Kóstolható műalkotás – Sonja Adler sütemények Szász Károly szobraiban

Forrás: 
Sonja Adler
2015.10.17.
Sonja Adler sütemény Szász Károly alkotásában - Fotó: Sonja Adler

A  Pastry and Art című gasztroesztétikai kiállítás és performance egy izgalmas kaland,  melynek során a  Sonja Adler sütemények Cointreau és Limoncello öntetben  valódi műtárgyakká emelkednek Szász Károly üvegművész,  a porcelánok megmentője alkotó kezeiben.

Sonja Adler sütemény Szász Károly porcelánnal - Fotó: Sonja Adler

A tiszta vonalú üvegekbe zárt formás tésztácskák  az  aranyló folyadék nagyítóján keresztül,  rafinált csipkék  ünneplőjébe öltöztetve klasszikus eleganciát sugallnak. A  szobrokhoz felhasznált porcelán,  üveg és gránit mellett kitűnő ízléssel és ízharmóniával, egyenrangú partnerként jelenik meg a sütemény.

Sonja Adler sütemény Szász Károly alkotásában - Fotó: Sonja Adler

A művész  a jégszobrokhoz hasonlóan egy mulandó jelenségből , a süteményből alkot, megállítva a békebeli pillanatot, amikor az üvegek még  csordultig teltek. A "Sonja Adler" valamennyi szobor központi figurája és anyaga is egyben. A kiállítás a gasztronómia és az iparművészet társításával  teremti meg a gasztroesztétika világát,  létre hozva magát a "kóstolható" műalkotást.

A szobrász kiállított alkotásaiban az élet és a kultúra számos területét dolgozza fel, hol pukkaszt és provokál, hol kedveskedik, hol artiszikus-mérnöki pontossággal perpetuum mobilét szerkeszt. Az alkotás feltétlenül figyelemre méltó és szemet gyönyörködtető.

Szász Károly, a porcelánok megmentője Istiván Ritával, a kiállítás szervezőjével - Fotó: Sonja Adler

A Karton galériában megrendezett kiállítás megnyitóján a vendéglátók egy szellemes performance bemutatóval készültek a meghívottak bevonásával.  Az áfonya- és szőlőszemek egy fény- és hang effektekkel tarkított hatalmas üveg flipper labirintusán keresztül hullottak a látogatók  " Sonja Adler" süteményeibe. A látványos  masinát egy korhű barokk ruhás hölgy létráról etette az utánpótlással. A labirintus fényes, hangos és szikrázó akadályait a sütemény sok évszázados múltja ihlette.

A látogatók is részt vettek a performance-ban - Fotó: Sonja Adler

A „Sonja Adler” sütemények története:

A "Sonja Adler" desszertek emléket állítanak egy ősrégi süteménynek, melyet már az Ezeregyéjszaka is említ. A sütemény Franciaországban a 18. században debütált, mikor Stanisław Leszczyński, a száműzött lengyel király udvari cukrásza száraz süteményt fűszerezett Malaga borba áztatott.  A cukrászmester elkísérte  Stanislaw leányát Versaillesba, ahol ő férjhez ment   XV Lajoshoz. A mester Párizsban  cukrászdát alapított.

Sonja Adler sütemények, izgalmas ízek felnőtteknek - Fotó: Sonja Adler

A "Sonja Adler" süteményeket gyümölccsel, gyümölcssalátával, fagylalttal, krémekkel és tejszínhabbal ajánlják fogyasztani. Nagy gonddal összeválogatott alapanyagokból, - így: tönkölybúza, himalája só, agavé szirup, kókuszcukor -  felhasználásával, kézzel készülnek, kizárólag felnőttek részére. A Cointreau és Limoncello koncentrátum egyenesen Franciaországból érkezik.

Sonja Adler sütemények, izgalmas ízek felnőtteknek - Fotó: Sonja Adler

A "Sonja Adler" sütemények a kulináris és esztétikai élményeken túl szociális érzékenységről is tanúbizonyságot tesznek, a vásárlók minden termék megvásárlásával hozzájárulnak a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok életminőségének javításához!

A szervezők október 18-áig három napon át várják az érdeklődőket a Karton galériában 10.00-19.00 óra között, ahol megismerkedhetnek a kiállítás szobraival, és egyúttal  vásárolhatnak egyedi, limitált Szász Károly által tervezett csomagolású desszerteket.

A cdc Ingatlan örökpanorámás, luxus kivitelezésű lakásokat kínál, festői környezetekben!

Vass László célja, hogy cipőivel és műtárgy kollekciójával is kitűnjön a többiek közül, majdnem fél évszázad után is új utakat keres, mindkét tevékenységét igazi szenvedéllyel és nagy szeretettel végzi.

Ciprusz Éva, a Duna Televízió műsorvezetője otthonában osztotta meg velünk gondolatait életről, sorsról, munkáról, emlékekről, érzésekről, térről és környezetről.

Budapesten az eddigiektől gyökeresen eltérő, új lakóformát és az ezzel együtt járó, a szárazfölditől eltérő vízi életmódot álmodott meg Vági Oszkár és Cserháti Csinszka. 

Képes adatbázis ajánló

Szent Imre Templom, Dunaharaszti, 2012

Szent Imre Templom, Dunaharaszti, 2012

Forrás: 
Archimon Építész Stúdió