Kóstolható műalkotás – Sonja Adler sütemények Szász Károly szobraiban

Forrás: 
Sonja Adler
2015.10.17.
Sonja Adler sütemény Szász Károly alkotásában - Fotó: Sonja Adler

A  Pastry and Art című gasztroesztétikai kiállítás és performance egy izgalmas kaland,  melynek során a  Sonja Adler sütemények Cointreau és Limoncello öntetben  valódi műtárgyakká emelkednek Szász Károly üvegművész,  a porcelánok megmentője alkotó kezeiben.

Sonja Adler sütemény Szász Károly porcelánnal - Fotó: Sonja Adler

A tiszta vonalú üvegekbe zárt formás tésztácskák  az  aranyló folyadék nagyítóján keresztül,  rafinált csipkék  ünneplőjébe öltöztetve klasszikus eleganciát sugallnak. A  szobrokhoz felhasznált porcelán,  üveg és gránit mellett kitűnő ízléssel és ízharmóniával, egyenrangú partnerként jelenik meg a sütemény.

Sonja Adler sütemény Szász Károly alkotásában - Fotó: Sonja Adler

A művész  a jégszobrokhoz hasonlóan egy mulandó jelenségből , a süteményből alkot, megállítva a békebeli pillanatot, amikor az üvegek még  csordultig teltek. A "Sonja Adler" valamennyi szobor központi figurája és anyaga is egyben. A kiállítás a gasztronómia és az iparművészet társításával  teremti meg a gasztroesztétika világát,  létre hozva magát a "kóstolható" műalkotást.

A szobrász kiállított alkotásaiban az élet és a kultúra számos területét dolgozza fel, hol pukkaszt és provokál, hol kedveskedik, hol artiszikus-mérnöki pontossággal perpetuum mobilét szerkeszt. Az alkotás feltétlenül figyelemre méltó és szemet gyönyörködtető.

Szász Károly, a porcelánok megmentője Istiván Ritával, a kiállítás szervezőjével - Fotó: Sonja Adler

A Karton galériában megrendezett kiállítás megnyitóján a vendéglátók egy szellemes performance bemutatóval készültek a meghívottak bevonásával.  Az áfonya- és szőlőszemek egy fény- és hang effektekkel tarkított hatalmas üveg flipper labirintusán keresztül hullottak a látogatók  " Sonja Adler" süteményeibe. A látványos  masinát egy korhű barokk ruhás hölgy létráról etette az utánpótlással. A labirintus fényes, hangos és szikrázó akadályait a sütemény sok évszázados múltja ihlette.

A látogatók is részt vettek a performance-ban - Fotó: Sonja Adler

A „Sonja Adler” sütemények története:

A "Sonja Adler" desszertek emléket állítanak egy ősrégi süteménynek, melyet már az Ezeregyéjszaka is említ. A sütemény Franciaországban a 18. században debütált, mikor Stanisław Leszczyński, a száműzött lengyel király udvari cukrásza száraz süteményt fűszerezett Malaga borba áztatott.  A cukrászmester elkísérte  Stanislaw leányát Versaillesba, ahol ő férjhez ment   XV Lajoshoz. A mester Párizsban  cukrászdát alapított.

Sonja Adler sütemények, izgalmas ízek felnőtteknek - Fotó: Sonja Adler

A "Sonja Adler" süteményeket gyümölccsel, gyümölcssalátával, fagylalttal, krémekkel és tejszínhabbal ajánlják fogyasztani. Nagy gonddal összeválogatott alapanyagokból, - így: tönkölybúza, himalája só, agavé szirup, kókuszcukor -  felhasználásával, kézzel készülnek, kizárólag felnőttek részére. A Cointreau és Limoncello koncentrátum egyenesen Franciaországból érkezik.

Sonja Adler sütemények, izgalmas ízek felnőtteknek - Fotó: Sonja Adler

A "Sonja Adler" sütemények a kulináris és esztétikai élményeken túl szociális érzékenységről is tanúbizonyságot tesznek, a vásárlók minden termék megvásárlásával hozzájárulnak a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok életminőségének javításához!

A szervezők október 18-áig három napon át várják az érdeklődőket a Karton galériában 10.00-19.00 óra között, ahol megismerkedhetnek a kiállítás szobraival, és egyúttal  vásárolhatnak egyedi, limitált Szász Károly által tervezett csomagolású desszerteket.

 

A Simple House impozáns, markáns megjelenésű épület, mely hideg és csupasz mozdulatlanságával éles kontrasztot alkot az őt körülvevő zöldellő természettel.

 

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

David Zinn street art művész két évtizede teszi vidámabbá és színesebbé a járókelők életét krétával készített fantázialényeivel, kedves kis manóival, törpéivel és állatkáival.

Különleges színpadi show-val készül az ekletikus színpadi vízióiról ismert Anna and the Barbies zenekar az idei év egyik legnagyobb koncertjére.

Képes adatbázis ajánló

szecessziós ülőgarnitúra

szecessziós ülőgarnitúra

Forrás: 
Magyar Szecesszió Háza