázás

Szerző: 
2016.03.17.
Isztambul, és a teázás - Fotó: Molnár Csilla

A tea nélküli beszélgetések olyanok, mint az éjszakai égbolt a hold nélkül (török mondás).

A reggelit, a szociális érintkezéseket, üzleti találkozókat, szőnyegre való alkudozást a bazárban, az Európa – Ázsia közötti kompon való utazást nehéz elképzelni Törökországban a tea nélkül. A teaárusok, akik a bevásárlóközpontokban, utcákon, parkokban hordják körbe fényes fémtálcán a teát, elmaradhatatlan és kihagyhatatlan része a hétköznapoknak. Egy pohár finom meleg tea, megnyugvás, pihenés, kikapcsolódás, lehetőség az ismerkedésre, egy mosoly, és megelégedettség.

Isztambul, és a teázás - Fotó: Molnár Csilla

Törökországba a tea az 1500 – as években került a híres Selyemúton, de csak négy évszázaddal később lett a tea szerepe igazán jelentős. 1878 – ban Mehmet Izzet Adana akkori kormányzója publikálta az első irodalmi művet a teafogyasztásról, nem elhanyagolva ezzel a tradicionális kávéfogyasztást, de idővel a tea egyre jobban előtérbe került. Szerepet játszott ebben az is, hogy egy kávé árából négy tea került ki.

Isztambul, és a teázás - Fotó: Molnár Csilla

Törökországon belül minden városban lehet találni teaházat. A vidéki kisvárosokban a teaházak, mint a szociális érintkezés központi helye szerepelnek a mindennapi életben, ahol a híreket és az aktuális pletykákat cserélik ki a helyi lakosok, de szórakozás, zene, kulturális programok része is a teaház. A teaházak felélénkülése az 1950 – es évekhez köthető, amikor Isztambulban a családok teret kerestek az szabadidő eltöltéséhez.

Isztambul, és a teázás - Fotó: Molnár Csilla

A teát egy kecses tulipán alakú üvegpohárban szolgálják fel, amiből évente 400 millió darabot adnak el. Bár a teás pohár formájának eredetére nem derült ez idáig fény, az üveg megengedi, hogy a tea gyönyörű piros – vörös színében gyönyörködhessünk. A teás pohár annyira fontos része a mindennapi életnek, hogy receptek kezdődnek úgy, hogy vegyél egy teás pohár lisztet, …

Törökország a világ hatodik legnagyobb tea termelő országa, az egy főre eső teafogyasztás pedig egyike a legmagasabbnak a világon. A török tea megtalálható a legnagyobb tea termelő országokban, Kínában, Kenyában, Sri Lankán, és Indonéziában.

Isztambul, és a teázás - Fotó: Molnár Csilla

Minden igazi török tea, a camellia sinensis növényből származik, a fermentálás mennyiségétől függően lehet a tea fekete, oolong (félig fermentált), vagy zöld (fermentálás nélküli). A török tea jellegzetessége még, hogy minden fajta adalékanyag, ízesítőanyag vagy kémiai hatóanyag hozzáadása nélkül állítják elő a teát.

A teafogyasztás megfigyelésének legszórakoztatóbb módja egyértelműen a nagy bazárban van. Mivel az üzleti élet, a beszélgetések elmaradhatatlan része a tea, bonyolult rendszer látja el a bazáron belül található boltokat, és a boltok vásárlóközönségét. A Nagy Bazáron belül több ezer üzlet van, és naponta 300.000 – 400.000 látogató fordul meg. Az egyes területeket picurka kis teázók fedik le, ahova a teázóhoz legközelebb álló boltok csatlakoznak be. A fizetést kis műanyag tokenekkel oldják meg, leegyszerűsítve mindent, a kommunikáció pedig néha egész vicces módon történik. Ha régebbi a bolt, akár 20 – 30 régi típusú telefon is lehet benne, kapcsolódva az egyes boltokhoz, akik leadják a rendelést. (mi történik, ha mindenki egyszerre teázna? )

 

Ezen a hétvégén szombaton, 2017. június 24-én  kerül megrendezésre a második DiP Design Passage vásár, melynek a belváros szívében található Gödör Klub ad otthont.
 A DiP Design Passage egy barátságos kézműves-iparművész vásár, ahol színes kínálatban találhatóak meg  fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái egyaránt.

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak. Díszvendég országként a Dán Királyságot köszönti a fesztivál.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Sóskúton, az erdő és mező találkozásánál, rengeteg levendula és egy kecskefarm közelében épült fel a természetbe simuló, alacsony energiaveszteségű családi ház.

Képes adatbázis ajánló

Dunakanyar, 50x70 cm, olaj, 1973

Dunakanyar, 50x70 cm, olaj, 1973

Forrás: 
Farkas György katalógus, 2011, szerk. Kovács Gábor Zoltán